onsdag den 22. juli 2020

De sidste Civil War pensioner

De sidste Civil War pensioner
The American Civil War var et lavpunkt for nationen, hvor enkeltstaternes loyalitet blev sat på prøve, samfund splittet, og i mange tilfælde endog familier.
Der er tilfælde med individuelle soldater der ikke rigtig kunne beslutte sig til hvilken side i krigen der skulle kæmpes for.
For eksempel Menig Moses Triplett. Født 4. februar 1846. Han meldte sig til the Confederacy - i men i 1862 var han blot 16 år og vidste ikke bedre. Da de to parter stod overfor hinanden ved Gettysburg, deserterede Triplett og sluttede til the Union, og tjente i North Carolinas beredne infanteri fra oktober 1864 til krigen sluttede følgende forår.
Den del af Tripletts historie er ikke særlig usædvanlig,. Men det som derefter skete er. Og derfor udbetaler the United States Treasury stadig cirka 73 dollars som man ellers ikke skulle tro muligt.
Hvordan det? Jo, i år 2017 betaler regeringen stadig Tripletts krigspension. 
Triplett levede længe efter krigen - han døde i 1938 som 92 årig - og han levede længere end sin første hustru, Mary, der døde i 1920’erne. Parret fik aldrig børn og når man tager i betragtning at Triplett var oppe i 70’erne kunne det se ud til at han ikke skulle få nogen. Men i 1924, da han var midt 80’erne giftede han sig med en kvinde ved navn Elida Hall, der ifølge the Wall Street Journal var “knap 50 år yngre,” og var “mentalt handicappet, fortalte de mennesker der kendte hende.”
Triplett og fru Hall fik fem børn, de tre døde som spæde. De to overlevende var Irene, født i 1930, og Everette født i 1934. Elida døde i 1967. Everette i 1996. Tilbage var Irene, der ifølge 38 U.S.C. 1533, havde ret til hendes fars krigspension. Efter den regel skulle Irene Triplett modtage $73.13 hver måned resten af hendes liv - og det selvom Civil War sluttede for mere end 150 år siden. 
Jo, det beløb bliver udbetalt og U.S. News and World Report bekræftede i 2017, at ifølge Department of Veterans Affairs, er Triplett stadig i live. Talsmanden fra VA forklarede også at de vil betale så længe hun er hos os, uanset hvor længe med begrundelsen: “VA har en forpligtelse til at tage sig at vor nations veteraner uanset hvor længe. Det er en ære at tjene, og tage sig af de som tjente vort land.” Måske noget af en overdrivelse; $73.13 om måneden er ikke meget, men hun får ikke mere. Reglen kræver ikke at beløbet justeres af inflationshensyn.
Bonus fakta: Irenes mor var ikke den sidste overlevende enke efter en Civil War veteran. Den hæder gik til en kvinde ved navn Gertrude Janeway (født Grubb) født juli 1909, mere ens 50 år efter Civil War. Hun giftede sig med John Janeway, en Union kavalleriofficer i 1927 - hun var 18 år han 81. Fra det tidspunkt og resten af hendes dag modtog Gertrude $70 hver måned. Hun døde i 2003 i en alder af 93.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails