tirsdag den 20. november 2018

Turister: Aurevoir - ikke Arrivederci - I er for mange

Turister: Au Revoir, ikke Arrivederci

Yogi Berra havde på en måde ret om at ingen rejser dertil for der er alt for mange. Masseturisme er en stor indtægtskilde for mange lande, giver arbejdspladser og oplevelser til de som gerne vil slappe af, se andre kulturer og nyde maden på stederne. USA får 204 milliarder dollars ud af turismen, og amerikanerne bruger 112 milliarder dollars.
I det 18. århundrede var det at tage den Store Europa Tour på mode blandt velhavende unge mænd og studerende og de som gerne ville lære sprog og kulturer i europæiske lande. Begyndende sent 1890’erne tjente agenturer som Thomas Cook godt på udviklingen af jernbanenettet, og kunne tilbyde rimelige priser på grupperejser ved at opnå rabatter for de mange mellemklasseborgere der så gerne ville besøge muntre Paris eller blot London by.
Billedet er noget anderledes i dagens velstående verden, med utallige tilbud på pakketure, bedre flyteknologi, billige flyrejser og krydstogtlinjer og hurtig rejser til mindre byer. I dag optræder turismen, individuelt  og som kollektive rejser i mange udformninger. Oplevelsesrejser, musikrejser, kulturrejser, rejser med besøg på historiske steder, sociale, politiske og religiøse rejser. International turisme genererede 1,6 billion dollars i 2016.
Væksten har i de senere år haft mindst tre årsager: Udviklingen af Airbnb og billige udlejningsteder, de meget store krydstogtskibe der i 2017 transporterede cirka 1 milliard passagerer. I 1959 udgjorde passsagertransport på havene 25 millioner passagerer. Man anslår at antallet vil øges til ca. 2 milliarder passagerer. Annonceringen i film, TV programmer og artikler om attraktive steder. Det grundlæggende fundamentalt ironiske ved denne vækst er at masseturismen ødelægger karakteren på disse steder
I midten af det 20. århundrede var Middelhavets kyster blevet en masse turistattraktion, med betagende scenerier, smukke strande ved havet, et vejr der var forudsigeligt godt, historiske steder, kulturelle aktiviteter, kunst og musik. Om det at rejse udvider sindet eller ændre på opfattelser og stereotypier på de nationer der besøges kan diskuteres.
Det som er fastslået er imidlertid at turismen er blevet så omfattende at der er opfordringer til at begrænse det visse steder.
Man kommer ikke udenom at turismen er en meget stor branche, den skaber arbejdspladser og giver velstand, især i Middelhavsområdet. I 2017 nåede antallet et historisk højdepunkt, 1322000 turister over hele verden og de 760 millioner besøgte Europa. 
Med dette er der adskillige problemer og omkostninger: Alt for mange mennesker på et sted, et område udbygges alt for voldsomt, skade på historiske steder, asocial opførsel af turister, drikkeri, løsgængeri, knaphed på ressourcer, lokalbefolkningens hverdag berøres negativt, priserne på ejendomme stiger voldsomt.
Der er ingen internationale restriktioner på at man oversvømmer områder med turister, skønt UNESCO har sat et antal destinationer på risokolisten. Imidlertid overvejer nogle byer at lægge restriktioner på antallet af turister. Forslagene går ud på at kræve afgifter for at komme ind i byen, begrænse antallet af krydstogtskibe, højere entrepriser til attraktioner, forbyde bilkørsel, hæmme trafik, lukke visse gader eller områder i myldretid. 
Venedig, den elegante by på øer i en lagune af æterisk skønhed og romantiske udtryk, en blanding af gotisk og byzantinsk, rig på arkitektoniske og kunstneriske mesterværker, Sankt Markus Pladsen og kirken og Campanilen og den majestætiske Canale Grande og den lidt mindre majestætiske Harry’s Bar har overlevet naturens udfordringer ganske storartet. Unge og gamle af de daglige 60000 besøgende vil gerne kaste en mønt i Trevi fontænen. Men de millioner af turister - 73 for hver hver borger i Venedig - har givet store vanskeligheder, alt for mange på et sted, kriminalitet, vandalisme og befolkningstallet i byen falder nu til 55000. 
Indbyggerne vil bare ikke være en slags Disneyland temapark, men en levende by. Venedig har forbudt opførelse af nye hoteller. Forslag er fremført om at begrænse antallet af turister på de populære steder, især Sankt Markus, begrænse antallet af eller indføre en stor skat på krydstogtskibe der bringer turister til byen, og regulere de nu 5000 uregulerede lejligheder der tilbydes til udlejning.
Barcelona, en anden by på World Heritage Site, er plaget af  en dagsturister, og at der er et væld af souvenir kiosker som erstatter de lokale butikker langs den centrale gade Las Ramblas. Plagen med turister begyndte i 1992 med De Olympiske Lege da byen rensede strandene, byggede havneanlæg til krydstogtskibe, udvidede lufthavnen, og den gamle by Ciudad Vella fik en opfriskning. Nu fortrænger turisterne de lokale indbyggere, hele 12% har forladt den gamle bydel. De 1,6 millioner borgere i Barcelona konfronteres med anslået 32 millioner turister, heraf halvdelen dagsturister. Folkemængden på Las Ramblas er næsten udelukkende turister. med en efterfølgende overflod af souvenirbutikker, lommetyve, barer med billigt øl og T-shirrts af Barcelona fodboldholdets helte som Lionel Messi,
Billedresultat for barcelona pick pockets
‘Avanceret’  lommetyveri i Barcelona
Byen forsøger nu at begrænse boligudlejningen for at få kontrol over de 50000 ulovlige lejligheder der er til rådighed, og vil pålægge nye hoteller et moratorium og begrænse licenser til korte turistudlejninger, og begrænse antallet af krydstogtskibe der lægger til i havnen.
Dubrovnik, Kroatien, Adriaterhavets Perle, et World Heritage Site er en gammel by, med mure fra det 16. århundrede og en tumultarisk historie, hvilket  har tiltrukket besøgende, ikke kun på grund af den naturlige skønhed, men også fordi byen ofte benyttes til filmoptagelser i “Game of Thrones, og på grund af Kroatiens fodboldlandshold præstationer i finalen i 2018 Fifa World Cup.
Byens befolkning er på cirka 40000, men byen havde 2 millioner turister i 2016, og de 80000 kom fra 529 krydstogtskibe. På en typisk dag ankommer 8 krydstogtskibe, undertiden helt op til 13. Borgmesteren opfordrer til en begrænsning i antallet af skibe der kommer i højsæsonen, og også på de som arrangerer turene. Oprindeligt gik borgmesteren ind for en grænse på 8000 besøgende om dagen for at forhindre skader på bygninger, og ville så sænke grænsen med yderligere 4000 for at undgå alt for mange på een gang.  
Krydstogtskibene skibene betaler ganske vist havneafgift, men de lokale forretninger får ikke meget ud af de besøgende på grund af  all-inclusive pakkeresjerne i border butikkerne. Problemet er der hele tiden. Mellem januar og september 2018 havde byen 800000 besøgende, en øgning på 6% fra sidste år.
Problemerne der rammer Barcelona, Venedig, og Dubrovnik vil sprede sig til andre byer da den internationale turisme ikke viser tegn på svækkelse.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails