torsdag den 22. november 2018

Hårklipningen der drog i krig (måske)

Hårklipningen der drog i krig (måske)


Hver dag er der hundredtusinder af amerikanere der fejrer deres fødselsdag, Når det er en rund dag får den særlig opmærksomhed. I visse sjældne tilfælde kan en sådan rund dag gøre at præsidenten sender et brev, men dog først typisk når vedkommende person virkelig har gjort noget ekstraordinært for sit land.
En tur til frisøren er ikke med i en sådan ekstraordinær handling.


Det er en temmelig dårligt billede af en kvinde ved navn Mary Babnik Brown, men der er altså ikke mange fotos af hende - i det mindste ikke - før hun blev klippet. Født i Pueblo, Colorado 1907, og som det kan ses ikke klippet i utrolig lang tid. Hun har sit hår hængende løst - ikke sat op. Det blev en slags varemærke for hende ifølge Defense Media Network og hun fik øgenavnet “damen med kronen” lokalt. Udover at være en særling, hvor hun boede så var Brown og hendes hår næppe noget der havde med den nationale sikkerhed at gøre. Ikke før 1943.
Det år havde en avis i Pueblo en reklame, hvor man gjorde opmærksom på at regeringen søgte kvinders hår. Og ikke blot hvilket som helst hår. Ifølge det brev hun modtog da hun henvendte sig skulle håret være naturligt blondt, som Browns var. Det kunne ikke være bleget for det var det aldrig blevet. Det skulle også være mindst 56 centimer langt eller længere. Grunden: Blondt ubehandlet hår var især brugbart i meteorologisk instrumenter - udstyr til at måle temperatuforandringer, lufttryk i barometre og meget andet. Som man kunne forestille sig ville en nøjagtig aflæsning af disse instrumenter have indflydelse på udfaldet af en militæraktion - succes eller fiasko. Brown ønskede at støtte krigen og gik med til at få sin første klipning hos en frisør. Regeringen tilbød hende rationeringsmærker, men det ville Brown ikke have og gav sit hår gratis.
Det er i sig selv ikke nogen særlig opsigtsvækkende historie - en ung kvinde der gør sit for at støtte tropperne ... ved en klipning. Men så, bliver historien mere besynderlig. Der skete noget der så måske ikke skete alligevel - vi ved det ikke, og heller ikke hvorfor.
Hen ad vejen, på en eller anden vis - blev Brown oplyst om regeringens “rigtige” grund til at man kunne bruge hendes hår, det var ikke til forskningen, men målsøgning. Norden bombesigtet - en mekanisme benyttet af amerikanske bombefly så deres bomber kunne ramme de tilsigtede mål - blev betragtet som den vigtigste teknologiske landvinding på den tid.
Ifølge Wikipedia skulle “bombebesætningerne aflægge en ed under deres træning om at de ville bevare hemmeligheden med deres eget liv som pris om nødvendigt” og bombesigtet blev udstyret med en selvødelæggende mekanisme, som hvis den blev sat i værk “ville smelte Norden til en klump metal.” Bombesigtet der blev benyttet i mange sammenhænge, men også som mål ved a-bomberne der blev kastet over Hiroshima og Nagasaki - skulle fungere perfekt og der måtte ikke gå noget galt. Det betød at bombesigtet skulle være perfekt på alle måder.
Og Brown havde perfekt hår.
Brown fik senere besked om at hendes hår blev benyttet som crosshairs i bombesigtet. År senere modtog hun endog en fødselsdagshilsen fra præsident Ronald Reagan der takker hende for hendes donation, og anerkender at hendes hår blev benyttet i bombesigterne.
Men Reagan tog muligvis fejl - det er usandsynligt at Browns hår blev benyttet i bombesigter. Faktisk er det usandsynligt at nogen andres hår blev benyttet som crosshairs ifølge the Museum of Aviation Foundation, blev der i manualen til bombardieren fastslået at “crosshairs er ætset på en af linserne på teleskopet.”
Dog var Browns donation meget vigtig. Håret blev helt sikkert benyttet i de meteorologiske instrumenter, som hun havde fået at vide og Krigsministeriet stolede på disse instrumenter i mange forskellige sammenhænge. Så Brown fortjente nok alligevel det brev fra præsidenten - selvom nogle af kendsgerningerne muligvis er forkerte.

Bonus fakta: Kun ganske få ord på engelsk er kønsbestemt, hvis man ser bort fra de oplagte - him og her. “Blonde” er en af undtagelserne. “Blonde kan kun bruges om kvinders hår, dog nu ofte for begge køn. Som Grammatist bemærker “at benytte “blonde” når man omtaler herrers hår er en fejl.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails