lørdag den 23. december 2017

Det gøende køkkenredskab

Køkkenredskabet der siger vov vov


Herunder et billede af en række kyllinger på spid der er ved at blive stegt. Stegemetoden kaldes ‘rotisserie’ Kyllingen sættes på en stang, et spid der ganske langsomt drejer rundt. Ideen er at kødet skal bevare sin mørhed,
fordi fuglen hele tiden kører rundt, og dermed steges helt ens.
Ordet “rotisserie” er af fransk oprindelse og går helt tilbage til 1450 - men metoden med at stege kød over ild er noget mennesket har anvendt i mere end to tusind år.

I dag har vi små elektriske motorer der drejer spiddet. Men hvad gjorde man i 1500 tallets rotisseries? Hvad fik spiddet til at dreje.
Disse fætre:


Jo, det er en tegning af en hund. Det er helt specifikt en "turnspit dog," en hunderace der kan ligne vor tids Welsh Gorgi. Det er noget usikkert, fordi der i dag ikke findes nogen turnspits. Men tilbage i tiden var de allevegne - ikke som kæledyr, men som køkkenmedhjælpere.

At stege kylling eller andet kød på et spyd er en langsom, kedelig proces der kræver en konstant, langsom rotation. Mennesker kan dreje spyddet ved håndkraft og i rotisseriets første dage var det præcis det man gjorde. Det kunne dog ikke blive ved med at gå, for lad os indse det at dreje spyddet var altså dødkedeligt. Sammenlign det med et hamsterhjul - og benyt så en hund som drivværk. Se på dette billede og jo der er en hund med.æOg så at sige alle have en. Turnspit dogs som NPR beretter, var “en vigtig del af ethvert større køkken i England i det 16. århundrede,” og de blev især opdrættet til at kunne betjene disse hjul der fik spyddet til at dreje.
Når maden skulle tilberedes, kødet på et spyd, forbinde spyddet med det relevante gear. Så ind med hunden og holde øje med hvordan kødet blev stegt - hvordan hunden bevægede sig. Det var ganske hårdt arbejde at få spyddet til at rotere og mange husholdninger og kroer havde en ekstra hund der kunne tage over når den første var blevet udmattet.  

Det kan virke som dyrplageri, og det var det muligvis også. Men det var datidens standard. I dag ville man aldrig opleve en husholdning, hvor et kæledyr blev benyttet som kraftværk - hunde er jo kæledyr, ikke  Men sådan så man ikke på det dengang. Snarere som forfatteren til Amazing Dogs, a Cabinet of Canine Curiosities, Jan Bondeson, fortæller, "turnspit dogs blev betragtet som køkkenredkaber, en slags maskine fremfor hund.”

Men tiden kom der nye opfindelser - dampmaskine som den mest kendte - og det betød at behovet for turnspit dogs forsvandt. Så arten er i dag uddød.

Bonus fakta:: Amerikanske supermarkeder sælger rotisserie kyllinger - og ofte er disse kyllinger billigere en i størrelse tilsvarende kyllinger der ikke er stegt.

Hvordan kan det gå til? Er der noget galt med de stegte kyllinger? Næh, ikke som sådan. Som Bloomberg fortæller, "benytter supermarkederne ikke solgte kyllinger der er ved at udløbe sidste salgsdato.” Da kyllingerne alligevel stod overfor at skulle smides ud, så er det en gevinst for butikken at sælge dem som færdigstegte.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails