lørdag den 8. maj 2021

Hvem har ejerskab til Antarktisk?

Hvem har ejerskab til Antarktisk

Antarktisk er noget helt særligt her på kloden. Der er ikke noget der kan gro der. Der er ekstremt koldt. Det er vanskeligt at komme dertil. Det meste af det enorme område er dækket af kilometertyk is. Ingen bor der permanent.
Der er ingen regering som sådan, men der befinder sig cirka 5000 midlertidige indbyggere og en del forskellige forskningsbaser.
Samlet set er Antarktisk er kompliceret sted, ikke mindst politisk. Her følger så et kort over de besynderlige krav på områder, og selvom det kan være en anelse vanskeligt at læse så
illustrerer det udmærket hvilket rod der ligger bag styring af Antarktisk.
Det vestlige antarktiske isark er i problemer - men jorden under det kan  købe lidt tid - Miljø + energi 2021

Du vil bemærke at der en del forskellige nationer der melder sig ind på forskellige krav på områder. Basis for disse krav er rigtig mange og debatteres ofte, men i det store og hele er det ren symbolsk.
Siden 1959 har der været en international traktat -- the Antarctic Treaty System -- der ‘styrer’ is-landmassen så vidt som det drejer sig om traktatens 53 medunderskrivere.  
Som det er tilfældet med mange internationale aftaler er traktaternes detaljer meget indviklede, men her er to vigtige punkter:


1. Nationer der først havde gjort krav fik lov til at vurdere dem, og enhver nation der er medunderskriver kan oprette en forskningsbase.

2. Tag for eksempel Antarktisk Halvøen som kan ses på kortet. Når man zoomer ind vil man se otte forskellige baser i regionen under ledelse af fem nationer (her udelades de som er på King George Island.)


Sådan er situationen nu og her. Men selv under the Treaty System, i de første år med ledelse af Antarktisk, var det noget rod. Nogle af de nationer der stod fadder til traktaten ønskede stadig at have hævd på Antarktisk, men man kom ikke frem til enighed eller en overordnet plan for at afgøre suverænitetsemner.
Som professor på Colorado State University Adrian Howkins skrev i en doktorafhandling om krav på Antarktisk (via Atlas Obscura), "alle de lande der er med i diskussionen om suverænitet over Antarktisk udarbejder de regler de følger. Når det drejer sig om international lov, og det tidspunkt er 1940-50’erne, var det langt mere følelsesmæssige argumenter end argumenter med jura.”
Derfor blev landene kreative. Og den kreativitet har overlevet i flere årtier. Derfor hurtigt frem til - 1977. På det tidspunkt var General Augusto Pinoche, leder af Chile. Han så meget alvorligt på hans nations territoriale krav - han havde blot brug for en metode til at fastslå dem.
Argentina havde de samme krav og de to lande lå i indbyrdes strid. Argentina handlede resolut. Man lod en argentinsk kvinde ved navn Silvia Morella de Palma landsætte. 1977 var noget særlig for hende - hun var gravid det meste af året. Da hun var syv måneder henne overbeviste regeringen i Argentian hende om at hun var en pioner. Argentina fløj hende til Esperanza Basen i Antarktisk. (ligger helt oppe ved toppen af halvøne) Den 7. januar 1978 blev hende søn Emilio Palma, født - det første barn på kontinentet.
Meningen var såmænd ganske ligetil (dog lidt mærkelig) ved at have to argentinske forældre var barnet argentiner. Men ved at han blev født på Antarktisk, var han borger der - den eneste indfødte på Antarktisk for den sags skyld.

Emilio, en borger i begge lande kunne gøre hævd på sit fødested på vegne af sine forældre.
Juridisk betød det ikke noget. Nationerne med de konkurrerende krav skal ikke godkende Emilios Palmas krav, og det gjorde de selvfølgelig heller ikke. Dog er der ingen der betvivler, at han var det første barn født på Antarktisk.
Bonus fakta: The United States har ikke gjort hævd på nogen del af Antarktisk (man har dog baser der), men under the Treaty System, har man ret til det senere, om man ønsker. Baggrunden for en sådan hævd kan relateres til Metallica -- og så måske ikke. Den 8. december 2013 blev rock bandet det første der spillede på alle syv kontinenter, da man gav koncert for forskerne udstationeret på Antarktisk. ( Metallicas trommeslager Lars Ulrich er født i Danmark, men det land kan ikke gøre hævd på Antarktisk, fordi Danmark ikke er en af de nationer der stod bag the Treaty System.)Metallica Live in Antarctica 12.8.2013 [YouTube Videos] | Zumic | Free  Music Streaming & Concert Listings

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails