fredag den 16. februar 2024

Fisk uden ben, men dog problemfyldt - Gefilte Fish

 

Gefilte fisk - ikke noget at brokke sig over


Gefilte fish er nok en smag man har vænnet sig til. Det er i bund og grund et koldt farsbrød lavet af fisk, og typisk serveres det i knytnævestore klumper i stedet for skiver. Sædvanligvis serveres retten som forret ved Påsketid, den jødiske forårshøjtid. og sammen med hesteradiser. Det burde ikke være en sag for the U.S. Department of State, således er emailen der vises her virkelig besynderlig. 







Emailen blev sendt af dengang Secretary of State Hillary Clinton, et af de cirka 7000 ‘forsvundne’ i august 2015. Oprindeligt skrevet den 5. marts 2005 og sendt til hendes stabschef, Jake Sullivan, og ministeriets ansvarshavende til Kongressen. Det drejer sig ganske enkelt om “Gefilte fish” og emnet “Hvad er status om dette?” uden yderligere indhold. Emailen blev i store kredse gjort til grin, men Hillary Clinton spurgte ikke om hvad aftenens menu var. Hun behandlede en aktuel international krise. 


Problemet tog sin begyndelse i 1970’erne da mallefiskebrug i Arkansas havde brug for at bekæmpe algevækst. Mange fiskebrug fik en asisatisk karpe, som er kendt for “glubende appetit” per the National Wildlife Federation (NWF) og “æder op til 20% a deres kropsvægt om dagen af plankton og alger, og kan vokse til at veje over 50 kilo.”


De er aldeles fremragende hvis man ønsker at få bugt med for mange alger - men et stort problem hvis de undslipper og kommer ud på ‘frit vand.’  Det er præcis, hvad der skete. Her er et kort igen via NWF, der viser spredningen af den asiatiske karpe i årenes løb..







Karpen er en invasiv art i nordamerikansk økologi - de reproducerer hurtigt, har ingen naturlige rovdyr som fjender, og æder den føde som andre fiskearter er afhængig af.

U.S. landbrugspolitik har fokus på at holde karpen væk fra the Great Lakes, for at fastholde økologien der. Absolut ingen lille opgave - man vurderer at der skal opsættes permanente barrierer mellem  Lake Michigan og karpeinficerede vandveje. Den løsning vil koste  $18 milliarder og tage 25 år at indføre. Men i 2010 havde  the U.S. Department of State et mere presserende problem.


Som Los Angeles Times rapporterede tidligt det år, er der ingen grund til at den asiatiske karpe ikke kan opfostres i dambrug og bruges som menneskeføde. En fiskeproducent kaldte den “en smagfuld, kødfuld fisk” hvis ry som et dårligt måltid den ikke fortjener. Den er almindelig i vietnamesiske retter og også en fisk man almindeligvis bruger - du gættede det til gefilte fish. (Her er en opskrift for gefilte fish)


Den er en traditionel jødisk ret, og en der mest spises i løbet af foråret, og Påsken. Således blev karpen indkøbt i Israel. I februar, tidligt marts 2010 sendte en Chicagobaseret ‘fiskefabrik’ 400000 pund karper til Israel. Her ‘forvandlede de israelske virksomheder det til det traditionelle farsbrød til Påske. 


Israel besluttede til stor forundring i stedet at indføre en stor afgift på den importerede karpe, som NPR rapporterede. Resultatet blev at karpen kom i en import/export limbotilstand.

På grund af den miljømæssige og økonomiske effekt at den hjemløse karpe blev 

Secretary of State Clinton involveret. Ifølge en opfølgende historie ved the Atlantic, kom hun og Israels forsvarsminister Ehud Barak frem til en aftale, der tillader at 400,000 tons gefilte fish-to-be kan komme ind i landet. 



Bonus fakta: En art af asiatisk karpe, sølvkarpen, kan springe ud af vandet og nå op til 2,5 til 3 meter i luften ifølge Wikipedia. Fisken kan vokse til cirka 50 kilo i vægt, og udgør en virkelig fare for de som forsøger at fange dem  - at få 50 kilo flyvende fisk i hovedet er lig med ulykke. På plus siden gør fiskens springevne og antal dem til en interessant sport - fiskeri med bue og pil.Som det kan ses på denne  YouTube video, bruger nogle bue og pil for at skyde fisken i dens luftflugt.


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails