tirsdag den 15. maj 2018

Forhud fra små drenge benyttes i forskning

Således benyttes forhud fra små drenge i forskning

Man kan mene så meget om omskærelse (og jeg ved alle har rigtig, rigtig meget at sige om det emne), men har du nogensinde undret dig over, hvad der sker med forhuden fra de omskårne drenge - efter den er blevet ‘klippet’ skåret bort.?
Som mor til to piger har jeg aldrig måttet tage en beslutning vedrørende omskærelse. Det er sådan set udmærket da jeg tvivler på at min jødiske bedstemor ville have godtaget min beslutning - om jeg havde taget en.
Jeg havde hellerr aldrig spekuleret over hvad ‘skæbnen’ så blev for disse små fragmenter.af afskåren hud.
Det viser sig at disse forhuder der opstår ved omskærelse ‘lever’ et langt og fascinerende ‘liv’ efter de har forladt deres retmæssige ejere.
De benyttes til alt - fra kosmetik til videnskabelige studier.
 Image Source: Thinkstock
IThe Stir’s Christie Haskell er virkelig gået i dybden med den stort set skjulte branche omhandlende forhuder fra drengebørn.  Forhuden fra et spædbarn har nogle helt særegne celle egenskaber, lig dem man finder i stamceller. Deres anvendelighed, alsidighed betyder at de kan benyttes til at udvikle hudceller.  
Det er årsagen til at de ikke blot kasseres som det sker med andet der bliver tilovers efter en fødsel. Hospitaler sælger dem til virksomheder og institutioner der anvender dem til forskellige formål. Virksomheder kan betale tusinder af dollars for en enkelt forhud. 
Her følger så nogle af de lidt mere pudsige anvendelsesformål:
  • Kosmetik: Forhud benyttes til at fremstille sofistikerede hudcremer. Disse hudprodukter indeholder fibroblast celler der vokser på forhuden og udvindes af den. En forhud kan benyttes i årtier som base for fremstilling af fine ansigtscremer som de SkinMedica produkter som Oprah benytter.
  • Heling af hud: En babys forhud kan udover anvendelsen til hudprodukter anvendes som heling til ofre for brandsår. Fordi cellerne er yderst fleksible er sandsynligheden for at de frastødes ikke så stor. Nu for tiden kan denne teknologi være med til at redde liv ved at udgøre en ægte hud der kan dække for et åbent sår mens et brandsår heler. Forskere på Harvard og Tufts arbejder på avancerede erstatninger for hud gennem brug af forhuder. .
  • Kosmetiske forsøg: Alle de kosmetikprodukter du køber som ikke har været testet på dyr - nogle af dem er testet ved brug af forhuder. De giver bedre resultater, da det jo er menneskehud. Således spares mange forsøgs gnaveres liv.
Følelserne, meningerne om dette emne er til intens debat. Så intens at “inaktivister” for nylig generede en kvinde, hvis baby døde efter en omskærelse.
Det er åbenbart at der der nogle etiske problemer med omskærelse. Nogle forældre betragter det som en religiøs betinget pligt, nogle anser det som lemlæstelse. De fleste synes at indtage en neutral holdning, og tager de beslutninger de mener er bedst for deres børn.
Hvis du virkelig mener at omskærelse er forkert, så kan brugen, til gode formål, af forhuderne efter ‘operationen’ synes at være en pengemaskine for hospitalerne og medicinbranchen. På den anden side udføres der god medicinsk forskning med dem. Når nu en omskærelse har fundet sted er det måske ikke så ringe at forhuden benyttes til noget positivt.
Jeg er forundret over hvor lidt kendt dette er. Jeg nævnte det for min mand i løbet af weekenden, og han blev chokeret over at erfare at de små drenges forhuder benyttes til medicinsk forskning og brug. Så måtte han dog konstatere at han arbejdede med dem hver dag i sit eget forskningslaboratoirum. Han havde dog aldrig tænkt nærmere over at disse “menneskeforhuder” sådan set stammer fra nyfødte drengebørn.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails