mandag den 3. januar 2022

Fedme et globalt problem - hvad kan der gøres ved det?

10 ‘fedeste’ lande i verden og hvad der kan gøres ved det

For et par år siden var jeg i Rom, Italien. Udover at jeg nød alle de vidunderlige historiske steder, den forbløffende kunst, den dejlige mad, og de imødekommende venlige mennesker slog det mig at der næsten ingen fede var der. Jovist der var nogle få ældre (som jeg) der havde nogle ekstra kilo på sidebenene...men min hustru og jeg bemærkede at vi bare ikke så den grad, eller ‘form’ af fedme vi ser på daglig basis her i Amerika.
Skyldes det at italieneren spiser fødevarer der var mere friske og passer til årstiden? Var det fordi måske går noget mere vi vi gør? Jeg stod tilbage med det indtryk at ikke kun Italien, men resten af Europa var i meget bedre form end Amerika når det drejer sig om overflødige kilo.
Sådan går det når man på en uge, i en by, i et land, konkluderer et eller andet. Jeg tog fejl - på alle punkter. Der er i sandhed også et fedmeproblem i Europa, og nogle af landene har snart også indhentet Amerika (trist nok.)
Men jeg tog også helt fejl i at formode at Amerika er den mest fede nation på jorden. Af alle verdens nationer ligger Amerika ikke engang i top 10 over fedme. Vi er nummer 19! (hurra). 
Her følger så de ti mest fede lande i verden fra øst til vest. world, Du har muligvis aldrig hørt om nogle af dem...

10. Tuvalu: 40.3 percent.

9. Kiribati: 40.6 percent.

8. Qatar: 42.3 percent.

7. Marshall Islands: 42.8 percent.

6. Niue: 43.2 percent.

5. Tonga: 43.3 percent.

4. Samoa: 43.4 percent.

3. Nauru: 45.6 percent.

2. Palau: 47.6 percent.

1. Cook Islands: 50.8 percent.

Renew Bariatrics screenshot of world obesity map.
Det er da forbløffende at de mest overvægtige lande i verden befinder sig i Stillehavsregionen - et område mange geografer kalder "Oceania." Der er ikke så mange beboere disse områder, men de har dog den højeste procentdel af fede på planeten (hvis man er fed har man et bodyindeks på 30 eller over) .https://www.youtube.com/watch?v=oADE3t-QO2I
Den mest overvægtige region i verden er Mellemøsten. Hvem ville have gættet på det! Men kendsgerningerne er at nationer som Qatar (43.2 %), Kuwait (39.7 %) og Saudiarabien (37.7 %) stadig slår the United States. Faktisk er Amerika på en liste over de 20 mest korpulente nationer i verden ‘kun’ nummer 19 med 33,1% overvægtige mennesker.
Det er dog stadig cirka en tredjedel af vore voksne på en befolkning på cirka 320 millioner. (I denne artikel kommer vi ikke ind på fedme hos børn, der så til gengæld er et kæmpeproblem i vort land)
Hvordan klarer Europa sig? Ikke alt for godt,for de er ved at indhente os. Forskning jeg har gjort viser nogle procentdele der er forskellige (nogle peger på den lille nation Andorra som den mest fede), men konsensus er at the United Kingdom er den mest fede nation i Europa (statistikker peger på at et sted mellem 24-28% af den voksne befolkning er overvægtige) De følges op af Ungarn med cirka 24%, og så følger resten af Europa lige i hælene.  
I modsætning hertil er de magreste lande i verden i Den Tredje Verden, i udviklingslande som Bangladesh
(3.6 %), Afghanistan (2.9 %), og North Korea (2.4 %). Imidlertid har det højt udviklede og avancerede land Japan en kurve med blot 3,3% af den voksne befolkning man kan kalde fede.
Billedresultat for obesity
Det er ganske åbenbart at fedme er et ‘tungt’ problem i hele verden. Hvordan er vi nået dertil? Det kræver næppe raketvidenskab at regne ud at ved at kopiere Amerikas forkærlighed for junk- og fastfood, og en mangel på fysisk aktivitet bidrager til fedme.
Befolkningen på American Samoa fulgte Amerikas diæt tendenser. 
Jeg tror vi alle ved hvordan Amerika blev fed. Se blot på gaden og læg mærke til tilstedeværelsen - overflødigheden - af fast food og butikker der sælger måltider der er lavet i forvejen og som indeholder masser af sukker, konserveringsmidler og ikke mindst fedt.
Hvad kan man gøre ved det? Fedmen slår os ihjel. Den slaveholder familier, fratager dem livskvaliteten og påføre mange sygdomme der nemt kunne undgås. Sygdomme som diabetes 2 og hjerte/karsygdomme. Jeg mener svaret er ganske enkelt og ligetil.
Forandring i indstilling begynder i hovedet. Vi må bare indrømme at vi er fede og så holde inde med at komme med undskyldninger som - sådan er vi opdraget, eller at der er fast food alle vegne. Hold også inde med at påstå at en sund diæt er for svær og dyr at leve af. /Hvad er sværere og dyrere? At spise sund mad eller gå gennem kemo eller hjertekirurgi?) 
Vi må erkende at det meste af det som er i den typiske amerikanske mad er - giftigt. Se på hvad du spiser. Det meste er det mest fra en æske eller eller vakuum? Hvis det er tilfældet er det sandsynligvis fyldt med sukker, og usunde fedstoffer. Ved du hvor meget sukker gennemsnits amerikanere indtager på et år? Vi spiser og drikker mellem 65-75 kilo sukker om året. Hold da op! Hvordan kan vore kroppe blive ved at at indtage dette stof når vore kroppe aldrig har været bestemt for et sådant ‘angreb’?  Forbes' David DiSalvo redegør for hvad alt dette sukker gør med vor hjerne,
Svaret er ikke “barnepigeregering” der beskatter sukker og forbyder sodavand i kæmpebægre i de store byer? Folk finder altid en udvej om sådanne småskøre påfund. Svaret er naturligvis - selvkontrol, der er det samme som selvbeherskelse. Det er op til dig og mig at sige - nu stopper vi med at indtage gift, at vi vil have hjælp, at vi fjerner os fra sofaen og får noget motion. 
Begynd med at forestille dig hvor godt du vil have det uden der der ekstra kilo. Du vil begynde at føle dig fri. Du vil blive befriet for mange besværligheder hvis du smider den der ‘kuffert.’ Du kan gøre det - det ved du godt. Også selvom du har forsøgt og det kiksede. Jamen prøv igen og igen.  
Passér de der fast food udbydere med alle deres doughnuts og is og friturestegt junk. Begynd at lave din egen mad med friske ingredienser fra årstiden. Smid de der sukkerholdige drikke ud sammen med de sukkerholdige desserter....for år tilbage gjorde jeg dette ved at betragte dem som affald der skulle i kloakken. Det gjorde det nemmere at forkaste fødevarer som jeg var blevet afhængig af. Hvis du ikke aner hvad du så skal spise vil jeg anbefale
Han kalder den en “"plante diæt der er perfekt.” Det er godt nok en vegan diæt, og nogle ville kalde den ekstrem ....jeg mener dog at hjertekirugi og kemo behandling er endnu mere ekstrem.
Det er beviseligt at hans diæt faktisk hindrer hjertesygdomme og visse former for diabetes...så hans diæt er ganske fremragende.
Personligt fulgte jeg en Middelhavs diæt. Det er en diæt lav på kulhydrater (blot en anden slags sukker), ikke meget kød, og rig på masser af frisk frugt og grøntsager. Jeg hadede frugt og grøntsager som barn, men som voksen indså jeg kunne enten begynde at spise de ting der fik mig til at have det godt og få et bedre liv ... eller leve i en krop der er overvægtig og ikke i stand til af flytte sig. Jeg begyndte at spise bedre.
Og så skal vi ud af sofaen. Være aktiv - motionere flere timer om ugen - det forbedrer vores humør og sundhed. Du får det langt bedre med dig selv, du kommer til at se bedre ud, og du får mere selvtillid, og mere optimistisk om din fremtid. Du behøver ikke træne som skulle du til De Olympiske Lege. Du kan blot gå en rask tur i parken flere gange om ugen. Gør det du kan. Tag cyklen eller småløb. Spil tennis eller basketball eller en eller anden form for kampsport. Pointen er - kom igang.
For 20 år siden var jeg en kvabset sofa kartoffel. Jeg hadede at motionere. Min hustru elskede at gå og cykle og jeg tog med hende blot for at være rar, men jeg nød det aldrig. Så døde min far og sorgen var svær at håndtere. Gåture.blev min terapi. Kort efter begyndte jeg at løbe. Jeg fik det langt bedre, sorgen lettede og min “terapi” blev en god vane. Jeg har løbet lige siden hver uge, og har endog gennemført en maraton.
Vi behøver ikke være i den situation vi er i lige nu. Vi har magten for at ændre vor holdning og gøre noget ved fedme. Vælg dog at gøre noget nu ...kom igang.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails