tirsdag den 29. august 2023

Flere holdes som slaver i dag end nogensinde før

 

Flere holdes som slaver i dag end nogensinde før

Mark J. Perry


I sin fremragende bog The Thomas Sowell Reader, som jeg kan anbefale på det kraftigste giver Thomas Sowell indsigtsfulde kommentarer om slaveri i kapitlet “Fordrejet Historie.” 

Den mest tragiske kendsgerning ud af mange om slaveriets historie er den mest forbløffende for en amerikaner i dag, at selvom slaveriet fandtes over hele verden og det i årtusinder, var slaveriet som institution ingen steder et kontroversielt problem før det 18. århundrede.

Mennesker af alle racer og hudfarver blev holdt som slaver - og holdt andre som slaver. Hvide mennesker blev stadig købt og solgt som slaver i Osmannerriget, og det i årtier efter at Amerikas sorte blev sat fri. 

Alle hadede ideen om at være holdt som slave, men kun få havde betænkeligheder ved at holde andre som slaver. Slaveriet var som sådan ikke en udfordring, heller ikke blandt intellektuelle, og langt mindre blandt politiske ledere. før det 18. århundrede. Kun i Vestens civilisation blev slaveriet et problem. 

Blandt de som vendte sig mod slaveriet i det 18. århundrede var George Washington, Thomas Jefferson, Patrick Henry og andre amerikanske ledere.

Man kan forske i det 18.århundrede eller Mellemøsten uden at opdage nogen sammenlignelig afvisning af slaveriet der. Men hvem er det der forhånes i dag og udsættes for kritik? Amerikanske ledere i det 18. århundrede. 

Af beslutte at slaveri er forkert var langt lettere end at gøre op med hvad der skulle gøres med de millioner af mennesker fra et andet kontinent, af en anden race, og uden historisk forudsætning for at bo som frie borgere i et samfund som det I United States, hvor de udgjorde 20% af befolkningen..

Ud fra privat korrespondance hos Washington, Jefferson og mange andre er det tydeligt at deres moralske forkastelse af slaveriet var uden forbehold, men den praktiske løsning på hvordan det skulle håndteres gjorde dem til dels handlingslammede. Således gik der mere end 50 år.

I 1862, ankom et slaveskib fra Afrika til Cuba - en krænkelse af forbuddet mod international slavehandel, og the U.S. Navy tilbageholdt det. Mandskabet blev fængslet og kaptajnen hængt i the United States - trods den kendsgerning at slaveriet stadig var lovligt på det tidspunkt i Afrika, Cuba og i the United States. Hvad kan vi udlede af det? At det at holde slaver blev betragtet som en vederstyggelighed. Men hvad skulle man gøre med de millioner af mennesker der allerede var slaver - det var ikke lige så oplagt. 

Spørgsmålet, udfordringen blev endelig afgjort ved en krig (620000 Civil War ofre). Et liv gik tabt for hver sjette frisat menneske (3,9 millioner) Måske var det eneste løsning. Men vi må ikke forestille os i dag at det var en let løsning- eller at de som skulle gøre op med dilemmaet i det 18. århundrede var nogen særlig slemme skurke, især ikke med tanke på at de fleste ledere og de fleste mennesker rundt om i verden ikke anså slaveriet som noget forkert.

I september 2003 udgaven af National Geographic var en artikel om de millioner der stadig holdes som slaver rundt om i verden netop nu. Men hvor er den moralske indignation over det? 


Ifølge artikelen i National Geographic med titlen“21st Century Slaves“:

Der er anslået 27 millioner mænd og kvinder og børn i verden der er slaver - deres bevægelsesfrihed er stærkt begrænset, de er tvunget til at arbejde, de kontrolleres gennem vold, eller behandles som var de en vare eller ejendom. 

Således er der flere slaver i dag end det antal der kom fra Afrika gennem de fire århundreder med transatlantisk slavehandel (anslået 11 millioner samlet, og cirka 450000, eller cirka 4% af det antal blev bragt til the United States)

Den moderne ‘handel’ med mennesker, ved ulovlige stoffer og menneskehandel (traficking) på globalt plan - og ødelæggelsen af masser af liv, er enorm


MP: God pointe, Dr. Sowell — hvor kan man se den moralske indignation ved denne interessante kendsgerning??

https://www.aei.org/carpe-diem/thomas-sowell-on-slavery-and-this-fact-there-are-more-slaves-today-than-were-seized-from-africa-in-four-centuries/


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails