lørdag den 10. november 2018

Trafikprop forårsaget at berusede rejsende

En trafikprop forårsaget at berusede trafikanter
Hvis du kører i det sydlige Østrig finder du en vej ved navn A2. Denne 377.3 km lange vej er landets længste, og trafikken glider fint. Men hvis du er der i oktober, begyndelsen af måneden, kan der opstå kø - en flere kilometer lang.Der er tre årsager til denne kø, de to af dem er ganske almindelige, heftig regnvejr så der må køres langsommere, og tæt tåge - så der igen skal køres langsommere. Den tredje grund er en man sjældent oplever. Fugle der flyder på vejen. Det kunne se ud til at de er faldet ned som små bomber.
Det er lige netop det de er.
Fuglene er såmænd ikke syge - og da slet ikke ‘fugleinfluenza’ selvom det var den første indskydelse. De har heller ikke ramt et usynligt slot på himlen. Den faktiske forklaring er dog lige så bizar som det med slottet. Ifølge den svenske side
The Local, spiller regnen og tågen dog en rolle - fuglene aner ikke, hvor de er på vej hen og falder så ned på motorvejen - rammer biler og lastvogne. Men udover denne omstændighed er der yderligere en : Fuglene er skidefulde.
Efterår giver flyveudfordringer. Fuglene æder modne bær, også overmodne og her om efteråret er der stor risiko for at bærrene indeholder en del alkohol da de jo er gået i forrådnelsesgæring. Hvis temperaturen er lav - under frysepunktet - bliver bærrene hårde, men som dagen går tør de op og her går det galt. Som National Geographic forklarer, "fryseprocessen gør at bærrene udvikler stivelse som så bliver til sukker, og tøvejret gør det så muligt for gærceller at få sat gang i forrådnelsesprocessen.” I bund og grund bliver bærrene til små sprutshots. Spiser man nok af dem og du bliver godt plastret til. 
Og netop fuglene på de østrigske motorvej har proppet sig med alkoholrige bær. En talsmand fra Wiens veterinære myndighed siger at ‘Fuglenes lever viste så megen skade, at leveren lignede den en kronisk alkoholiker har.”  
Og som med mennesker er det en rigtig dårlig ide at befinde sig på en motorvej, kørende eller flyvende under indflydelse af alkohol. De berusede fugle flyver alt for lavt og hamrer ind i bilruder og i jorden - med døden til følge.
Bonus fact: Historien er tragisk, men det at være beruset under flyvning behøver ikke være det. Det er såmænd ikke så usædvanligt blandt fugle, og medmindre fulgen ikke flyver i nærheden af farlige områder, motorveje, høje bygninger, så vil den komme sig. Men ligesom en drukkenbolt vil den vælte omkring og snuble. Hvis du møder en fugl der synes at være beruset (og altså ikke syg på anden vis) så kommer her et par ekspertråd. Du kan lave en ‘detention’ hvor du anbringer fuglem, f.eks. en papkasse med lufthuller. Vent et par timer og slip den løs.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails