fredag den 14. juni 2024

En dieselmotor i udhuset

 

En dieselmotor i udhuset

Viv Forbes

You can have your solar panels
          and your turbines on the hills;
You can use the warmth of sunshine
          to reduce your heating bills.

You can dream you’re self-sufficient
          as you weed your vegie bed;
As long as you make sure to keep
              A diesel in the shed

Du kan beholde dine solpaneler 

og dine vindmøller på bakken

Du kan bruge solens varme 

for at reducere din varmeregning

Du kan drømme du er selvforsynende

når du luger ukrudt i grønsagsbedet

Så længe du sikrer dig du har 

en dieselmotor i udhuset. 


Som barn boede jeg på en lille mejerigård i Queensland. Vi var afhængig af ‘grøn energi’ - heste og menneskers muskelkraft gav drivkraft, brænde, og lys lavet af bivoks gav varme og lys: en vindmølle pumpede vand op af jorden og solen tørrede vasketøjet og fik grønsagerne og markerne til at gro.

Den eneste ‘ikke grønne energi’ vi anvendte var en smule petroleum til lampen i køkkenet og i stalden, og benzin til en lille Ford når vi drog til  byen hver 14. dag. 

Vort liv ændrede sig ganske dramatisk, da vi fik en dieselmotor i stalden. Denne encylindrede motor drev malkemaskinerne, fløde separatoren og en lille elektrisk generator der opladede 16 to volt blybatterier placeret på verandaen. Dette er præcis den samme dieselmotor (bygget i Toowoomba) som vi havde sent i 1940’erne.


Vort 32 volt DC system gav kræfter, lys til  det “moderne” mirakel - lys til hver en tid, i hvert værelse ved et tryk på en knap.

Der var ingen elektriske startmotorer til diesel dengang - blot et tungt håndsving og et stort svinghjul. Men alle disse anstrengelser,støjen og anretningerne blev overflødige da huset og stalden blev forbundet med det rene tavse “kul kraft baserede  elnetværk.” Pludselig forsvandt de trofaste, solide “Southern Cross” diesel motorer fra Australiens udhuse og mælkestalde.

På mindre end en generation blev brænde, stearinlys, heste og petroleum erstattet af diesel og benzinmotorer plus den rene tavse elektricitet fremstillet ved kul. 

I dag har vi Aussies nydt årtier med rigelig, pålidelig billig elektricitet ved kul, men det 'grønne' lotterispil har bragt Australien tilbage til den æra, hvor det at have en dieselmotor i udhuset var nødvendigt.

Grøn energiforsyning er bundet op på regler. Hvis vinden er for stærk eller for svag går de nærmest i stå og turbinerne står stille. Og deres 'kammesjukker' med solcellepaneler fungerer heller ikke om natten og giver nærmest ingenting på en gråvejrsdag. Hvis vi forsøger at udfylde ‘hullerne’ med energi fra batterier, hvor får vi så energien til at oplade batterierne og pumpe vandet til turbinerne for at holde lysene tændt? 

Tasmanien og South Australia er de grønneste stater i Australien. South Australia nedlagde med fryd deres sidste kulfyrede kraftværk og Tasmaniens Grønne er endog mod vand og vindkraft. 

Tasmanerne får deres elektricitet i store træk ved vandkraftanlæg som blev bygget for lang tid siden af deres mere produktive forfædre. Da en langvarig tørke var årsag til mangel på energi ved vandkraft blev de afhængige, for op til 40% af elektricitet behovet, af det undersøiske Bass-link kabel der overfører elektricitet fra pålidelige kulkraftværker i Victoria og New South Wales. Det overbelastede Bass kabel svigtede og en gammel gasdreven kraftstation blev startet op igen for at der kunne være lys. (gassen var importeret fra Victoria). Som en følge af dette skyndte de tasmanske politikere at få 150 dieselgeneratorer placeret i deres ‘udhuse.’ 

South Australia er den stat i Australien der er næstmest grøn, og har en tredjedel af Australiens vindmøller. Disse blev tvunget til opførelse ved de påkrævede grønne energimål, og med statstilskud. I et udbrud af grøn ødelæggelses iver lukkede de også deres gasdrevne kraftværker, og med fryd nedlagde man deres sidste kul drevne kraftværk.

Imidlertid blev der mørke da vindkraften svigtede og en storm nedrev deres livline og bragte pålidelig kulkraft fra Victoria. Derfor købte de Grønne i South Australia også en bunke dieselgeneratorer til deres udhuse. Mange borgere fulgte denne ledetråd.

Spørgsmål: “Hvad havde South Australians før stearinlys?”
Svar: “Elektricitet.”

The UK er også blevet slemt inficeret af den grønne energi virus. Ingeniører advarede om at de sporadiske og uforudsigelige forsyningsmetoder har øget risikoen for Blackouts, således har UK regeringen tilbudt subsidier til nødhjælps kraftværker. Denne støtte, sammen med forbrugernes betænkeligheder, har givet så mange dieselmotorer i de britiske udhuse, at de nu udgør en større backup kapacitet for elektricitet i UK. 

Mange spaniere har også fundet ud af, at en dieselmotor i udhuset er meget profitabel. Regeringen i Spanien har drukket masser af grøn-ale og tilbudt attraktive subsidier til alle solceller der laver energi. Hvilken succes - så stor at nogen med tiden lagde mærke til at nogle anlæg også producerede “solenergi” om natten Den energi kom fra dieselmotorer i ‘udhusene.’

Endelig holder vores ‘grønne medier’ af at udstille nogle grønne energi entusiaster der “ikke er på elnettet.” Men sædvanligvis kommer det senere frem i showet at der også er en Diesel i deres udhus. 

De som husker dagen hvor vi var afhængig af en støjende, lugtende dieselmotor i ‘udhuset’ har ikke et ønske om at blive trukket tilbage dertil af de grønne nidkære tåber.

Image: Saltbushclub.com

https://www.americanthinker.com/blog/2024/04/a_diesel_in_the_shed.html


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails