lørdag den 9. december 2023

Yderste højre råbes der i Dublin, men passer det?

 


Yderste højre råbes der i Dublin, men passer det? 

DAVID THUNDER 

Man skulle mene at en regering der står med et barbarisk offentligt knivstikkeri af skolebørn og efter efterfølgende en nat med optøjer i sin hovedstad ville udtrykke medfølelse over for ofrene, give tid til eftertanke og forsøge at finde ud af, hvordan det er kommet så vidt at byen er havnet i den situation under regeringens ledelse. Med i stedet blev optøjerne i Dublin mødt af en ensidig analyse af alle de vitigste myndigheder: den “Yderste højrefløj” er skyldig.

For eksempel lagde Garda kommissær Drew Harris skylden for volden i gaderne på en “hooligan fraktion med yderste højrefløjs ideologi,” Taoiseach Leo Varadkar anmodede på en nyhedskonference  om at “modernisere” vore love mod opildnelse af had og had i almindelighed.” Og Justitsminister Helen McEntee sagde at “et bølle og manipulerende element” benyttede knivstik hændelsen til at "foranledige kaos.”

Den irske regering ville gerne have os til at tro at den mest ødelæggende optøjer i Dublen i mands minde ikke var symbolet på en regering der fejler, men et resultat af en ideologisk fraktion der er ude efter at plyndre. Det er en mistænkelig fortælling der passer fint for myndighederne for den tilgiver dem for alt ansvar ved at kontrollen over byen er gået fløjten. Ved at lade som om det en Yderste Højrefløjs situation kan offentlige embedsmænd vaske hænderne frasige sig enhver rolle de selv har ved at have bragt byen på kanten af anarki. 

Men at lægge skylden for disse optøjer på den “yderste højrefløj” kan kun være en undskyldning for ikke at engagere sig i seriøse overvejelser om de dybereliggende årsager til denne flammende atmosfære, og de efterfølgende reaktioner. Disse reaktioner kommer ikke ud af den blå luft, og man kan ikke blot, som med et skuldertræk, reducere det til en pøbel på “yderste højrefløj.” Denne tale om højrefløj er en anledning til ikke at tænke over hvad der førte til hændelsen og hvordan de offentlige myndigheder i Dublin har mistet kontrollen over byens centrum. 

Naturligvis vil enhver sund tænkende og hensynsfuld person anerkende at det at gå amok i plyndringer og sætte ild til busser og sporvogne er en gennemført destruktiv anti-social og meget lidt konstruktiv facon at reagere på over for en frygtelig forbrydelse. Når man tager i betragtning at der er dokumentariske beviser på at nogle af deltagerne i optøjerne brugte anti-immigratiosn retorik, jo så var der ubenægteligt et element af “højrefløjs” følelser i disse optøjer, hvis vi med det mener diskriminerende had og vrede rettet mod immegrinater som et hele.

Ikke desto mindre at lade formode at torsdagen kaotiske scener kun skyldes “Højrefløj” ville være så gennemført forkert. I begyndelsen syntes mange af de “hooligans” der sluttede sig til optøjerne mindst lige så interesserede i at plyndre butikker og finde en undskyldning for at sætte ild til noget som i at slutte sig til en politisk bevægelse. For det andet selvom der var drastiske xenofobiske elementer blandt deltagerne i optøjerne forklarer dette dog ikke hvorfor en by kan være så skrøbelig så den forfalder til kaos og plyndring på få timer. 

Forsøget på at gøre “yderste højrefløs” til syndebuk for nedbruddet i den offentlige orden som vi oplevede forleden torsdag ignorerer meget belejligt dens kendsgerning at irske regeringer konstant har tilladt at kriminelle relativt uforstyrret kan vandre rundt i Dublins gader. Spirende kriminelle ved de vil få milde domme, delvist fordi der ganske enkelt ikke er plads i de irske fængsler, hvilket fører til en “svingdørs” situation i vore fængsler, som blev påpeget for fem måneder siden af Irish Prison Services.

Mennesker føler sig mindre sikre i Dublin end nogensinde før, og der er en udbredt tro på at kriminelle i Dublin kan handle nærmest frit og næppe smides i fængsel i den tid som svarer til deres forbrydelse. Regeringen må helt sikkert stå til ansvar for dette svigt og har ikke gjort noget ved det i årevis. Denne fiasko kan ikke skyldes “højrefløjs” ideologi. 

For det tredje, der er ingen undskyldning for at sætte køretøjer i brand eller angribe politibetjente. Dog har den irske regering uden tvivl banet vejen for disse optøjer ved i årevis at nægte at lytte til landets borgere.

Irlands politiske etablissement har konsekvent været afvisende overfor  fornuftige bekymringer over immigration og flygtningepolitik, talte disse ned til ‘opkast’ fra “Yderste højrefløsj” fraktioner. Dette har skabt en atmosfære af indestængt frustration og det ville kun være et spørgsmål om tid får denne frustration manifesterede sig på gaderne. 

Mange aspekter af Irlands immigrationspolitik slår folket som værende gennemført uretfærdig og destruktiv, herunder at man tillader rigtig mange asylansøgere får gratis bolig ved skatteydernes betaling, mens irske borgere fryses ud af boligmarkedet, og at immigranter oversvømmer lokalsamfund med flygtninge uden hensyn til fastboende. Når der klages har den irske regering talt det ned og blot givet os mere af den samme ‘åbne dør’ politik. 

Derfor når en by overtages af banditter i løbet af en nat, burde vi være mindre bekymret over om der var “højrefløjs” elementer blandt dem og mere bekymret over, hvorfor de følte de helt åbenlyst kunne begå den vold og ødelæggelse der skete, og forvente at slippe godt fra det, og hvordan atmosfæren i Dublin  er blevet så anspændt og vred at et enkelt knivstikkeri, hvor forkasteligt det dog er, kunne igangsætte optøjer på et niveau vi ikke har oplevet i generationer.   

https://brownstone.org/articles/those-who-cry-far-right-have-no-idea-whats-happening-in-dublin/


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails