lørdag den 3. marts 2018

Fra surt til sødt med mirakelbærret

Mirakel bærret - fra surt til sødtSynseplaum dulcificum er en slags vildbær, ikke en trylleformular fra Harry Potter. Men at dømme ud fra hvad det gør, kunne man forvente det kom fra Hogwarts - ikke den virkelige verden.
Frugten, stammende fra Vestafrika kaldes i almindelig tale “mirakelbærret.” DeT har en mild, sød markant smag. Når man spiser nogle få stykker af dem så sker der noget nærmest magisk - mad der typisk er sur bliver pludselig ikke sur, nærmest sød. Som the New York Times bemærkede  i 2008, så smager Tabasco ligesom stærk glasur på en doughnut, vineddike som æblejuice, citroner som var det slik, og gedeost som cheesecake. Ren magi, blot sødere.
Hvordan går det til? Bærrene indeholder et protein kaldet “miraculin” (ja såmænd) der nærmest også er noget Pottersk. Miraculin er i sig selv smagløs, men når du spiser det så binder det sig til dine smagsløg. I det næste kvarter til en time snyder miraculinen dine smagsløg til at tro, at det som ellers er surt sådan set er sødt.
Ingen kender til den præcise forklaring, skønt en forsker fra  University of Minnesota tror at miraculin ændrer smagsløgenes udseende (midlertidigt) og skaber den besynderlige virkning. Uanset hvad så gør miraculin det muligt at få citroner til at smage som slik.
Miraculin har selvfølgelig en sidevirkning. Faktisk to.
Miraculin gør nemlig at maden bliver rig på skadelig syre for maven ved sin sødme, og maden bliver langt lettere at få ned i stor mængde. Men miraculin ændrer ikke maden kemisk, så personen der spiser disse fødevarer får mere syre end godt er. For det andet berører virkningen af miraculin ikke kun sure fødevarer, men får også ellers velsmagende mad til at smage noget mærkeligt.
Kunne du tænke dig at prøve? Man kan købe miraculin tabletter på Amazon, men køber og (spiser) pas på.
Bonus fakta: Smagsløgene kan ‘snydes’ på andre måder. Har du nogensinde haft lyst til en apple pie - minus æbler? Ved at benytte fløde bagepulver, Ritz crackers og nogle få andre ingredienser kan det lade sig gøre.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails