tirsdag den 21. august 2018

Røde Kors advarer om ny hungersnød i Nordkorea

Røde Kors advarer om hungersnød i Nordkorea - igen

Mens forhandlingerne om præsident Trumps krav fortsætter - at Nordkorea skrotter sit kernevåben- og missilprogram - bliver Kim Jong-un forhandlingsposition svagere og svagere fortæller Reuters:
En hedebølge fejer hen over Nordkorea og har ført til at ris, maj og andre afgrøder svides bort på markerne, “med potentielle katastrofale virkninger,” nævnte the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) fredag.
Verdens største netværk for katastrofehjælp advarede om risiko for en “omfattende fødevarekrise” i det isolerede land, hvor en hungersnød i midt 1990’erne slog op til tre millioner ihjel. Man nævnte at den bekymrende situation er blevet forstærket af internationale sanktioner grundet Nordkoreas kernevåben- og missilprogram.
Jeg er ingen fan af the IFRC. Dens rolle i konflikten mellem Israel og palæstinenserne, der søger at ødelægge Israel har været ensidig. Derfor er det ingen overraskelse, hvis sanktionerne får skylden for den potentielle hungersnød. Ingen nævner selvfølgelig ikke Nordkoreas meget begrænsede ressourcer der er overført til et omfattende våbenprogram som medvirkende årsag.
Og så giver den det nuværende vejr skylden for problemet:
I en udtalelse i Geneve sagde IFRC at der ikke er faldet regn siden tidligt i juli måned og temperaturerne er steget til i gennemsnit 39 grader over hele landet, hvis officielle navn er Den Demokratiske Folkerepublik Korea (DPRK). Man forventer regn i midt august.
Dog blev der i månederne før juli - i begyndelsen af maj, ifølge Reuters rapporteret om alvorlig fødevaremanget og produktionsproblemer i Nordkorea.
“Svære mangelsituationer har betydet at rationerne har måttet skæres ned og i visse tilfælde helt suspenderes,” sagde WFP i en udtalelse der faldt sammen med besøget den 8-11. maj af WFP direktør David Beasley.
Den virkelige kilde til Nordkoreas fødevaremangel burde være soleklar: Socialismen. Ligesom i Venezuela og Zimbabwe. 
Men sammenfaldet med tørke og ekstrem hede er med til at øge presset på Kim for at finde midler til at lette sanktionerne og få nogle tildelinger af fødevarer. Afhængighed af udenlandsk velgørenhed ser ikke godt ud for diktatorer der forhandler med Donald Trump.
Jeg tvivler såmænd ikke på at Kim hellere ville miste en million af sine undersåtter end indgå en aftale der ikke er til hans fordel - fjernelse af hans ‘sikkerhedstæppe’ (kernevåben) uden at regimet får garantier for at det overlever.
Kim Jong-un's spisekammer er ikke ramt af krisen 
Ikke desto mindre er vejret med til at give præsident Trump en endnu bedre udgangsposition.
Trumps mange fjender og modstandere vil dog gribe enhver lejlighed til at portrættere ham som umenneskelig og være årsag til hungersnøden.Så han skal optræde med forsigtighed og dygtighed. 
Stay tuned.
Caricature by Donkey Hoety via Flickr
Hat tip: John McMahon

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails