tirsdag den 4. juni 2024

Milei går til den i Argentina

 

Milei går til den i Argentina 

STEPHEN GREEN 

   

Præsident Javier Milei gik til præsidentembedet som Jack Nicholson der bryder sig vej ind i badeværelset i "The Shining" — med en økse.Udstyret med nødhjælpsværktøj givet af Argentinas kongres, fik han bragt landets - ude af kontrol budget i balance på een måned, han afskedigede embedsmænd i tusindvis, eliminerede flere end 20000 “korrupte” sociale velfærdsprogrammer og nærmede sig endog NATO. 


“Der er meget mere kædesav i vente” lovede Milei i marts måned, og for et øjeblik blev jeg næsten gay..

De sædvanlige oppiskere af frygt piskede de sædvanlige frygtscenarier op.  

For nogle få uger siden havde New York Times en artikel - komplet med dæmonisk lignende sort og hvide billeder i høj kontrast med Milei - af den argentinske forfatter Uki Goñi. Ifølge ham er Milei “et produkt af en langvarig sydamerikansk histoire, hvor autoritarismen er blevet normen og demokrati undtagelsen.” Naturligvis kaldte Goñi også¨Milei “en liberalist på den yderste højrefløj,” og hvis man kan knytte autoritær med liberalist så hold op med at drikke for i dag. 

Victor Swezey advarede i december om “at ofre for Argentinas diktatur har set et tilbageskridt i Mileis præsidentskab.” 

Og the Columbia Journalism Review's Jon Allsop fik i særlig grad krøllede bukser over bekymringer over Mileis “særlige fjendtlighed mod de offentlige medier,” og de privat medier også. Men når en konservativ eller liberal viser tegn på noget fjendskab mod medier så betaler han blot tilbage. 

Så hvem har ret? Milei og hans økse eller hans kritikere med deres økser?

Lad os se på tallene.

At Pesoen er blevet verdens bedst præsterende valuta er som Zeppo blive udnævnt som den mest populære Marx Brothers. 

"Det kan også blive bedre i de kommende måneder” skrev UK Telegraph's Matthew Lynn i sidste uge. “Med priser der er stabiliseret og en valuta i fremgang, burde investeringerne begynde igen at strømme til landet, der er så rigt på naturressourcer og med hyper-konkurrencedygtige lønomkostninger.” 

"Hvis det går således ville Argentina udfordre det globale økonomiske etablissement der virker afhængig af større regering, mere regulering og stigende underskud.” 

Jo, faktisk.

"Risikoen ved en manglende betalingsevne i Argentina er faldet med 38,4% siden Javier Milei overtog embedet i december,” postede nyhedsindsamler Visegrád 24 på Twitter/X tirsdag, "The Credit Default Swap (CDS), der fungerer som en slags forsikring mod manglende gæld betalingsevne stod ved 4,280 points da Milei blev indsat. Nu er den faldet til 2,634 points."

Det er tidligt i Mileis periode og hans reformer har knap haft tid til at få fat. Der vil være smerte forude, fordi årtier med elendig politik ikke bliver repareret i løbet af uger eller måneder. Men at skære ned på regeringen, gøre op med inflation og stabilisere valutaen, udgør et solidt grundlag for fremtidig velstand. 

Jamen tænk - det frie marked fungerer. Hvad siger du så? 

Der har ikke indtil nu været noget der kunne ligne et autoritært udfald mod dissidenter. Ingen journalister har hørt der er blevet banket på døren ved midnatstide, og ingen kommunister har fået tilbudt gratis helikopterture. 

Kan Milei holde ud? Vigtigere vil hans reformer kunne fortsætte? Det kan vi vel knap vide. Dette er trods alt Argentina, og politisk stabilitet har aldrig været nationens stærke side. Vælgerne kunne betragte en succesrig periode med frie markedskræfter og reformer og så bestemme at ved næste valg så er det det rette tidspunkt endelig at gå Fuld Sovjet. 

I mellemtiden taler Mileis resultater for sig selv. Der er her en lære for enhver Republican at lære af. 

Eller der kommen en dag, måske meget snart, da the U.S. dukker op ved Argentinas dørtrin med hatten i hånden og spørger, “Kan vi låne en præsident please?” 

https://pjmedia.com/vodkapundit/2024/05/09/milei-is-absolutely-killing-it-in-argentina-n4928888



Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails