mandag den 20. april 2015

Apple har tabt pusten - dog flokkes kunderne. Pudsigt

Mac som en metafor

Jeg er PC mand, som i meget lang tid er blevet hånet for ikke at foretrække Apple computere. Min bror havde en Apple II i 1980’erne, og jeg arbejdede med den. Jeg arbejdede med en MacIntosh i 1990’erne og elskede Apple computere dengang. Jeg mente de var overlegne. Ikke længere.


I løbet af de sidste 20 år er de programmer der engang gav Apple deres eneste overlegenhed blevet overhalet af Windows baseret software. Selv videogengivelse og grafik -- engang Apples helt store styrke - fås nu også med Windows. Og enhver der har benyttet freeware Photoshop klonen GIMP på Linux bliver forbløffet over, hvor hurtigt man er i gang. Apple har tabt pusten.


Lanceringen af den nye MacBook 12" model pirrede min nysgerrighed. Der var noget at kommentere - et innovativt keyboard og touchpad, med en ny USB-C port. Retina Screen, utrolig tynd og vejer næsten ingenting - men det som slog mange anmeldere var, hvor smerteligt ‘underbemandet CPU chippen og computeren var. https://www.youtube.com/watch?v=NDx4wIjmsbg&t=6m19


Jeg skriver denne artikel på en pålidelig, men noget svag 4 år gammel PC desktop, som ‘motor’ en AMD chip, med en flov Nova Bench score på 664. Dog er Intel Core-M CPU, der benyttes på MacBook 12 ikke noget der lever op til selv min 4 år gamle desktop. Hvad mon har drevet Apple til at komme med denne laptop, der næsten er halvvejs tilbage til at være en tablet?


Vigtigere, hvad driver så mange Apple fanknægte (og piger) til at købe dem?


Jeg ejer ikke en smartphone, men min søster der er helt med på beatet - ejer en iPhone og hendes datter har en Android -- de har informeret mig om at Androids er bedre. Da jeg benytter Linux er jeg ikke overrasket. OK, men mennesker vil gerne have en iPhone, men det jeg lægger mærke til er en nærmest slavisk hengivenhed til Apple mærket.


Jeg har en iPad og synes den er brugbar, men jeg finder Apples lukkede ‘økosystem’ med Apple godkendt software rigtig irriterende. Økosystem? Jeg synes det er et sort hul. Når man først er faldet i, kan man ikke komme op.


Betale ekstra $500 for en computer i dette miljø -- samme hardware -- betale $500 mere for at få et logo på den? -- Microsoft's Steve Ballmer
Apple arbejder udelukkende på et ‘højere niveau, og så kun hvis man køber de nyeste produkter. Deres 27" iMac gør at man måber, men kun hvis man opgraderer dens RAM og CPU’en til en quad core i7.  Jeg indrømmer at deres MacBook Pro laptop nok er den bedste i sin klasse, men igen skal man opgradere, hvilket er meget dyrt. Ganske ofte kan man få en sammenlignelig PC model for hundreder af dollars mindre, hvis man er villig til at gå på kompromis, såsom ikke at få en Retina skærm.
Selv når man ikke ser på samlekvalitetet og OS forskellene er Apple produkternes merpris forsvarlige i visse konfigurationer, og i andre sammenhænge straffes man alvorligt  -- Gizmodo
Og du godeste hvor disse muligheder koster. Med mange Apple produkter -- såsom MacBook Air -- kan man ikke senere hen installere ekstra RAM. Den er simpelthen helt låst som i cement, så man skal vælge optionerne lige med det samme -- og Apple vil sig have voldsomt betalt for ekstra RAM. Noget sådant kan kaldes Apple skat.


Der var engang da man selv kunne installere ekstra RAM, købt hos langt mere prisgunstige leverandører. Den mulighed har Apple fjernet for kunden, der jo skal ‘beskyttes’ mod at begå fejl.


The New MacBook Pro: Unfixable, Unhackable, Untenable -- WIRED (kort sagt: Ubrugelig)
Apple kontrollerer kundens valgmuligheder fra begyndelsen til enden på en nærmest patriarkalsk måde.


Alligevel stiller fanboys (og piger)sig  i lange køer for at købe den nyeste Apple gizmo. De mener åbenbart at de kommer med en slags kultur statement for at bryde ud af Windows tyranniet, men i virkeligheden har Bill Gates aldrig været så diktatorisk som Jobs var med Apple. Windows var kune beskæftiget med software. Hvordan du ville have din computer måtte du selv om.


Nu har vi så den smukke nye Apple MacBook 12".  Innovativt keyboard, innovativ touchpad, med en Retina Screen -- udover at CPU’en (hele computerens maskineri) er blodfattig. Apple besluttede for kunden at sølle 8 GB RAM skal være mulig -- på en Retina Screen! Jovist Apple ved hvad der tjener kunden bedst.


Åhh! Men man kan få den i 3 fantastiske farver: Guld, Sølv, og Grå.
Og hvad så!!?


CPU’en er en katastrofe, svarende til Karmann Ghia. Volkswagen's forsøg på at lancere en sportsvogn. Karmann Ghia så godt ud, nærmest kunst, men under motorhjelmen var den dog stadig blot en VW, med 36 heste, kunne køre knap 110 km i timen og for en Rambler var den det ren legetøj. Alligevel købte kunderne den. De var så sexede.
MarignyMay07KarmannGhiaFrontSide.jpg


Nu falder så de tekniske medier i svime og erklærer at denne nye Apple er ‘åh så vidunderlig.’ Den vil sætte en nye standard. Den er så tynd. Fremtidige laptops vil ligne den nye MacBook. Der slås på trommer og blæses i fløjter. Apple har gjort det igen. Dog har den en CPU der er mindre i styrke end nogle ældre MacBook Airs opgraderet til 8BG RAM og MacBook 12” er langt dyrere. De burde kalde den ObamaBook. “Mod til at håbe.”


Naturligvis får vi at vide at når Intel kommer med bedre chips der bruger mindre strøm så vil den nye MacBook forbedres. Javel så. Når man er på vej ned i kælderen er den eneste vej ud - op.


Jo, jeg kender den gamle frase. Apple har færre vira. Deres markedsandel gør det mindre attraktivt for hackere at skrive vira for Mac. Dog får de også virus.
Mens Apple Macintosh computers går frem på markedet ...bliver virus infektioner mere almindelige hos dem. -- Computer Hope
Apple er ikke noget dårligt produkt, dog lever man slet ikke op til sit eget hype. PC’ere tilbyder sammenlignelige, og undertiden langt bedre options, for langt færre penge. Man kan endog bygge sig sin egen PC. Apple tillader ikke engang en køber at deres styrestystem at lade dette installere på en PC - et totalitaristisk lukket system. Så kugleskøre har Windows dog aldrig været.


Hvordan kan det være at der en selvpromoverende flok elitære der falder for denne Apple hype, og synes de er så langt mere fremme i skoene? Det forklarer nok den måde vi stemmer på.


Mike Konrad is the pen name of an American who is not Jewish, Latin, nor Arab. He runs a website, http://latinarabia.com, where he discusses the subculture of Arabs in Latin America. He wishes his Spanish were better.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails