Da en hel by vandt i lotto - næsten
I 1812, fik Spanien noget man kaldte Sorteo Extraordinario de Navidad, eller det spanske julelotteri.
Nu her over 200 år senere findes lotteriet stadig og er et at de største lotterier i verden. Den helt store gevinst hedder El Gordo, bogstaveligt “den fede,” og når op på svimlende beløb.
I 2012 var El Gordo, samlet oppe på over 720 millioner Euro, eller cirka $1 milliard. Men El Gordo, gives ikke som een pris. På grund af dens historie og vækst sammen med de uhyrlige priser for en Jule lotteriseddel deles store grupper af mennesker om El Gordo.
I 2011 delte 70 husstande i den lille by Sodeto cirka 110 million Euro (cirka $150 millioner USD) prisen. Uheldigvis var der 71 husstande i Sodeto.
Den ene person der boede i det hjem var den eneste i byen der ikke havde købt en andel i lotterisedlen.
Historisk blev Sorteo Extraordinario de Navidad oprettet ved at udstede blot 100000 lodder, nummereret fra 00000 til 99999. Men med tiden blev spillet helt utroligt populært og man udstedte langt flere lodder. For at holde sig indenfor de traditionelle 5 ciffer lodseddelnumre opdelte spilmyndigheden prisen i (nu) 180 forskellige puljer kaldet “series.”
Hele vinderpuljen - bestående af 70% af lotteriets samlede indsatser - deles ligeligt i hver af disse serier. El Gordo er på lignende vis opdelt i 180 lige dele.
Hver af de 10000 lodder i en serie kaldes en billete, og hver billete koster 200 Euro (cirka $260 USD), et stort beløb for mange. Derfor har man opdelt lotteriet i billetes i ti lige store fraktioner kaldet decimos. Decimos sælges ofte af lokale samfundsorganisationer for at rejse midler til disse organisationer. Man tillader at disse grupper beholder en lille procentdel af salget.
I 2011, gik Sodeto’s forening fra dør til dør og solgte cirka 250 decimos (alle med nummeret 58268, kollektivt dækkede det 100 serier) og man tjente rundt regnet 1000Euro til lokalsamfundet ifølge the New York Times.
En sådan decimo kan ses på billedet, og koster cirka 20 Euro. Det blev en vinder — El Gordo blev trukket ud med nummeret 58268 det år - værdi cirka 400,000 Euro ($520,000 USD) til ejeren. Nogle decimos blev yderligere delt op i det the Times kalder “participations” og næsten alle i byen Sodeto havde mindst en participation. Med så mange decimos (eller dele heraf) ejet af de omkring 250 personer i den lille by på landet, ja så havde næsten alle i byen en gevinst på et sekscifret beløb, mange blev millionærer i løbet af natten.
Næsten alle, der var nemlig en enkelt undtagelse: En græsk filmproducent ved navn Costis Mitsokakis, der flyttede til byen to år tidligere “af kærlighed til en kvinde” som the Times skriver. Det kom ikke til at fungere mellem de to. Mitsokakis boede i en lade i byen og som TIME fortalte, sprang damerne i salgsholdet for lotteriet hans hjem over og Mitsokakis var således ikke med i puljen af vindere.
Han tog ikke dette fortrydeligt op, ‘det ville have været rart at vinde, men så meget betød det dog ikke.’ Han havde som det fortaltes da også langt mere travlt med at dyrke marihuana og solbade nøgen. Udover det ville han måske nu komme af med den jord han ejede, og som han gerne ville sælge, for nu havde hans naboer da penge til at købe for.
Bonus fakta: I juni 2012 købte en person en lotteriseddel i en kiosk i den spanske by La Coruna - en vinderseddel på hele $6.3 millioner. En mand ved navn Manuel Reija, en ekspedient i en anden kiosk, afleverede vindersedlen nogle uger senere. Men han afleverede den ikke til lotteriets kontor for at få prisen, hvilket han sandsynligvis ville have fået. Reija havde fundet sedlen liggende ved disken nogle uger efter trækningen, og selv om han vidste den var millioner værd, afleverede han den i håb om at den rigtige ejer skulle dukke op. September 2013 var dette ikke sket, og så ville prisen gå til Reija hvis ikke den rigtige ejer dukkede op inden juni 2014. Imidlertid, så sent som 2015 er sagen stadig ikke afgjort i retten.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar