tirsdag den 12. januar 2021

Det uendelige digt - bliver ved og ved

Det uendelige digt - bliver ved og ved
Den hollandske by Utrecht er den fjerdestørste i Nederlandene, efter Amsterdam, Rotterdam og Haag. Der bor cirka 350000 mennesker og byen er et center for kultur og uddannelse - Utrecht har dusinvis af museer og gallerier og University of Utrecht har flere studerende tilknyttet end mange andre universiteter. Og en gang om ugen, kommer der nogle og vandaliserer gaden midt i byen.
Du kan se ‘værket,’ hvis du er i byen en weekend. Gå til hjørnet af Oudegracht og Lange Smeestraat, bedst lige efter kl. 12.00 på en hvilken som helst lørdag. Når du er der så kig ned. Du kan ikke se det på Google Street View, men det er der - et stort J indgraveret i en af fliserne, ved siden af det et E, så en tom flise, derpå et Z, fulgt af et U, derpå L, så et T.
Se nærmere på billedet. Det er ikke vandalers værk - det er digteres.
I 2002, abesluttede en gruppe initiativtagere at betale for et projekt til alle aldersgrupper - et digt der er uendeligt, præget bogstav for bogstav til ‘evigheden.’ En digter skriver en sætning ad gangen, og hver uge skaber en stenhugger et bogstav i en flise. På lørdag eftermiddage kl. 13.00 placeres flisen i den næste ledige plads, og dermed føjes en smule til digtet der således hele tiden ‘udvides.’  Den næste flise løftes op, og der skrives det næste bogstav på den og således fortsætter processen uge efter uge. Når digterens sætning er færdig, tager en ny digter over. Digtet er ikke skrevet på forhånd - digterne kan føje det til de lyster.
For at projektet skulle have større succes, og som Atlas Obscura observerer, "for at komme rigtig i gang fra begyndelsen blev de første 648 fliser lagt og tilbagedateret til 1. januar 2000.” Byen har reserveret nok plads på gaderne til at digtet kan ‘udvides’ til år 2050. Det kan forekomme rigtig lang tid, men “det tager cirka 3 år af fuldføre en sætning,” ifølge Futility Closet -- det er således en sætning på 100 bogstaver - sådan cirka. Men projektet kan fortsætte udover 2050. Der er ingen slutdato fastlagt, så længe byen og (andre bidragydere) betaler for digtet kan det sådan set fortsætte i det uendelige. Det er almindeligt at byens borgere sponserer en sten  til ære for en elskets fødselsdag eller en anden mærkedag, og da der lægges 52 sten om året, er der med stor sandsynlighed rigtig mange flere villige sponsorer end der er plads.
Digtet drejer sig lige nu om en rejse - eller måske forvandles det til et testamente for byen der lægger ‘scene’ til? Bedøm det selv. Hvis du gerne vil læse digtet lige d.d. kan det ses på hollandsk ved at benytte dette link, og hvis du vil have det på engelsk, har Atlas Obscura oversat de første seks+ sætninger.
Bonus fact: Utretcht's kunstnere besidder stor og god humor. I 2015 for at fejre fødselsdagen for forfatteren til bogen 1984, George Orwell, besluttede to kunstnere at udsmykke dele af byen med festhatte. Deres mål? Byens allestedsnærværende sikkerhedskameraer som de kan ses her.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails