torsdag den 29. marts 2018

Damspillets sande mester

Damspillets sande mester


I 2011, udgav forfatteren Malcolm Gladwell bogen med titlen"Outliers: The Story of Success." I den populariserede han 10000 timers reglen, “hævdende at nøglen til at opnå verdensklasse ekspertise i enhver disciplin i stor udstrækning er at øve sig på korrekt vis, i rundt regnet 10000 timer,” iflølge Wikipedia

Reglen er kontroversiel (for at udtrykke det mildt) og er naturligvis ikke fuldstændig korrekt . ikke enhver har potentialet til at få succes uanset hvor meget der øves. For eksempel kan du øve dig i at springe med en basketball gennem hele livet, men hvis du ikke er tårnhøj vinder du næppe nogen slam dunk konkurrence. 

Men hvad om man er rigtig god til matematik så god at man har en Ph.D. ? Kunne man så mestre noget matematikrelateret og blive verdensmester i det? Hvis man skal tro en mand ved navn Marion Tinsley så burde det kunne ske. Tinsley vurderer at han har brugt 10000 timer - svarende til 8 timer 5 dage om ugen, 50 uger om året - på at studere damspillet.
Og han var god, rigtig god til det..
Damspillet har eksisteret i tusinder af år i en eller anden form. Derfor er det svært at sige hvem der er den bedste damspiller i historien, Når det er sagt så er Tinsley ofte nævnt som den bedste. Han vandt sit første verdensmesterskab ui 1955, og ifølge hans mindeord i the New York Times, tabte han kun ni gange i resten af hans damspilskarriere. (Andre kilder siger det kun var syv). Og det er kun ni spil, ikke turneringer. Hans tab var så bemærkelsesværidet at en YouTuber beslutted at genskabe en af de kampe, kan ses her; Flere end 15000 har set det. 

Tinsley's stærkeste modstandere var dog ikke andre mennesker. I 1990 introducerede en computerorsker ved navn Jonathan Schaeffer en computer kaldet Chinook i mesterskabskampene i USA. Den blev nummer to, Tinsley vandt, men de to er aldrig mødtes - det krævede turneringens regler ikke. Deres møde synes dog uundgåeligt - indtil en filosofisk debat indledtes om en computer kunne kæmpe om en verdensmesterskabstitel. En efterfølgende artikel i New York Times forklarer: “Ved at være nummer to) burde give Chinook retten til at udfordre Tinsley om verdensmesterskabet, men the American Checkers Federation and the English Draughts Association ægtede at støtte en kamp.”

I 1992, kom parterne til en løsning: Een gang skule man konkurrere kaldet  Menneske mod Maskine Verdensmesterskab. Tinsley og Chinook maskinen kæmpede på dambrættt i 39 spil. og for første gang i årevis tabte han nogle spil - to. Men i sidste ende vandt mennesket - Tinsly vandt 4 spil, tabte 2 og 33 uafgjort. I et spil jorde Chinook, der spillede med hvide brikker en fejl efter 36. træk. Programmøren Jonathan Schaeffer så nærmere på databasen, og opdagede at Tinsley havde den eneste strategi der fra det punkt kunne besejre Chinook og efter 64 træk vandt han så. 

Tinsley og Chinook stod overfor hinanden i en endelig kamp i 1994, med seks spil der alle endte uafgjort. Tinsley trak sig grundet helbredsproblemer. Han døde et par måneder senere af bugspytkirtelkræft. 

Bonus fakta: Tinsley skulle ikke oplevet det. men i sidste ende vandt Chinook i damspillet. I 2007 udgav Schaeffer en artikel hvori han hævdede han havde “løst” spillet - en påstand bekræftet af damspilsforeningen. Som New Scientist rapportrede, "spillet blev ødelagt ved udgivelse af et matematiks bevis på at dam altid ender uafgjort når ingen af spillerne begår fejl.” 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails