fredag den 22. maj 2015

Japans kanin ø - hvorfor så mange kaniner?

Japans kanin ø


Videoen er cirka nogle og 30 sekunder lang. Den viser et ung kvind med en pose med noget i - hvad er uklart - men det er muligvis noget dyrefoder. Det ville give mening når man ser de dusinvis kaniner der følger efter hende i håb om en godbid. Til sidst i videoen bliver kaninerne belønnet for deres lydighed, da den unge kvinde spreder det der er i posen på jorden. Det kan forekomme meget fornuftigt hvis man befinder sig i et område med en masse kaniner og man har kaninfoder, ja så kommer de i flokkevis.

Watch the Video
***** 288 ratings
111,964 views


Men hvor, lige præcis, er dette magiske kaninland? Velkommen til den lille Okunoshima  i Japan.

Okunoshima var næsten helt ubeboet tidligt i det 20. århundrede. Hvis man ser på dette kort (man kan zoome ind) vil du se et par andre karaktertræk ved øen. Udover at være næsten tom er det en ø der på det nærmeste er lukket inde - den befinder sig i Seto Island Sea, næsten fuldstændig omringet af tre af de større japanske øer, og derfor i ly for skibstrafik udefra. Og for det andet ligger den meget langt fra de fleste af Japans tætbefolkede områder, sådan relativt betragtet. Alt sammen gør at Okunoshima er et storartet sted, hvis man vil gøre noget potentielt farligt som man ikke ønsker skal opdages.

Det at avle kaniner er slet ikke farligt. Men under 2. Verdenskrig benyttede japanerne Okunoshima til et meget mere nederdrægtigt brug - man udviklede kemiske våben der. Og det er derfor der også er kaniner.

I 1925 gik Japan med til ikke at bruge kemiske våben som del af Geneve Konventionen, og selvom aftalen ikke forbød udviklingen af sådanne våben besluttede den japanske regering at udføre arbejdet i al hemmelighed, og derfor valgte man Okunoshima da den lå relativt afsides.

Forskningen fortsatte under 2. Verdenskrig og under forsøgene blev kaniner bragt til ø som forsøgsdyr. Efter krigen blev giftgaslaboratorierne lukket og ø blev en turistattraktion. I dag strejfer der utallige kaniner rundt på øen, ja flere tusinder. .

Om de kaniner er efterkommere af forsøgskaninerne er dog tvivlsomt, rapporterer TheDodo.com:
Ifølge Ellis Krauss, professor i japansk politik ved University of California San Diego, er det meget usandsynligt at de kaninerne er beslægtede.
“Kaninerne er ikke efterkommere af de som blev benyttet til forsøg med kemiske våben under krigen,” fortæller Krauss. “Forsøgskaninerne blev alle aflivet af amerikanerne da de kom til øen under besættelsestiden ....cirka 200 af de stakkels dyr blev benyttet til eksperimenter af japanerne.”

Hvordan kom der så kaniner dertil? Hvis langørerne ikke er fra 2. Verdenskrig perioden bemærker the Guardian så “den anden teori er, at 8 kaniner blev bragt til øen af skolebørn i 1971, hvor kaninerne  formerede sig (som kaniner) indtil deres nuværende antal.” Uanset hvad er øen nu fuld af vilde kaniner. Men de er lærenemme og imødekommende - og værdsætter turister med godbidder. Her kan man se hvor hurtigt de klarer en parring. 


Man tager en færge fra Tadanoumi Station nær Hiroshima. Man ved man er på stationen når man ser dette kaninskilt.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7c/Bunnyisland.JPG


Bonus Fact: Kaniner kan være ret snavsede, men de skal ikke bades. Ifølge House Rabbit Society (en organisation der hjælper med til af finde hjem til ‘hjemløse’ kaniner) så kan det at give en kanin et bad være “meget traumatisk for kaninen og sætte dem i en choktilstand; mange kaniner er døde på grund af dette. Selvom du måske har hørt om kaniner der kan svømme, så tåler de fleste kaniner ikke var være under vand, og chokket kan være dødbringende.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails