onsdag den 12. juli 2017

Radiostationen der kun kan buzze

Radiostationen der kun kan buzze

Pskov, Rusland befinder sig nogle og tyve kilometer fra grænsen til Estland og der bor cirka 200000 mennesker der. Det er også hjemsted for en mystisk kortbølgeradiostation, der uforklarligt for de som lytter til den konstant buzzer - og den har sendt siden 1982..
Stationens kaldebogstaver er UVB-76, men blandt radiolyttere er den kendt som Buzzer, efter dens karakteriske lyd og dermed forbundne mysterium. 24 timer i døgnet udsender Buzzer cirka to dusin buzz lyde i minuttet.  (Du kan lytte her, men skru først ned for lyden) I løbet af dets over 30 år lange eksistens er UVB-76 gået fra beeps til buzzes, fra kortere bølger til længere og så forfra, og lejlighedsvis har en russisk speaker gået på, og typisk læst numre højt. Selv Sovjetunionens fald har ikke hindret UVB-76 i at fortsætte.
Formålet med sendingerne er imidlertid ukendt for den brede offentlighed. Den russiske regering nægter ikke kun af afsløre grunden til UVB-76’s oprettelse og fortsatte eksistens, de nægter også at den i det hele taget eksisterer.
Derfor aner vi ikke hvad der sendes, hvorfor der sendes, hvorfor stationen blev flyttet mange hundreder kilometer (oprindeligt lå den i skovene udenfor Moskva) i efteråret 2010 eller hvorfor den holdt op med at sende den 5. juli 2010 - for at komme igang igen den 6. juli.  
Det vi dog “ved” er det rene gætværk. For eksempel har UVB-76 til tider sendt små samtaler der lyder mumlende, og man må derfor formode der er en mikrofon åben i nærheden. Undertiden (ifølge denne Wired artikel) oplæses (vel bevidst sending) lange rækker af tal, navne eller andre ikke meningsfyldte ord. Dette lader formode at UVB-76 kan være en “numbers station” — en formodet mekanisme for at kommunikere via kode, med spioner ude i ‘felten’ - udover at ingen regering til dato har bekræftet at der faktisk eksisterer en numbers station.
Naturligvis, hvis UVB-76 er med spionageformål så gør dens langvarige eksistens den endnu mere forbløffende - dersom det hedengange Sovjetunionen oprettede det, så må den vedligeholdes af dennes politiske efterfølger.
Bonus Fakta: Number Stations (hvis de eksisterer) blev ikke udelukkende benyttet af det tidligere Sovjetunionen. Der er en der ligner i nærheden af Albuquerque, New Mexico, der sender beskeder der totalt varer to minutter, altid syv sekunder efter hel klokkeslæt. Stationens øgenavn er Yosemite Sam efter, tegneseriefiguren med samme navn.Hvorfor? Fordi et uddrag af Yosemite Sam slutter hver sending - han siger “Varmint, I’m a-gonna b-b-b-bloooow yah t’smithereens!” ifølge radiostationen på Wikipedia.. Næsten som med UVB-76 er offentligheden ikke klar over hvorfor stationen eksisterer og hvorfor man dog sender et klassisk tegneserie klip 24 gange om dagen.

.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails