torsdag den 4. juli 2019

Byen der går under jorden på grund af varmen

Byen der er under jorden
Billedet er af Coober Pedy, en by med 1700 indbyggere i South Australia - sådan da.
Coober Pedy befinder sig i ørkenen. Og da det er skoldhedt i sommermånederne (december til februar) når temperaturen ofte 35 grader Celsius, i skyggen, og områder der ligger badet i direkte sol kan nå op på 41 grader celsius. Hvis man befinder sig i Coober Pedy skal man ikke gå udenfor.
Man kunne spørge - hvorfor i alverden bo i en by i ørkenen og lide under voldsom hede? Jo Coober Pedy er noget særlig - det er hjemstedet for verdens største opalminer af ædelstenskarakter. Opal blev først opdaget på stedet for cirka 100 år siden, og siden da, har udviklerne søgt at bevare området. Løsningen?
Bo under jorden.

Mange af Coober Pedy’s bygninger (som indgangen der kan ses, via denne blog) er mere huler end huse. De kaldes “dugouts” fordi hjemmene bogstaveligt er gravet ud af siden på sandstensklitterne. Fordi solen aldrig rammer indenfor er temperaturen der konstant - hvilket er vigtigt på et sted, hvor temperaturen når ekstreme niveauer.
Og hjem er ikke det eneste i Coober Pedy der befinder sig under jorden. Faktisk gælder det det meste af byen.

Billedet er for eksempel af en boghandel i byen (via denne Flickr bruger). Du kan tydeligt se at loft og vægge matcher hinanden - netop fordi de er det samme. Det er ikke den eneste butik der befinder sig i en hule, det er nemlig normen i Coober Pedy.
På grund af byens unikke arkitektur og infrastruktur er turismen af stor betydning for Coober Pedy’s økonomi; byens hjemmeside nævner at byen “er ligeså afhængig af turismen som af opalmineindustrien for at give beskæftigelse og levedygtighed.” (Når det er sagt skal nævnes at byen i sandhed kæmper; Atlas Obscura bemærker at “arbejdsløshed og fattigdom er høj” i området).
En stor attraktion er den lokale Serbisk Ortodokse Kirke, der blev bygget (eller måske snarere hugget ud) i 1992,93. Den er helt og aldeles af sandsten undtagen noget glas og glasmosaikker (og elektrisk lys og deslignende) Kirken er komplet per Wikipedia, med en kirkesal, en sognegård og en religiøs skole.”

Men ikke alle byens attraktioner er gravet ned. Trods heden og de knastørre forhold er golf - jo den sport der typisk udøves på velplejede græsplæner - et tidsfordriv der dyrkes i byen. Golfspillerne spiller faktisk kun om natten (kan man regne ud) og de benytter selvlysende golfbolde som en artikel Atlas Obscura nævner.. Her er et billede af golfbanen.

Jo, den er god nok, Wikipedia fastslår at, “the Coober Pedy golf club er den eneste club i verden der har gensidige rettigheder ved The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews," måske verdens mest berømte golfbane. Skiltet er dog en joke - græs kan knap gro derude midt i ørkenen.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails