søndag den 26. november 2017

Vi elsker bare at gå på lort på stranden
De tropiske toiletter vi bare elsker
Billederne herunder er af to sandophobninger, men af forskellig oprindelse. Det første er fra en ørken i Libyen, det andet er af en strand på Turks og Caicos (caraibiske øer). Og som du kan se ligner sandet ikke hinanden.

Ørkensandet er mere orange mens strandsandet er mere over i det hvide. (Faktisk omtales det ofte som “hvidt strandsand”). Det er fordi “sandet” ikke henviser til et element eller et mineral. Det er snarere som Merriam-Webster definerer det som “et løst granuleret materiale der er resultatet af nedbrydning af klipper og består af partikler mindre end grus, men grovere end silt.” Med andre ord er “sand” mikroskopiske stykker af andet materiale.

Og i dette tilfælde, to typer sand der stammer fra forskellige materialer. Med ørkensandet  - det er typisk quartz, en form for silicium, der er utrolig almindeligt -- per Wikipedia,  “det næstmest almindelige mineral i Jordens skorpe.”

Det hvide sand er ikke silicium. Det består af kaliumkarbonat, der er det som koralrev skabes af. Og stranden hvor det befinder sig kan for en stor dels vedkommende takke disse fyre:

Det er en papegøjefisk.

Papegøjefisk lever overalt hvor der er koralrev - typisk i Indo-Pacific men også i Caribien. Den kendsgerning at de lever nær koralrev er ikke et uheld - det er fordi papegøjefisken æder alger der vokser på koraller. Det er ikke så let at se på billedet så her er et bedre. Papegøjefisk har næblignende mundtøj der kan kværne koral i søgen efter et måltid. (Næbbet er grunden til navnet på fisken). Det er muligvis ikke godt for korallerne i verden, man mener endda at papegøjefiskene er skyld i bioerosion, og dermed reducerer størrelsen af rev - og det især i Det Caribiske Hav. Det skal dog nævnes at der er nogle undersøgelser der viser det ikke er så ligetil, ifølge National Geographic, medfører overfiskning af papegøjefisk til noget negativt for korallerne, da de alger der vokser på dem kommer til at øges helt ukontrolleret i antal og dermed kvæler koralrevene.

Hvad har dette så at gøre med sand? Nuvel papegøjefisken æder algerne og dele afkorallen som sådan set ingen har næringsmæssig værdi for fiskene. Korallen fordøjes da heller ikke, og det som kommer ind skal jo ud igen i form af ekskrementer. I dette tilfælde som kværnet koral - små bitte korn af kalciumkarbonat, eller “hvidt sand.”

Med andre ord. Den tropiske strand du vandrer på - en masse fiskelort der er skyllet op.
Her er en så en video med papegøjefisk der gnasker løs af koralrevet og efterlader - sand.

Bonus fakta:: Normalt ville man ikke forveksle en sports arena med en strand (måske så dog ikke lige strand volleyball), men etymologien af udtrykket arena kan overraske dig (medmindre du taler spansk). “Arena” stammer fra det latinske ord for “sand” eller et “sted med sand” per the Online Etymology Dictionary. Hvorfor var der sand der? The Etymology Dictionary fortsætter: “De centrale dele af de Romerske amfiteatre var overstrøet med sand for at kunne opsuge blodet.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails