lørdag den 25. februar 2023

Musik sætter ‘jordskælv’ i gang

 Musik sætter ‘jordskælv’ i gang

Seoul, Sydkorea er hjemsted for ca. 10 millioner. Rundt regnet 350000 af dem lever i Gwangjin District på den nordlige bred af Han Floden, der deler byen. En af de mere kendte bygninger i distriktet er hjemsted for Techno Mart, et indkøbscenter der sælger alt i elektronik - computere, printere, mobiltelefoner og hårde hvidevarer. Men Techno Marts tilbud er ikke det der gør stedet kendt. Det er størrelsen. Der er over 2000 butikker og 39 etager.

 

Så da bygningen begyndte at ryste voldsomt - lagde man mærke til det. 

Techno Mart, som mange andre store butikscentre, er ikke kun butikker. Det er et fødevaremarked, mange restauranter og også motionsfaciliteter. Der er udsigtsplatforme så man kan skue ud over floden, men hvis du foretrækker anden underholdning er Techno Mart stedet med et kæmpe biografteater. At lukke stedet ned i to dage er usædvanligt, men det var hvad der skete den 5. juli 2011.

Uden varsel og forklaring begyndte bygningen at sitre i ti minutter. Der var ingen jordskælv eller kraftigt stormvejr under de ti minutters sitren, og alle var forundrede. Af sikkerhedshensyn lukkede man komplekset ned indtil man fandt ud af hvad årsagen kunne være. 

I løbet af 48 timer fandt man årsagen. Forklaringen for dette pseudo-jordskælv blev først helt klarlagt efter endnu 14 dage. I sidste ende viste det sig at årsagen skyldtes ‘snap.’ og ‘power.I dette tilfælde var “Snap!” en tysk musikgruppe, og “The Power” var deres hit fra 1990, som hvis du havde oplevet det dengang nok kender.(Du kan se Snap her)

Synderen:  Techno Mart’smotionslokaler på 12. etage. Et Tae Bo hold med 17-23 deltagere blev instrueret gennem en mere intens undervisning end sædvanlig og deltagerne dansede aggressivt til musikken. Under motionering begyndte bygningen at ryste. Chung Lan, professor ved Seoul’s Dankook University, forklarede hvordan noget sådant var muligt:

Det er således at vibrationerne sat i gang af Tae Bo øvelserne faldt i samme resonansfrekvens kendetegnende for bygningen. Når en ekstern vibration rammer et objekts resonans bliver vibrationen forstærket og er årsag til yderligere rystelse selv ved let bevægelse. 

Og i denne sag betyder “yderligere rystelse” at der kom tilstrækkelig rystelse til at folk mente at de stod midt i et jordskælv. 

For at afprøve teorien fik forskere endnu et hold Tae Bo dansere til at gentage deres øvelse, til samme sang to uger senere. Det gav samme resultat. Chung og andre var i stand til at måle, hvor den voldsomme rysten var mest udbredt. Kun på de øverste etager kunne vibrationerne føles kraftigt, og alle seks forskere var enige om at den mekaniske resonans var den sandsynlige synder. 

Bonus fakta: I 2011, brød National Football League backen Marshawn Lynch under en kamp rekorden for en 67-yard touchdown run i en af de største kampe det år. Da det skete blev fans så højlydte og aktive, at de var årsag til det der svarer til et mindre jordskælv. Jo, en ganske utrolig præstation. Men endnu mere forbløffende? I 2014 løb Lynch endnu en touchdown i en playoff kamp - mod det samme hold - og reaktionen fra fans skabte endnu et mindre jordskælv.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails