torsdag den 29. november 2018

Kullets fremtid er lys og ren

Kuls fremtid er lys og ren

Uanset hvor hårdt miljøforkæmperne forsøger at slå kul ‘ihjel’ lykkes det dem dog ikke.

Ifølge en ny rapport fra the Energy Information Department, vil
 kul fortsat være en primær kilde til at dække vort energibehov trods al ‘dæmoniseringen’ fra venstrefløjen, og det gælder både i udviklede- som i 3. verdens lande, som det var tilfældet i 1990’erne. Kul har vist sig særdeles ‘modstandsdygtig’ i Asien og Afrika, og i verden som sådan står kul for det meste af den elektricitet der produceres, og efterspørgslen efter kul øges. 
Denne information er vel et chok for de som er på korstog mod kul, men det bør da næppe overraske nogen hvis argumenterne for at kul stadig skal tages i betragtning.
Kul er billigt, og lige til at gå til, og dermed en god energikilde i udviklingslande rundt om på jorden - især når det ikke er muligt for dem at benytte de meget dyre bæredygtige energiløsninger i stor skala. Faktisk er det sådan i nogle lande, at kul er den eneste måde, hvorpå de kan udnytte deres naturressourcer for at skabe økonomisk udvikling og velstand og en bedre fremtid for befolkningerne.
Uforbederlige klimafrelsere kan mene, at det at pålægge restriktioner på kul vil føre til solpaneler og vindmøller over hele Afrika, men resultatet er at landene i Afrika dermed holdes tilbage i deres positive udvikling.
Regeringen i Nigeria planlægger for eksempel at få 30% af landets elektricitet dækket gennem kul. Landets Mine- og Stål Ministerium har afdækket næsten 3 milliarder tons kul i reserve - energi der er livsvigtig for landets elektricitetsforbrug, for stålproduktionen eller cement fremstillingen, der alle har en enorm og afgørende betydning for økonomien. Imidlertid nægter  the World Bank og andre multilaterale finansielle institutioner Nigeria de nødvendige midler, og det gør man af hensyn til forureningspotentialet - så denne drøm drukner i vandet.
Tragedien er at argumenterne hos anti-kul koalitionen er gennemsyret af dobbeltydninger og formynderi.
Ved et møde for nylig hos International Monetary Fund (IMF) påpegede og kritiserede tidligere finansminister i Nigeria Kemi Adeosun de udviklede lande for deres “hykleriske opførsel,” og med begrundelsen, at det var kulenergi der førte til Vestens industrialisering. Hun har ret til at være fortørnet, da teknologierne til betragtelige CO2 reduktioner hos kul - og dermed gøre kul mere effektivt - allerede eksisterer. Men de hårdhjertede aktivister spreder kaos og ulykke rundt om på jorden, en kendsgerning der helt bevidst undertrykkes.
Høj effektivitet, lav emission (HELE) og oplagring og indkapsling af Co2 er blevet designet til at mindske skadelige stoffer fra kul og for at hjælpe landene til at opnå en god balance mellem hensyn til miljøet og elektricitetsforbruget. Og under præsident Trump står United States som en klar leder i fremmen af disse teknologier.
The U.S. regeringen går mod strømmen ved at igangsætte the Carbon Capture Utilization, and Storage (CCUS) initiativet, der oprindeligt blev foreslået af energiminister Rick Perry sidste år. Dette initiativ følger op på en mangesidet bestræbelse på at gøre HELE og CCS teknologierne mere udbredt - der hvor der er mest brug for dem. Trumps  "Clean and Advanced Fossil Fuel Alliance" tage mere og mere form som en levedygtig international institution der søger at fremme ren kul teknologi og være en mere realistisk energipolitik der tager de mere effektive fossile energikilder i betragtning.
Relevansen ved sådanne initiativer kan man knap argumentere imod, i hvert fald ikke for de som evner at tænke fornuftigt. For mens 3. verdens lande verden stadig vil være hovedforbrugeren af kul - Kina planlægger at bygge 700 nye værker i de kommende årtier for at bruge deres kulreserver og dække fremtidens energibehov - så vil de udviklede lande også benytte kul som en primær energikilde. Polen har meddelt man har planer om at bruge kul til 50 % af landets energiforbrug frem til 2050. Og Tyskland, ‘den lysende stjerne’ for alle der hader kernekraft og kul får faktisk  40%  af landets energiforbrug gennem kul.  
Det er soleklart at det venstreorienterede narrativ om at kul er fortid er skrigende forkert. Frem for at holde fast i denne charade om at verden er ved at gå bort fra kul, burde regeringerne erkende realiteten ved at kul vil være den primære kilde til elektricitetsfremstilling i generationer fremover og begynde at investere i teknologier der gør kul mere effektiv og ren.
De højeffektive -state of the art- kulfyrede kraftværker som the U.S. udvikler burde eksporteres til de steder, hvor der er mest brug for dem, og som erstatning for de gamle mere svinende værker - disse moderne værker skal ikke sættes i baggrunden.
I stedet for blindt at nedgøre kul samtidig med at behovet for energi vokser over hele verden burde regeringerne bruge deres penge og politiske kapital på at gøre ‘ren kul’ standarden rundt om på kloden.
Andre lande der hævder de er forpligtet til - energi med lav udledning - burde se virkeligheden i øjnene frem for at forfalde til de samme udslidte argumenter og så bør de følge Amerika på dette punkt.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails