mandag den 29. juli 2019

Korncirkler på Tasmanien - et mysterium

De Tasmanske korncirkler - et mysterium

Hvis du har oplevet 1980’erne har du uden tvivl hørt om korncirkler. Som de som kan ses på billedet herunder. Korncirkler er altså mønstre i kornmarker der er cirkelformede når man ser dem fra oven.
Der er så at sige altid lavet af mennesker- dog i sjældne tilfælde ved besynderlige naturlige fænomener. Dog tror mange de er skabt af aliens fra rummet. I 80’erne især var der en overflod af korncirkler og det satte gang i rygter om UFO’er.
Men det er ikke aliens der er ansvarlige. Når det er sagt så er der nogle cirkler der ikke sådan lige kan forklares. Som de på Tasmanien.
Tasmania er cirka 68,000 km² en australsk ø der ligger lige i det sydøstlige hjørne af hovedlandet.(Her et kort.) Der bor cirka 0.5 million og et virkelig interessant dyreliv, herunder den Tasmanske djævel, der overhovedet ikke lige Looney Tunes karakteren af samme navn. På Tasmanien dyrker man også opiumvalmuer.
Opiumvalmuer dyrkes ikke mange andre steder i verden, da det ville være ulovligt - valmuerne bruges til at fremstille medicinprodukter - såkaldte opioider. Disse produkter benyttes til smertelindring - Morfin, Oxycontin, Fentanyl, Kodein og heroin er alle opioider giver hurtig afhængighed og kan let ende i et misbrug.
Australien står for cirka 50% af verdens lovligt dyrkede opium, ifølge the BBC. Rigtig meget kommer fra Tasmanien.
I årevis forekom der korncirkler på de tasmanske opiummarker. Man anede ikke hvad der foregik. Dog sikker på det ikke var noget ulovligt. Hvis det var noget mennesker stod bag var det ikke godt - for så måske var valmuerne benyttet til narkofremstilling. Landmændene manglede en forklaring når det nu ikke kunne være aliens.  
I 2009 fandt man ud af det: Wallabies.
Wallabies er i bund og grund mini kænguruer. De er ganske almindeligt forekommende på Tasmanien og de skal også spise som alle andre dyr. Deres foretrukne føde er sæsonbestemt - bark og andre stivelsesholdige planter - når det ikke er til stede i tilstrækkeligt omfang kaster de sig over anden afgrøde.
En landmand forklarede, "sent januar, februar er der mangel på føde og valmuekapslerne bliver så interessant for dem. Kaplserne er sådan set meget nærende. Du kan finde dens frø på dit morgenbrød og andre steder.” Hvis det er godt for mennesker så også for wallabies.
Wallabies æder derfor valmuekapslerne. Og hvis nu opiumvalmuer blot var som alle andre frø så ville der intet ske ved det. Wallabies ville hoppe ind på marken nuppe sig en snack og ud igen. Men da det er wallabies så kan de ikke undgå at mærke det afhængighedsskabende i valmuekapslerne.
Lara Giddings, forklarede (via the Guardian): "Vi har et problem med wallabies der går ind på markerne, bliver kanonskæve og vandrer rundt i cirkler. Så falder de omkuld. Vi ser korncirker i valmuemarkerne skabt af skæve wallabies."  
Der er ikke meget en tasmansk opiumfarmer kan gøre ved det, og det at miste en smule af sin afgrøde til skæve wallabies betyder ikke så meget. Og da der således ikke er UFO’er indblandet så er der vel ikke rigtig noget at bekymre sig over.
Bonus fakta: Wallabies stammer fra Australien. Men det er ikke det eneste sted man finder dem. Der er en koloni der lever vildt i Frankrig. I 1970’erne undslap en gruppe wallabies fra en lokal zoologisk have nær Paris, og de blev aldrig fundet. De bosatte sig i en lokal skov, og formerede sig, og nu 40 år senere er der cirka 150. Ifølge the Telegraph, har området nu mindst et "Kænguruer krydser vejen” skilt - og mange mener det er en joke, hvilket det så ikke er.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails