lørdag den 14. februar 2015

Hvilken sælger -

Hr. Skræller, hvilken sælger


I det meste af 20 år - og godt oppe i 70’erne  fulgte Joe Ades samme procedure. Han stod tidligt op, før daggry, og iførte sig sit jakkesæt til 1000 dollars og skjorte med flip og slips. Han forlod sin lejlighed på Manhattan (i de sidste år var det en 3 værelses på Park Avenue) og gik på arbejde.

Ligesom sine millionærnaboer tjente Ades muligvis et godt stykke over 100000 dollars om året. Men ulig sine naboer drog han ikke på arbejde på Wall Street eller noget andet typisk sted for de som tjener godt. Han stod på et gadehjørne og solgte kartoffelskrællere.

Jeps, kartoffelskrællere. Og de kunne også skrælle gulerødder.

Ades var født i Manchester, England og blev gadesælger i en tidlig alder, gik ud af skolen og begyndte at tjene penge ved at sælge tegneserier. I årenes løb kom han til at sælge næsten alt der var et marked for, og fik forfinet sin salgsteknik med tiden.

Han kom til USA sent 1980’erne tidligt 90’erne og i 1993 bosatte han sig på Manhattan og koncentrerede sig om at sælge kartoffelskrællere som han importerede fra Schweiz. (Amazon sælger den for 2 dollars plus fragt, hvis du er interesseret.)

Hvorfor lige kartoffelskrællere? Ades forklarede Vanity Fair magasinet i 2006, som skrev:
Joe elsker skrælleren, som han sælger til 5 dollars. “Jeg elsker den af adskillige grunde,” siger han. “Den er let, den fungerer bare, jeg får aldrig en klage. Aldrig nogensinde. Når folk først ser den tror de ikke deres egne øjne. De køber den med en vis skepsis. De kan ikke tro på at det kan klare det jeg siger den kan, men de tager chancen og køber den. Og under salgsseancen vil nogen komme forbi - altid - og sige. ‘Jeg har en af dem.’ Den er storartet’ og det er sandt - det er ikke et fupnummer. Med et sådant produkt behøver man ikke lave fup.”

Men skrælleren sælger ikke sig selv. Ades har et godt gennemarbejdet salgsshow der tiltrak en masse og morede folk. “Når du skræller en kartoffel, så er det lige meget om du bruger højre eller venstre hånd, eller som en politiker under hånden. Alt du fjerner er et tynd lag af skrællen. Der er så at sige ingen spild, og du kan gøre det på rekordtid. Når der er en plet niver du den ud - der var der en,” sagde han. Og med alles øjne rettet mod sig som det kan ses på videoen demonstrerede han produktet med en kirurgs sikre hånd eller måske endog en tryllekunstners.

Joe Ades , Greatest Salesman in New York City History !!
Watch the Video
***** 6994 ratings
950,100 views

Han gentog dette seks dage om ugen, masser af gang i løbet af dagen når vejret og loven gav mulighed for det - Ades fik aldrig nogen licens til at sælge på gaden og fik ikke lov til at sælge på markedspladser - men så slog han sig ned tæt ved. (oftest vendte politiet ansigtet bort når de så ham). Som det kunne ses, så var det absolut ikke usædvanligt at han solgte 15-20 skrællere på et minut. Nogle anslår, afhængig af hans medbragte antal at Ades kunne tjene 250000 dollars eller deromkring om året - og til 5 dollars stykket.

Det er ikke muligt at opleve Ades mere. Han døde som 75 årig i 2009.


Bonus Fakta: Hvad kan man ellers få for 5 dollars? Hvis du arbejder i United States Navy som Strike Fighter Tactics Instructor så kan du købe en vits. Det er fordi SFTI programmet bedre kendes som Topgun. (Jo det er ordet) AIfølge  AMC, bliver personalet i Topgun afkrævet en bøde på 5 dollars hvis de omtaler filmen Topgun.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails