mandag den 3. maj 2021

Bror til Lincolns morder udførte heltedåd

John Wilkes Booth’s Helte bror


Den 14. april blot få dage efter Civil War var afsluttet blev præsident Abraham Lincoln der var gæst i Fords Theater i Washington D.C. skudt af John Wilkes Booth. Lincoln døde dagen efter.
Før han begik drabet var Wilkes kendt som skuespiller der regelmæssigt fik førende roller i de store teatre. Booth var søn af en berømt skuespiller, Junius Brutus Booth, og to af hans brødre, Edwin og Junius Jr. var også skuespillere.  Edwin på billedet var især berømt, mere end sin bror John Wilkes, før denne begik drabet. En meget rost og hyldet Shakespeare skuespiller på sin tid. Edwin Booth er ofte med på listen over de bedste amerikanske sceneskuespillere.
Sent 1864 eller tidligt 1865 - den præcise dato er ikke kendt, men helt sikkert før mordet på Lincoln - befandt Edwin Booth sig på en togperron i Jersey City, New Jersey. En ung mand på 21 år, ventede i køen på en billet til en sovevogn. Den unge mand, en ud af mange i den store folkemængde blev skubbet op mod det langsomt kørende tog. Toget begyndte da at bevæge sig mere, og den unge mand faldt ned mellem perronen og toget. Booth greb fat i den unge mands frakkekrave og hev ham tilbage i sikkerhed på perronen.
Den unge mand vidste hvem Edwin Booth var. Men der skulle gå et par måneder - og efter mordet - at Edwin Booth skulle erfare at den unge mand hvis liv han havde reddet var Robert Lincoln, Abraham og Mary Todd Lincolns ældste søn. Man mener Edwin følte trøst i denne kendsgerning - han ulig sin pro-Confederacy bror, var Edwin indbygger i New York og en ihærdig støtte af Nordstaternes sag.
Bonus fakta: Det var ikke usædvanligt under Civil War at tidens familier var splittet i deres sympatier, undertiden til det ekstreme. Thomas Leonidas Crittenden, var for eksempel brigadegeneral for the Union Army mens hans bror George, var brigadegeneral for the Confederates.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails