lørdag den 14. november 2020

Krigsspil med kort

Krigsspil med kort
I krigstid er det ganske almindeligt at de kæmpende parter tager fanger - men i mange tilfælde, er der en forståelse for at disse fanger (POW) skal behandles ordentligt, humant. Og trods Nazityskland på mange områder begik frygtelige overgreb under 2. Verdenskrig er den måde man behandlede allierede krigsfanger utroligt nok en undtagelse til den positive side.

Nazisternes koncentrationslejre var steder med ubegribelig rædsel og ondskab, dog var krigsfangelejrene relativt humane. Nazisterne tillod endog familier i hjemlandet at sende pakker med fornødenheder til de tilfangetagne, herunder også sådanne ting som brætspil og almindelige spillekort.
For krigsfangerne var denne ‘gæstfrihed’ mere end velkommen - og for nogle en billet til friheden.
The United States regeringen arbejdede med alle detaljer for at få deres soldater hjem. Og det at tyskerne tillod visse spillekort og deslignende gav nogle interessante muligheder.
Regeringen var partner med the United States Playing Card Company, og udviklede en særlig type af Bicycle-brand spillekort. De sæt, som på billedet, indeholdt også kort over mulige flugtruter trykt direkte på kortet. Som det fortælles på virksomhedens offcielle hjemmeside, benyttede man en særlig lim og når den blev fugtig blev den svækket. Man kunne derpå skrælle kortets forside af, og bagved åbenbaredes en detaljeret flugtplan.

The United Kingdom benyttede et lignende nummer. I 1941 arbejdede det britiske efterretningsvæsen sammen med John Waddington Ltd., den UK virksomhed der fremstillede Matadorspil, og man lavede en særlig udgave af det klassiske brætspil.
Ifølge Mental_Floss magazine, var der i disse spil en mangfoldighed af ‘hemmelige’ godter. Landkort trykt på silke for at undgå at de blev ødelagt af vejret var skjult i æsken. Spillene kunne også indeholde metalfile og magnetiske kompas som hjælp til at flygte. Og inkluderet i Matadorspillet var også rigtige penge - franske, tyske, italienske pengesedler blandt de falske matadorpenge.
Selvom disse brætspil så sandelig i dag er samleobjekter i høj kurs så er det desværre således at det er yderst vanskeligt at støve nogen op. Alle disse ‘spion’ Matadorsæt blev nemlig destrueret efter krigen ifølge ABC News.
Bonus fakta: Også fra the Bicycle website: Spillekort spillede også en rolle i Vietnamkrigen. Viet Cong var åbenbart meget mistænksomme og angste for the Ace of Spades, der tidligere blev benyttet af franske spåmænd i området til at forudsige dødsfald. Amerikanske officerer udbad sig spillekort kun med the Ace of Spades og Bicycle, og omfordelte dem gratis. Amerikanske tropper efterlod kortene på strategiske steder og nogle Viet Cong flygtede når de så det de tolkede som et ildevarslende tegn.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails