mandag den 6. juli 2020

Lægen der udslettede kopper og coronaproblematikken

Lægen der udslettede kopper og coronaproblematikken

Om vi erkender det eller ej så har vi alle været med i et stort eksperiment.
Aldrig før har vi haft en national nedlukning og massekarantæner af ellers raske mennesker som modsvar til en pandemi. Det skete ikke under Den Spanske Syge (influenza) i 1918, Den Asiatiske Influenza i 1957 og Hong Kong Influenzaen i 1968/69. Konceptet med social afstand er moderne. Vi har implementeret mange af disse ting i varierende grader, men aldrig på nationalt plan. Slutresultatet har haft enorme økonomiske og sociale konsekvenser.  
Ifølge en artikel fra the New York Times, dukkede det op under Bush Jr. administrationen. Daværende præsident George W. Bush ønskede at sikre at nationen skulle være bedre forberedt på den næste pandemi. Det blev sat i værk i samarbejde med the Defense Department, at amerikanerne skulle selvisolere sig under det næste udbrud. To regeringslæger, Richard Hatchett, en onkolog der blev rådgiver for Det Hvide Hus, og Carter Mecher, læge hos Department of Veterans Affairs fik til opgave at udforme the National Strategy for Pandemic Influenza Writing and Implementation Team.
Nu er det alt begynder at blive besynderligt. Et dokument fra 2006, med titlen “Målrettet Strategisk Social Afstand, Regler for Pandemisk Influenza” blev benyttet som anbefaling for nedlukninger, Dets hovedforfatter var kompleks system analytiker Robert J. Glass. Hans 14 årige datter Laura M. Glass, er også med på dokumentets liste. Det viser sig, at dokumentet delvist var baseret på hans datter forsøg i High-School. Laura, med hjælp fra hendes far, skabte en computersimulation for, hvordan mennesker interagerer i sociale situationer. Jo, den er god nok: Du kan kreditere nedlukninger som en del af en teenagepiges videnskabs projekt. 
Nu er det så her den anerkendte læge og epidemiolog Donald Henderson dukker op. Dr. Henderson var med i en 10 år lang international kamp for at udslette kopper over hele verden. Kopper er den første sygdom hos mennesker der blev udslettet. Dr. Henderson døde i 2016. I 2006, sammen med tre andre professorer fra John Hopkins skrev han en afhandling som reaktion på Glass dokumentet. Som du måske kan gætte var de meget lidt enige med Robert Glass. De mente at sådanne ekstreme forholdsregler ville have yderst uheldige sociale og økonomiske konsekvenser. Følgende afhjælpningsmidler er de som Dr. Henderson mente var det der skulle benyttes for at modstå en pandemi eller epidemi.
Dr. Henderson var en overbevist fortaler for vaccinationer, og mente at det at arbejde på at udvikle en vaccine var altafgørende. 
Forberedelse og planlægning i god tid er livsvigtige. En Regional Health Care Operations Committee skulle etableres for at sikre samarbejde og kollaboration over hele samfundet (hospitaler, omsorgspleje, Røde Kors, lovhåndhævere, medierne og andre.)
De syge skulle isoleres derhjemme eller på hospitalet, men alle skulle opmuntres til at gå på arbejde således at livsvigtige services kunne opretholdes. 
Det kunne være nødvendigt at skoler lokalt måtte lukke i 10-14 dage ved udbrud af en epidemi. Imidlertid ville en længere nedlukning i håbet om at mildne epidemien blandt de studerende ikke kunne garanteres
Alle skulle opmuntres til at udøve god hygiejne. Det omfatter vask af hænder og at tildække munden ved hosten eller nysen.
At sløjfe eller udsætte møder eller sammenkomster med mange mennesker ville kunne hjælpe til at mildne effekterne af epidemien. Imidlertid ville sløjfen eller udsættelse af store forsamlinger sandsynligvis ikke have nogen målbar effekt.
Der er ikke grundlag for at anbefale karantæner hverken af grupper eller enkeltindivider. Sådanne metoder ville kunne have modsat virkning, såsom tab af tillid til regeringen, og ville stigmatisere de som er i karantæne.
At screene passagerer ved grænserne eller lukke lufthavne eller jernbanestationer er ikke effektivt og anbefales ikke.
Masker burde primært benyttes af de som arbejder på hospitaler. Undersøgelser har vist at kirug masker kun gavner lidt fordi porerne i maskerne kan blive blokeret af fugtigheden fra udåndingen, og luftstrømmen ville så brede sig rundt om masken. Der er nogle få data for N95 eller kirurg masker uden for sundhedssektoren, og N95 masker skal tilpasses så de bliver effektive.
Opsummeret: Hendersons strategi var at holde ud, komme igennem det. Lad pandemien brænde ud af sig selv, behandl de syge og arbejde på at udvikle en vaccine så hurtigt som muligt. 
Henderson mente den bedste reaktion på en pandemi er at lade samfundet fungere normalt. Virksomme politiske og offentlige sundheds garantier er også nødvendige for at sikre at den lægelige behandling gives når der er brug for den. Således sikres at en håndterbar epidemi ikke bliver til en katastrofe.  

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails