lørdag den 2. maj 2015

Når ord slipper op - må der fises

En mægtig skid


Billedet stammer fra Japans Edo periode, der gik fra 1603 til 1868. Billedet skildrer helt tydeligt en mand til hest der fiser mod manden i grønt, - det er han ikke meget for.
Det er del at et større værk af en ukendt kunstner - en rulle der måler 29,6 cm i bredden og 1003,1 cm i længde med titlen He-Gassen eller på engelsk “Prutteslaget.” Der er en håndfuld andre billeder, hvoraf nogle omfatter “udstødningsgasser.” For eksempel et hvor nogle af ofrene forsvarer sig med vifter.

Og så er der et, hvor de krigende parter oplagrer ‘gasser’ til fremtidigt brug.

Der er også andre - der er cirka et dusin skildringer af storpruttende mennesker i hele rullens længde.

Trods det at noget sådant ville være dybt latterligt i dag så var He-Gassen muligvis ment som en ganske seriøs kommentar til livet og tiden hos en japansk borger under den æra. Under Edo perioden blev Japan styret af Tokugawa shogunatet, en militær gruppering. Shogunatet troede at Japan, skulle, i det store og hele holde sig isoleret fra resten af verden, og især fra europæerne.

Ifølge to the Daily Mail, "i midten af det 17. århundrede var det kun Kina, Dutch East India Company og en gruppe engelske handelsfolk der fik lov til, og det ganske begrænset at være i udvalgte områder i Japan. Enhver anden europæer der gik i land i Japan blev arresteret og henrettet uden dom. Selvom He-Gassen rullen virker latterlig nu, var den en komisk skildring af Japans seriøse fremmedangst ved slutningen af Edo perioden.”

Helt bogstaveligt viste kunstneren af Japan da ville ‘skide’ på Vesten.

Hele rullen kan ses her.

Bonus Fakta:  Japanerne var ikke alene med at kombinere kunst og prutten for at give en social kommentar. I 1545 udgav Martin Luther en skildring af et par mænd der fes mod Paven i protest. (Værket er i det mindste tilegnet Luther, men det er ganske sandsynligt at der var en anden der udførte det da Luther helbred på det tidspunkt var ret ringe.) Tegningen med titlen “Skildring af Pavedømmet” kan ses her.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails