mandag den 16. april 2018

Skat på skæg er oplagt i dag

 Skat på skæg


Peter den Store var zar i Rusland fra 1682 til sin død i 1725. I løbet af den periode undergik Europa det som kendes som Oplysningstiden, kendetegnet ved at videnskaben, kulturen, filosofi og logik fik fremdrift og gode kår.

Rusland befandt sig langt mere i Middelalderen end Europa som et hele på den tid og Peter ønskede at få sit folk videre i retning af flere reformer som Europa oplevede. Han gik ind for europæisk klædedragt, skabte landets første flåde, lod nationen gå bort fra den Julianske kalender (altså skifte fra nytår i september til januar) og forsøgte at få afsluttet Ruslands kultur med arrangerede ægteskaber (idet han mente det gav par der ikke trivedes, og derfor var årsag til den stadig mere vold i hjemmene).

Og så beskattede han skægvækst.

Peter anså ansigtshår - især lange skæg - som en reminiscens fra oldtidens Rusland. Sent i 16. tallet tidligt 17 tallet beordrede Peter at de militære officerer skulle barbere sig, idet han ønskede de skulle efterligne det som han anså som Vestens mere forfinede kultur. I 1705 kom den lov til at gælde de fleste mænd, fra den russiske adel (kendt som Boyarder) ned til den fattigste bonde. Gejstligheden var undtaget.

Især Boyarderne tog ikke godt imod denne nye ordre, og Peter fandt en middelvej ved at de så¨måtte efterligne Storbritanniens Kong Henrik d. 8. fra midt det 15. århundrede. Peter fik indført en progressiv skægskat, hvor prisen varierede baseret på samfundsklasse og beskæftigelse hos den skægprydede. Betal - og du kan beholde dit skæg, ellers bliv glatbarberet.

Skattebetalerne fik så lov at beholde deres hår, og fik også en mønt, som på billedet, som bevis på at de havde betalt deres skat. Ordene på mønten er “skægskatten er blevet betalt.” mens der på bagsiden er “skæg er en unødvendig byrde,” med henvisning til de som ikke havde betalt og havde deres skæg. Medlemmer af Boyarderne fik mønter af sølv, mens proletariatet fik mønter af kobber. Det skyldtes at skatten for proletariatet var lavere.


Skatten på skæg viste sig på lignende vis upopulær, og satte gang i et borgeroprrør samtdig med den ikke gav særlig meget i skatteindtægt. Skatten holdt ikke i hele Peters regeringstid. Imidlertid var målene med denne reform lykkedes - sammen med de andre. Som Peter den Stores Wikipedia side bemærker, zaren fik stor succes med at modernisere Ruslands kultur


Bonus fakta: Abraham Lincoln skildres så at sige altid med skæg, hvilket giver god mening for under hans fire år som præsident havde han et sådant.

Men han fik først skæg fra oktober 1860 da han var under kampagnetur i håbet om at vinde valget til Det Hvide Hus. Billedet på WIkipedia's side der omtaler valget i 1860 sviser Lincoln som glatbarberet. Hvad fik så den 51 årige præsidentkandidat til at lade skægget gro, blot nogle uger før valgdagen? I dette tilfælde var det et brev fra en pige på 11 år, ses her, der vurderede, “alle damerne holder af whiskers og de ville bede deres ægtemænd stemme på Dem og så ville De blive præsident.” Lincoln var åbenbart enig.  

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails