søndag den 20. januar 2019

Labyrintisk at få slukket tørsten på barer i Indien

Labyrintisk af få slukket tørsten - barer i Indien

Den indiske delstat Kerala befinder sig i den sydvestlige del af landet - langs med Det Arabiske Hav. Her bor der cirka 33 millioner, nogenlunde det samme antal som Californien eller Canada. Men ulig de to lokaltioner på den vestlig halfkugle så vil du finde det yderst vanskelig at få slukket din tørst med en drink eller øl. Kerala har masser af barer - nogle få hundrede stykker. I 2014 vedtog delstatens kongres på effektiv vis at Kerala skulle være et tørlagt sted, man nægtede af forny spiritusbevillingerne for flere end 700 barer. I 2016 trak man lidt tilbage på bestemmelsem, og mange barer åbnede igen. Men det er stadig yderst vanskeligt at finde et lokalt sted, hvor man kan få slukket tørsten.
I december 2016 kom Indiens Højesteret med yderligere en stramning for alle ølhuse i Kerala (og sådan set over hele Indien) i et forsøg på at få reduceret antallet af berusede bilister. Højesteret forbød salg af alkohol inden for 500 meter -- fra en hvilken som helst offentlig vej. Det gav naturligvis problemer for en masse barer. Nogle flyttede, andre lukkede helt og aldeles. Men en bar udviste store opfindsomhed.
Det er Aishwarya Bar i byen North Paravoor i Kerala. Den er omgivet af en vrimmel af ufærdige mure, der ialt udgør en labyrint. Baren ligger blot 25 meter fra en offentlig vej. Men hvis en gæst vil ind på baren så må han zig-zagge sig gennem labyrinten - en rejse der kræver at personen tilbagelægger 520 meter. Det er altså 20 meter mere end loven kræver.
Opfindsomt? En dum teknikalitet? Måske - eller måske ikke. Som jurabloggen Lowering the Bar påpeger, "formodentlig var det meningen at gøre det langt vanskeligere for kunder at komme til en bar, svært for dem lige at holde ind til siden og nuppe en drink og så køre videre. Med labyrinten skal de ud af deres biler og gå de 520 meter, som Domstolen kræver.”
Og det viser sig det i bund og grund er det myndighedene besluttede. En embedsmand på området  fortalte India Times at de “ikke måler i fugleflugtslinje, men gå den distance der skal gås.” Aishwarya Bar fik lov til at eksistere.
Baren er ikke helt sluppet for problemer. Den samme embedsmand bemærkede at baren fik en bøde for uden tilladelse af lave om på sin facade - det er dog en lille pris at betale for at få lov at fortsætte. Faktisk overvejer ifølge New India Express, andre at følge den præcis samme taktik.
Bonus fact: Landsbyen Marottichal i Kerala gik anderledes til værks mod drikkeforbuddet i 2014 - man udskiftede spiritus med skak. Som  the New Indian Express rapporterede kan 100% af landsbyen spille skak - og ædruelighed er årsagen dertil. “Enhver i landsbyen - barn til gammel - spiller spillet. Efter de har sat deres alkoholafhængighed skakmat af egen fri vilje, har ellers veteran ‘sutter’ erstattet deres afhængighed med de meget ‘lettere og tørrere’ skak brikker.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails