fredag den 20. september 2024

Sømandskab i Bronzealderen

 

Sømandsskab i Bronzealderen

Andrea Widburg


Jeg har ofte skrevet om arkæologiske fund i Israel. På mange felter fascinerer de mig. De fleste beviser at Bibelen er ret så præcis i skildringen af det oldgamle lands historie. Historien beviser jødernes oldgamle og stadige bånd til landet, længe før Muhammad var et blink i sin fars øje. Historierne afslører bredden hos fortidens menneske og den sofistikerede tilgang til mange ting, altså før den moderne æra. Og naturligvis er det bare sejt at jordlagene stadig har hemmeligheder om menneskets historie. Det seneste fund er af et intakt skib fra den sene Bronzealder fundet på bunden af Middelhavet uden for Israels kyst.

Ifølge the Times of Israel,

Med en skelsættende arkæologisk opdagelse meddelte the Israel Antiquities Authority torsdag at et naturgasselskabs standard forundersøgelse af bunden i det østlige Middelhav har afdækket det ældste skib nogensinde fundet i havet. 

Opdagelsen af resterne af skibet fra det 14-13. århundrede før Kristus beviser at søfolkene i den Sene Bronze Alder kunne navigere på havene uden at have kontakt med kystlinjen, modsat hvad man tidligere har ment fremhævede. IAA. 

Det knap 3300 år gamle fartøj med en last på hundreder af intakte amforaer blev fundet 90 kilometer fra Israels nordlige kyst, på en dybde af 1,8 kilometer. 

Det som er endnu mere sejt er, at fordi fartøjet sank på den dybde har vraget befundet sig i et iltfattigt miljø. Det betyder, siger forskerne, at “fartøjet lige siden katastrofen indtraf har været ‘frosset’” uden at være besøgt af skattejægere, bølger eller havstrømme. Fartøjet ser ud til at have hundreder af intakte amforaer, som dengang blev benyttet som skibes containere.

Ærlig talt er jeg ikke særlig overrasket over den kendsgerning at oldtidens folk kunne drage ud på de store have. Hvis polynesierne kunne gøre det, hvorfor skulle Middelhavets Bronzealder folk ikke også? I den tråd følger her et mellemspil fra en af de moderne Disney film jeg kan lide: https://www.youtube.com/watch?v=ubZrAmRxy_M

Selvom dette fund sådan set ikke peger på jødernes tilknytning til Israel er det stadig bevis på at vi moderne mennesker ikke er toppunktet i menneskets udvikling, men står på skuldrene af generationer af ‘giganter.'

Dette er en kort postering fordi jeg faktisk ikke har mere information at føje til. Jeg ønskede blot at dele noget spændende, frem for noget deprimerende. 


https://www.americanthinker.com/blog/2024/06/the_mediterranean_disgorges_a_3_300_year_old_cargo_ship.html


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails