mandag den 11. juni 2018

I Det Hvide Hus' private verden - fortællinger om præsidenters privatliv

Hillary Clinton ramte Bill i hovedet med en bog under Monica affæren

Da Monica Lewinsky skandalen under præsident Clinton var på sit højeste, kom en stuepige i Det Hvide Hus ind i soveværelset for at gøre rent og blev chokeret over at finde præsidenten og førstedamens seng smurt ind i blod.


Blodet tilhørte præsidenten, der offentligt sagde at “han var kommet til skade da han stødte ind i badeværelsesdøren midt om natten.”


Men en ansat der boede i Det Hvide Hus mente noget helt andet. Som en medarbejder fortalte Kate Anderson, “Vi er ret så sikre på, Hillary Clinton, slog ham ned med en bog.”


“Der lå mindst 20 bøger på sengebordet som hans bedragne hustru kunne vælge” tilføjer Brower “herunder Bibelen.”


Til “The Residence,” interviewede den politiske journalist Brower flere end 100 tidligere medlemmer af det ellers notorisk hemmelighedsfulde Det Hvide Hus personale, sammen med førstedamerne Laura og Barbara Bush og Rosalynn Carter og adskillige børn af tidligere præsidenter, for at få¨et indblik i vore præsidenters mere personlige sider.
Her følger så nogle af fortællingerne:


Bill and Hillary in 1999 Photo: Getty Images


“Parret kom undertiden i nærkamp med hinanden, og chokerede personalet med deres ekstreme banden, og undertiden var der så perioder med pinlig tavshed,” skriver Brower.


Blomsterdekoratøren Ronn Payne husker at have oplevet to butlere der lyttede ved døren til et “ondskabsfuldt” skænderi i West Sitting Hall.


“Pludselig hørte han førstedamen skrige, ‘din forbandede skiderik!’ mod præsidenten - og derpå hørte hun nogen kaste en tung genstand gennem værelset. Rygtet gik ud på at førstedamen kastede en lampe.”


Monica Lewinsky med hendes bog, “Monica’s Story” i 1999.Photo: Getty Images


Kampene udvikelde sig gennem Lewinsky skandalen og ansatte i Det Hvide Hus så til på første parket.


Skønt offentligheden ikke kendte til Clintons affære før januar 1998, så havde ansatte i Det Hvide Hus set det folde sig ud siden 1995.


“Butlerne så præsidenten og Lewinsky i familiens biograf, og de to blev set sammen så ofte at de ansatte lod hinanden det vide når de fik øje på Lewinsky,” skriver


Præsidenten kom til at betale for sin mangel på diskretion, ikke blot offentligt, men også hjemme.


“I tre eller fire måneder i 1998,” skriver Brower, “sov præsidenten på en sofa i et kontor tilknyttet deres soveværelse på anden sal. De fleste af de kvindelige ansatte mente han fik som fortjent.”


John F. Kennedy

Marilyn Monroe og John F. Kennedy (til højre) ved et selskab i 1962 Photo: Getty Images


Skønt de ansatte med vantro måtte betragte præsident Clinton kurtisere Lewinsky, så oplevede ingen af dem dog at se dem nøgne på noget tidspunkt.


Det samme kan ikke siges om præsident Kennedys affærer.


Førstedame, Jackie Kennedy var i lange perioder på parrets farm i Virginia, og når hun var borte, fjollede præsidenten rundt, svømmede nøgen i poolen, sammen “med sine kvindelige affærer, hvoraf nogle arbejdede som sekretærer i Det Hvide Hus.”


En ansat der skulle arbejde ved poolen fik sig en ‘øjenåbner.’
Billedresultat for jfk affair with secretary mimi alford


Da han åbnede døren til poolen, blev han chokeret over at se Kennedys rådgiver og ven David Powers sidde nøgen ved poolen - sammen med to af Kennedys sekretærer.” Den ansatte løb ud, og episoden blev aldrig omtalt.


Det var almindeligt accepteret blandt de ansatte at når Jackie var borte, var anden sal et sted man skulle undgå i Det Hvide Hus. Undetiden var det dog ikke muligt, som da en ansat, der som Brower skriver, “så en nøgen kvinde gå ud af køkkenet da han gik ovenpå for at kontrollere om gassen var slukket.”


Det er ikke alle de tidligere ansattes memoirer hos Kennedy der er saftige, da de ansatte under JFK’s administration var vidner til nogle af de mest triste begivenheder hos præsidenter i det sidste 50 år.


Da parret mistede deres to dage gamle søn Patrick i august 1963, skyndte de ansatte sig at fjerne ting i Det Hvide Hus som kunne give Jackie smertelige erindringer når hun kom tilbage.


“I samme øjeblik Patrick døde, skyndte vi os så hurtigt vi kunne og fjernede alt,” sagde oldfruen Anne Lincoln.


“De ønskede ikke at præsidenten og førstedamen skulle mindes om det frygtelige tab, når de kom tilbage,” skriver Brower. “J.B. West ringede til snedkeren og bad ham fjerne tæpper, krybbe og gardiner i barneværelset.”


Da førstedamen - og nationen - gennemgik endnu et frygteligt tab blot tre måneder sender, var det barneplejeren Maud Shaw der kom med nyheden om deres fars død til John-John og Caroline Kennedy  - deres far var blevet skudt og at “Gud har taget ham til himlen, fordi det var bedre end hospitalet.”

Jimmy Carter

Jimmy Carter in 1976.Photo: Getty Images


Da Jimmy Carter var præsident i een periode, sørgede hans tre voksne sønner for at Det Hvide Hus var fyldt med bongrøg i massevis, og Payne sagde, at “de regelmæssigt måtte fjerne bongs fra deres værelser.”


Men alverdens weed ville ikke kunne lette stresset ved Carter præsidentskab. Da han tabte genvalget efter en periode karakteriseret ved den 444 dage lange Iran gidselkrise, kunne personalet på første hånd se den byrde som verdens begivenheder havde lagt på præsidenten og hans familie.


“De hulkede i to uger,” efter han tabte valget, sagde Payne. “Jeg mener, helt ukontrollabelt. Når man nærmede sig anden sal, kunne man ikke undgå at høre det”


Lyndon Johnson

Lyndon B. Johnson skulle have sine brusebade så hede at dampen ofte satte brandalarmen igang.


Bosiddende ansatte under LBJ husker ham for det mareridt der tærede på personalets kræfter - hans besættelse af skoldhede, kraftige brusebade.


I sin tidligere bolig havde Johnson fået konstrueret en særlig bruser med “vand der pumpedes ud af masser af små dyser i alle retninger med nålelignende intensitet og under stor kraft. En dyse var rettet direkte mod præsidentens penis, som han selv kaldte ‘Jumbo.’ En anden dyse var rettet direkte mod hans endetarmsåbning.”


Teknikerne i Det Hvide Hus måtte sende et hold til Johnsons tidligere bolig for at studere indretningen, og besluttede at den bruser Johnson krævede også krævede “der blev lagt nye rør og en ny pumpe ind.” Omkostningen var tusinder af dollars. Johnson “krævede at militæret betalte,” og at pengene skulle tages fra “klassificerede fonde der ellers skulle benyttes til sikkerhedsformål.”


Johnson, der undertiden afprøvede bruseren foran personalet - komplet nøgen - ønskede at vandet var så varmt at dampen undertiden “satte brandalarmen i gang.”


I årenes løb afprøvedes fem forskellige brusere, der alle blev forkastet som ineffektive af præsidenten, og man fik endog installeret en specialbeholder med egen pumpe for at øge trykket. Pumpen sprøjtede hundredevis af liter vand ud i minuttet - mere end en brandslange. Det var stadig ikke godt nok.”


Reds Arrington brugte fem år på at finde frem til den perfekte bruser og blev så vred over Johnsons krav at han “blev indlagt i adskillige dage med et nervøst sammenbrud.”


Ronald ReaganForholdet mellem Ronald og Nancy Reagan var yderst specielt. Personalet i Det Hvide Hus var tilskuere.


Butler Nelson Pierce husker han bragte nogle poser op til parrets værelse og så Nancy Reagan skælde præsidenten over United States huden fuld, mens han chokeret så til.


Mrs. Reagan var kendt for at styre personalet i Det Hvide Hus med jernnæve.


“Hun irettesatte ham for at have TV’et tændt,” erindrer han i bogen. “Han sagde, ‘Skat, jeg ser blot nyhederne.’ Lige så snart hun åbnede døren, var hun over ham så man ikke skulle tro det. Lige foran mig. Han så blot nyhederne kl. 23.00. Hun mente han burde have været i seng.” .


Nancy Reagan var den der uden sammenligning intimiderede personalet i Det Hvide Hus allermest i de sidste 50 år, hun styrede alle detaljer med jernnæve, og som Payne omtalte det var hun “en møgforkælet unge.”


Under forberedelserne til en statsmiddag, præsenterede chefkonditoren Ropland Mesnier mulighederne for en dessert til fru Reagan mens hun spiste frokost med præsidenten.,


Efter at have forkastet tre muligheder der blev hende præsenteret sagde præsidenten, “Skat, lad dog konditoren klare det helt alene. Det er jo en dejlig dessert. Lad os beslutte det.”


“Ronnie” spis din suppe. Det skal du ikke tage dig af,’ sagde hun. Han så ned på sin tallerken og spiste suppen op uden at sige noget.”


Da hun så endelig havde besluttet sig for en særdeles kompliceret række kager til gæsterne informerede Mesnier hende om at det var for kompliceret til at kunne fremstilles til den tildelte tid, ved at sige “Jeg har kun to dage til at forberede middagen og det hele.”


“Hun smilede og lænede sit hoved til højre. ‘Roland, du har to dage og to nætter før middagen.’”


Man husker altid præsidenten som værende venlig og snakkesalig med personalet - næsten for meget, da de måtte snige sig afsted stille og roligt når de så ham for at undgå ‘at blive fanget i en lang samtale” - førstedamen søgte at begrænse hans kontakt med personalet så meget som muligt.


“Hun holdt ham som hun helst så han skulle være,” sagde maleren i Det Hvide Hus Cletus Clark. “Hun ønskede ikke han skulle være selskabelig med hjælperne.”


George H.W. Bush

White House personalet beundrede George H.W. og Barbara Bush.Photo: Getty Images


Den første præsident Bush og hustru Barbara et det par der får det allerbedste skudsmål hos personalet, som værende altid venlig og oprigtige.


“De ansatte der boede i Det Hvide Hus havde en kærlighed til præsident George H.W. Bush der var usædvanlig elskværdig- den var ægte, nærmest dybfølt,” skriver Brower.


Bushparret opfordrede alle de ansatte til at tage tidligt hjem fremfor at vente på der skulle blive ringet til dem om natten, og de betragtede nærmest personalet som en del af deres familie - helt ulig andre førstefamilier der havde været i huset. .


De blev også tilgivet fejl i situationer der “ville have gjort andre præsidenter rasende.”


De de spillede crocket, bad præsident Bush om at der blev sprøjtet mod fluer og utøj, og “den ansatte kom til at sprøjte på præsidenten fra hoved til tå ....med et stærkt pesticid.”


Da de fik præsidenten til en læge, “var hans ansigt allerede ildrødt,” og han måtte “renses i brusebadet.”


Da faren så var overstået sagde præsidenten blot, “OK, nu vil vi bare tilbage til spillet.” Ingen mistede jobbet eller blev irettesat.

Barack Obama

Præsident Obama med butleren i Det Hvide Hus Von Everett.Photo: Getty Images


Da Barack blev valgt som præsident var det som et par der “lige netop var blevet færdig med at betale af på deres stuidelån.”  Obamas følte sig ikke godt tilpas i begyndelsen ved at blive opvartet i alle ender og kanter, hvilket foranledigede en “vis distance mellem personalet og den nye præsident.”


“Hos Bush følte man de ønskede man følte sig knyttet til dem,” sagde hushovmesteren Stephen Rochon, “ - med Obamas, “skulle man være gennemført professionel.”


Med tiden kom familien dog i en nærmere kontakt med personalet, især grundet de bånd der var ved raceforholdet.


“Butler James Jeffriees sagde der er en ikke nærmere defineret forståelse og respekt mellem Obamas og det hovedsageligt afrikansk-amerikanske personale blandt butleren, om realiteterne ved at være sort i Amerika, skriver Brower.


“Præsident Obama anerkendte dette når han sagde at en del at butlernes varme over for hans familie skyldtes de ‘så på Malia og Sasha, og de konkluderer “Nuvel det ligner mit barnebarn, eller de ligner min datter.”


Hovmester Worthington White måtte fjerne papirer for præsidenten under parret første aften i Det Hvide Hus efter indsættelses ballerne.


Da han nærmede sig deres værelse hørte White den nye præsident sige, “Jeg har dette. Jeg har dette. Jeg kan det udenad nu.” Derpå “gik musikken i gang og det var Mary J. Blige.”


Parret nu iklædt mere hverdagsagtigt tøj - førstedamen sweater og en t-Shirt - dansede til Blige’s hit Real Love.”


Jeg tør vædde på at du aldrig har hørt noget sådant i dette hus, ikke sandt?” Spurgte præsidenten mens de dansede.


“Jeg kan helt ærligt sige jeg aldrig har hørt Mary J. Blige blive spillet på denne etage,  svarede White


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails