lørdag den 21. februar 2015

Slut med pengeoverførsler til Somalia fra familien i udlandet

US banker kritiseres for at forbyde somaliere at sende penge hjem


MAUREEN KAKAH

Baggrundsnoter

  • De årlige overførsler til landet er ingenting i forhold til humanitær hjælp, udviklingshjælp og direkte investeringer i Somalia.
  • Over 40% af befolkningen i Somalia er afhængig af penge sendt udefra for at få dækket deres daglige fornødenheder.  

NGO organisationer advarer om en finansiel krise i Somalia efter banker i USA er holdt inde med at overføre penge til landet der i årtier har været plaget af mangel på stabilitet.   

NGO’erne sagde, at somaliere der bor i USA ikke er i stand til at sende penge til hjemlandet efter forbudet der truer med at skære den finansielle livline til de lokale over.

Bankerne i USA har brudt båndene med penge overførsels operatører i landet nævnte en rapport frigivet af myndigheder torsdag.

Ifølge rapporten modtager Somalia cirka 1,3 milliard dollars årligt i pengeoverførsler.
En pengeveksler på arbejde i Mogadishu 23 october 2013. Millioner af mennesker i Somalia er afhængig af penge sendt af venner og slægtninge fra udlandet.. AFP FILE PHOTO

“Over 40% af befolkningen i Somalia er afhængig af overførsler for at kunne få dækket deres daglige fornødenheder og næsten 3 millioner somaliere risikerer at komme til at sulte i år, familier vil ikke få råd til lægehjælp, og en generation af børn vil ikke komme i skole,” nævnte direktøren for
Oxfam Somalia Country Enzo Vecchio.

Barclays bank med sæde i UK var den første finansielle institution der lukkede konti som somaliske pengeoverførsels operatører benyttede. Det gjorde man sidste år.

For to uger siden fulgte Merchant Bank i USA trop, banken har stået for overførsler der svarer til mellem 60-80% til Somalia.

Australiens Westpac Bank har meddelt at man snart vil lukke for overførselskonti i det krigshærgede land. .

Endnu en NGO leder i Somalia, Degan Ali, sagde at de årlige overførsler til landet er ingenting i sammenligning med den årlige humanitære hjælp, udviklingshjælp og direkte investeringsbudgetter fra udlandet til Somalia.

NGO rapporten fastslår at de årlige overførsler udgør 25-45% af Somalia BNP.

“Somalia har behov for langvarig støtte for at få opbygget bæredygtige finansielle institutioner sammen med øjeblikkelig hjælp for at kunne fastholde den nuværende overførselsstrøm,” fastslår den fælles rapport ved Oxfam, Adeso og Global Centre for Cooperative Security.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails