mandag den 30. oktober 2023

Min Nazirektor på gymnasium

 

Min nazirektor på gymnasium

En ud af mange i Canada


Lloyd Billingsley


Sidste måned hyldede Canadas Parlament Nazi SS’eren Yaroslav Hunka som en “Ukrainsk helt,” og en "canadisk helt.” Denne groteske ceremoni var blevet sat i stand af den canadiske regering mange år tidligere.

 

Som “60 Minutes” forklarede i 1997, efter 2. Verdenskrig bød Canada tusinder af nazister velkommen til Canada, herunder krigsforbrydere. Blandt de indbudte var også officerer i Hitlers militær, og jeg skulle møde en af dem.  


I 1963, efter jeg var flyttet Windsor, Ontario, kom jeg til Essex District High School. Den nye rektor var Wolfgang Egon Franke, der havde været  Kapitanleutnant i Kriegsmarine. Det var forurolignede vor mange canadiske familier, herunder min egen.


I 1941, var min far Kenneth Billingsley kun 17 år da han løj om sin alder for at slutte sig til the Canadian Army. Da han meldte sig var det til the Merchant Navy og tjente der i konstant fare fra tyske U-både. Nu skulle hans søn tage mod ordrer fra en tidligere Kriegsmarine officer.


Den strikse Franke var et perfekt eksempel på en barsk officer og jeg kunne forestille mig ham sige “ve vant zuh names. You haf zem, yes?” Kapitanleutnanten indførte overfor eleverne en “Code of Manners” der forbød cowboybukser og at pigerne ikke skulle være iført makeup. Rektor Franke holdt af at citere Goethe, men talte næsten ikke om sin egen fortid. Den stod noget uklar. 


Wolfgang Franke blev født den 14. april 1915 i Horstmar, nær Dortmund. Han gik ud fra gymnasium i 1934 og efter læreruddannelsen sluttede han sig til Kriegsmarine, der oplærte ham i radioteknik og kommunikation. Ingen viden om hvornår Wolfgang blev meldte sig og hvad han udførte under Nazi-Sovjet Pagten, da Hitler og Stalin var allierede. Ingen viden om hvad Wolfgang lavede den 9. og 10. november 1938, da Kristallnacht blev gennemført.

Ingen oplysning om Franke nogensinde var medlem af  National-Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei, kendt som NSDAP eller Nazipartiet. Det er helt sikkert muligt, og da ikke noget en tidligere tysk militærofficer, der nu boede i Canada ønske skulle være kendt. Husk at   Kriegsmarine Admiral Karl Dönitz var hengiven Nazi og udpeget som Hitlers efterfølger.


Ifølge the Globe and Mail, tjente Franke “i Kriegsmarine, og ved slutningen af krigen var han kommandørløjtnant, leder af raidokommunikation i Trieste, Italien.” Efter krigen “overlevede Franke fire år med hårdt ophold i en koncentrationslejr (krigsfangelejr)  i det tidligere Jugoslavien.” 


Wolfgang Franke kom til Canada i 1951, men ingen optegnelse om at han blev screenet for sin tjenestetid i militæret der krævede allierede soldaters, og søfolks liv, især canadieres. Franke fik eksamen fra Universities of Toronto and Ottawa, og fik en rektorstilling ved Essex High School, og videre til lederstillinger på colleges i Sarnia, Ontario, og Prince George, British Columbia. Veteranen fra Hitler’s Kriegsmarine døde i 2007 som 92 årig efter et godt liv i den nation han engang søgte at besejre.

.


Som mange andre studerende accepterede jeg aldrig Wolfgang Franke som en leder, og til i dag mener jeg han burde være blevet i Deutschland. En kvalificeret canadier ville have været et bedre valg til at undervise børn af canadiske 2.Verdenskrig veteraner. På det tidspunkt anede jeg ikke at det at tjene Adolf Hitler og Nazi regimet ikke kunne være en hindring for at blive forfremmet i Canada. 


I løbet af 1980’erne oprettede Canadas premierminister Brian Mulroney the Deschênes Commission for at finde Nazi krigsforbrydere der boede i Canada. Problemet er, at den vigtigste del af kommissionens rapport forbliver ikke tilgængelig for offentligheden.

 

Peter Savaryn, endnu en veteran fra Nazi Waffen-SS Galicia Division, blev leder af the University of Alberta. Savaryn’s SS kammerat Yaroslav Hunka bliver hyldet som en canadisk helt. Denne modbydelighed gør at jeg føler jeg skal pege på nogle få mænd der kunne være kvalificeret til betegnelsen ‘Helte.’ 


Min bedstefar Lorne Henry Billingsley, var med under hele 1. Verdenskrig og var et af de første ofre for tyske giftgasangreb.  I Merchant Navy, hjalp min far med at give tropperne forsyninger, og uden denne service ville de Allierede ikke vinde. Min onkel James Richard Billingsley kæmpede med Canada’s Eighth Reconnaissance Regiment og blev såret to gange, den ene ved en Nazi snigskytte. 


Efter Hunka affæren, ville onkel Jim have haft nogle særdeles farverige ord til Justin Trudeau, et af dem ville have været “gå af.” Hans medsoldater the Eighth Reconnaissance ville have sagt det samme. 


Den 12. april 1945 befriede de Westerbork transit lejren i Holland, stedet hvor nazister afsendte hollandske jøder til Auschwitz og Sobibor. De 876 indsatte blev lykkelige for at se canadierne. Kan ikke undre de anså dem som helte. 


På samme tid har Canada endnu tilgode at blive af-nazificeret og tysk nazisme har en efterfølger i Islamisk Nazisme, der nu slår jøder ihjel i Israel og andre steder i verden. Et Hamas-Canadian Bund synes at stille sig på samme side og har som civilie i alle aldre som mål. De som er imod de invaderende kunne erindre ordene af min bedstefars medsoldat John McCrae:


Take up our quarrel with the foe
To you from falling hands we throw
The torch, be yours to hold it high.


https://www.frontpagemag.com/my-nazi-high-school-principal/


Lloyd Billingsley is the author of Yes I Con: United Fakes of America, Barack ‘Em Up: A Literary Investigation, Hollywood Party, and numerous other works.


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails