fredag den 27. november 2020

Stjernefodboldspilleren der aldrig spillede en kamp

 

Stjernefodboldspilleren der aldrig spillede en kamp

Carlos Henrique Raposo, billedet, blev født i december 1963 - hævdes det. Ikke sådan helt klart - da hans fødselsdato ikke kan fastslås - men så i karmamæssig forstand. “Carlos Kaiser” som var hans kaldenavn blev faktisk født 2.04.1963, en dag efter Aprilsnar dagen. Ganske betegnende, fordi han var en mester i at narre godtroende. 

Kaiser var inkarneret fodboldfan - voksede op i Brasilien i 1960-70’erne og så er man bare fodboldfan. Som de fleste af hans skolekammerater spillede Kaiser foldbold, og også som teenager. Ikke som de fleste af hans venner blev Kaiser ‘opdaget’ af et professionelt fodboldklub. I 1979 - seksten år gammel - blev han nyeste medlem af Puebla. Så var han på vej op.... skulle han senere fortælle den brasilianske mediegigant Globo (via og oversat af ) at “som enhver anden foldboldspiller kom jeg fra en fattig familie, men jeg ville bare være noget stort, have masser af penge så min familie kunne få bedre levebetingelser.”

Desværre for Kaiser gik det ikke særlig godt i begyndelsen -- Puebla opgav ham han kom aldrig til at spille. Kaiser var såmænd fysisk en  ung mand med de rette egenskaber, men en særlig god fodboldspiller var han ikke - og han fik aldrig udviklet evnerne til det. Drømmen, karrieren burde have været afsluttet her.  

Kaiser, besluttede helt uberørt af situationen at gå ud af en anden tangent i karrieren: Som fup fodboldspiller, der dækkede sig over manglende evner - ved aldrig at spille.

Dengang - og det er sådan set stadig gældende i dag - kan mindre gode fodboldspillere få arbejde på kortvarige kontrakter - undertiden på ugebasis eller månedsbasis. Kaiser fandt hurtigt ud af at udnytte det at trænerne helst så en bestemt type som ‘fyldspiller’ og han lignede en i god form. Nogle af hans venner - også fodboldspillere - kunne bevidne at hans fysiske formåen var udmærket og så glemme det der med at det kneb med at spille fodbold, han var med andre ord “rå” eller “usleben.” Så det ene hold efter det andet tegnede kontrakt med Kaiser med et forløb på få måneder.

Lønnen var garanteret og Kaiser kunne gå i færd med fase to af hans plan. Han skulle bruge mindst en måned for at komme i topform - de korte pauser mellem kampene havde en negativ effekt på hans styrke, udholdenhed og des lignende. Derefter var han sammen med holdet til træning - og simulerede da at have fået en forstrækning og måtte sætte sig på bænken. Hvis det ikke fungerede, for selv med datidens teknik kunne man forholdsvist let finde ud af om han lavede fup, simulerede havde han allieret sig med en tandlæge der var klar til at lyve om en hævdet infektion. Han blev således på sin kontrakt, og på bænken, til kontrakten udløb.

Men det var ikke det den lokale presse ville fortælle. Kaiser drog fordel af sin adgang til holdets udstyr, som han brugte til at bestikke de lokale journalister så de skrev indtagende beretninger om hans fodboldkunnen.

Når Kaiser så ‘endelig’ var blevet ‘rask og søgte efter et nyt hold var det meget lettere at finde interesserede med de gode ‘anmeldelser’ i baghånden. I tiden før internettet var det nærmest umuligt at kontrollere ‘beretningerne’ om Kaisers egenskaber der blev disket op med, så det er ikke overraskende at Kaiser med lethed kunne få en ny kontrakt med et andet hold. Fra 1979 til ind i 1990’erne tegnede Kaiser kontrakter med så mange som 10 forskellige klubber.

Men han spillede aldrig en eneste kamp.

Engang var det dog næsten lige ved. Sent i 1980’erne skrev Kaiser kontrakt med Bangu, en klub med hjemsted i Rio de Janeiro. På det tidspunkt var en af klubbens ejere en mand ved navn Castor de Andrade, der tjente sine penge som bankmand og samtidig var involveret i ulovligt spil i området - og som sandsynligvis også var knyttet til voldelige kriminelle aktiviteter for at beskytte sine interesser. Castor var stor fan af Kaiser (eller i det mindste legenden om Kaiser) og blev stadig mere frustreret over, at ‘stjernespilleren’ ikke var spilleklar.

Castor lagde stærkt tryk på. Under en kamp, hvor Bangu var bagud med 2-0 sendte Castor besked til bænken (via walkie-talkie) om at Kaiser skulle på banen. Kaiser handlede lynhurtigt. Han spottede en fan fra modstanderholdet der hånede hans hold, og, per the Guardian, “benyttede han det som undskyldning for at starte masser af uro og postyr med udeholdets tilhængere.” Dommeren gav straks Kaiser det Røde Kort - han var ikke engang kommet på banen.

Kaiser blev dog ikke smidt af holdet på grund af hans opførsel. Han fortalte Castro at denne fan havde beskyldt ham for at være tyv. Kaiser forsvarede således blot sin ære. Castro der stadig var forgabt i ‘stjernespilleren’ på sit hold, tilgav Kaiser - og tilmed en forlængelse af kontrakten på 6 måneder. 


Bonus fakta: I næsten hele verden kaldes det “fodbold”. In the U.S. og Canada, kaldes det “soccer.” Hvordan kan to meget forskellige ord betyde det samme? Sporten er mere formelt kendt som “association soccer,” et navn benyttet for at skelne spillet fra Rugby football. Med tiden blev Rugby football forkortet til blot Rugby, og i det meste af verden forsvandt ordet “association” ganske enkelt. Men visse steder blev association så forkortet til “soccer.” Ifølge

the Oxford English Dictionary, kom “soccer” så til at være et selvstændigt udtryk i 1863.


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails