Hvorfor disse opringninger fra ukendte numre
Jeg indrømmer nu noget jeg ikke burde: Hvis jeg nemlig skulle pege på, hvor Slovenien er på et kort, ville jeg have vanskeligt ved det. Jeg ved det er i Østeuropa, men kan kun huske kort fra 1980’erne da jeg gik i skole. Slovenien kom først til som selvstændig stat i 1991. Jeg kender ingen der bor der, ikke personligt, udover en ven der har arbejdet der for the State Department. Under alle omstændigheder er følgende sket - som ikke burde være sket.
|
|
Det er et screenshot af min mobiltelefon visende nogle opkald der er gået tabt. Du vil bemærke noget: Ingen af dem er fra, hvor jeg bor nemlig United States, og jeg har ingen af numrene på min kontaktliste.
Som hovedregel besvarer jeg ikke opkald fra numre jeg ikke kan genkende, og naturligvis kunne jeg da heller ikke genkende et eneste af numrene på listen. Men jeg er nysgerrig af natur, og vil bare gerne vide lidt mere om, hvorfor jeg dog får disse opkald fra Slovenien. Og jo, også Serbien og Armenien.
Den korte version: Fup, fup, som du nok allerede har gættet. Det er et fupnummer der forsøger at udnytte folks nysgerrighed. Heldigvis er jeg ikke så nysgerrig som de der er blevet ofre for disse ondsindede fupmagere.
Sådan fungerer det, og det er ganske simpelt. Den der ringer op lader din telefon ringe en eller to gang, men regner ikke med du tager den. I stedet håber de på at du vil ringe tilbage for at finde ud af hvad det drejer sig om. Og så klapper ‘fælden.’
CBS News Miami forklarer: "Hvis du ringer tilbage kan du blive forbundet til en international hotline der kan kræve et gebyr for forbindelsen, og tilmed en betragtelig per minut betaling, hvis de kan fastholde dig i telefonen.”
Per Buzzfeed, "vil prisen man betaler, som vil fremgå af din telefonregning, være typisk mellem 8 -10 dollars, undertiden meget højere.”
Fupnummeret er da heller ikke nyt. Det stammer fra Japan for cirka 10 år siden, hvor det blev kaldt "wangiri," eller "et ring og slut." Snopes skrev første gang om det i 2012, og bekræftede at sådan er det, men at rygterne om at fupmagerne kan downloade din kontaktliste ikke er rigtige - heldigvis. Hvorfor det hele nu er vendt tilbage er uklart - men penge, penge, penge.
Under alle omstændigheder er det ret så let at undgå af falde i fupmagernes fælde. Som FCC rådgives man til, "ikke tage telefonen eller svare på nogen opkald fra numre man ikke kender,” og “før man ringer til ikke kendte numre, så tjek lige om områdenummeret er internationalt.”Og hvis du er i the United States, kan man indgive en klage til the FCC.
Bonus fakta: Hvis en amerikaner blev offer for et wangiri fupopkald før 2006, (glem lige at det ikke eksisterede dengang) ville han eller hun være kommet til at betale for det privilegium at kunne klage. Langdistance opkald blev takseret per minut, og Federal Law pålagde en 3% skat på langdistance opkald.
Loven blev ophævet i 2006, fordi dens formål gik helt tilbage til Den Spansk-Amerikanske Krig, hvor den skulle være med til at betale for denne. Krigen forløb fra april 1898 til december samme år. Som USA Today bemærker var skatten “pålagt velstående amerikanere, dengang det at telefonere blev anset som en luksus.” Krigen varede kun fire måneder, men skatten fortsatte altså helt frem til 2006.
|
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar