fredag den 3. august 2018

Trump og CIA filerne om mordet på Kennedy

Trump og CIA filerne om mordet på Kennedy

Arick Wierson

Amerikanerne elsker bare en god konspirationsteori, og især en om mysterier ved mordet på tidligere præsident John F. Kennedy. Selvom den fandt sted for over 50 år siden er den globale interesse i drabet blot blevet stærkere og stærkere med tiden.
Så sent som 2013 troede 61% af amerikanerne,ved en undersøgelse af CBS News at Lee Harvey Oswald ikke handlede alene i drabet på præsident Kennedy - i modstrid med regerings offcielle narrativ over hændelserne. Offentlighedens appetit på bøger, undersøgende journalistik og endog film om emnet har vist sig umætteligt i årenes løb.  
Torsdag vil med stor kraft markere endnu en milepæl i sagaen om drabet på JFK.
Donald Trump har lovet at frigive den sidste samling af klassificerede regeringsdokumenter med relation til hændelsen - og det ville være et klogt politisk træk af ham at gøre det.
I alt for lang tid har regeringen forsøgte at dæmme op for den amerikanske offentligheds opfattelse af at der var (eller er) en eller anden form til tilsløring af det hele - og dermed er der mere og mere brænde til bålet fremfor man forsøger at slukke det. Amerikanernes mistænksomhed er at der er noget i JFK fortællingen der ikke passer. Trump har lejligheden til at gøre det muligt at få alle de tilbageværende forseglede dokumenter frem i lyset i denne historisk vigtige begivenhed og det ville passe ham storartet at gøre det. 
Rigeligt med konspirationsteorier
i 1992 vedtog Kongressen loven JFK Assassination Records Collection Act. Før loven blev vedtaget blev arkiverne faktisk sat under lås og slå, det var planen, til  2029. Men Oliver Stone's hit 1991 film, JFK, der fremførte en alternativ forklaring på begivenhederne var årsag til et folkeligt protest med amerikanere der henvendte sig til deres valgte embedsmænd en masse, og bad om at sagen blev undersøgt en gang til.

President John Kennedy

Arnold Sachs | Archive Photos | Getty Images
President John Kennedy
Protesterne tvang Kongressen til at fremskynde frigivelsesdatoerne for de følsomme JFK dokumenter. Lovgiverne håbede at Loven ville få nogle af de mest ihærdige konspirationsteorier der haft fat i folkemængden, Fidel Castro, russerne og endog et CIA plot, for at drlbe Kennedy.
Resultatet blev at millioner af sider blev offentliggjort i midt 1990’erne. Adskillige tusinder andre dokumenter blev holdt tilbage med begrundelsen den nationale sikkerhed men skulle dog have været offentliggjort i oktober 2017 på 25 årsdagen for lovens vedtagelse. Alligevel besluttede Trump, idet han gav efter for indvendinger fra CIA og FBI at tilbageholde adskillige tusinder af disse filer i yderligere seks måneder. Denne periode er nu slut.
John R. Tunheim, den nuværende Chief Judge of the United States District Court for the District of Minnesota blev udpeget af præsident Clinton til at være formand for the Assassination Records Review Board og har set alle de fortrolige dokumenter der endnu skal frigives.
"Vær blot helt rolige - offentligheden burde ikke forvente nogle bombenedslag eller dramatiske åbenbaringer i de dokumenter præsidenten endnu mangler at frigive,” fortalte  Judge Tunheim mig. “Når folk hører at CIA er imod frigivelsen af nogle af dokumenterne, konkluderer de fejlagtigt at de forsøger at beskytte Deep State hemmeligheder, men jeg kan forsikre den om at det ikke er tilfældet - de forsøger blot at beskytte navne og metoder og, i visse tilfælde, personlige udfordringer hos mennesker der stadig kan være i live.
Trump kan hævde gennemskuelighed
Præsident Trump har været under ‘belejring i rigtig lang tid og tumler med Müllers efterforskning i potentiel russisk indblanding i U.S. valg, og stadig større jurarelaterede problemer hos hans personlige advokat Michael Cohen, the Stormy Daniels affæren, og så hele malstrømmen af personlige problemer vedrørende Det Hvide Hus og ministerierne. Politisk ville det være i Trumps favør at frigive de tilbageværende dokumenter til offentligheden.  
Præsidenten kunne få en sejr og hævde at kun under hans administration har regeringen nu endeligt kommet på det rene med alt den kender til JFK drabet.
Trods de igangværende spørgsmål om hans egen gennemskuelighed i hans private forretninger kunne han rejse flaget for en regering der går ind for rene linjer vedrørende JFK emnet.
Men Trump kunne gå et skridt længere. Ifølge the Mary Ferrell Foundation, en forskningsenhed, er der yderligere 21,890 dokumenter der stadig tilbageholdes helt eller delvist i denne samling dokumenter som Trump planlægger at frigive.
Judge Tunheim bekræftede over for mig at der faktisk er op til 30000 ekstra JFK dokumenter med relation til JFK i the National Archives som hans Commission modtog i sidste del af hans mandat og som man fandt ikke havde direkte relevans til JFK efterforskningen.
“Disse dokumenter gik aldrig gennem den traditionelle deklassificerings proces, fordi man på det tidspunkt fandt de ikke havde direkte relevans til JFK sagen,” sagde Judge Tunheim.
“I nogle få tilfælde som jeg kender til er nye beviser eller kendsgerninger kommet frem i lyset i de senere år der ville gøre disse dokumenter måske overfladisk relevante for JFK sagen. Jeg mener det er et klogt træk af præsidenten - for at få fuld gennemskuelighed - at bede om at alle disse dokumenter der befinder sig i the National Archives også bliver frigivet til offentligheden."
Hvis Trump nu ikke kun frigiver de tilbageværende dokumenter som han lovede at gøre sidste efterår, men også giver meddelelse om at han vil lukke op for de titusinder af filer der stadig er i the National Archives ville det være nyhedsstof der ville modtage stor medieopmærksomhed - og ændre, dog måske kun i forholdsvis kort tid - væg-til-væg dækningen af skandalerne der lurer i Trumps Hvide Hus.  
Hvis der er noget Trump virkelig er god til så er det manipulere medierne - og den intense offentlig interesse der omgiver alt med relation til drabet på præsident Kennedy er den perfekte opskrift for vor Entertainer-in-Chief til at massere og kontrollere de næste nyhedsudbrud og aflede journalisternes opmærksomhed bort med en ny skinnende sag.
Commentary by Arick Wierson, a six-time Emmy Award-winning television executive and former deputy commissioner under New York City Mayor Michael Bloomberg. Currently, Wierson works as a political and branding consultant to clients in the United States, Africa and Latin America. He is currently advising candidates in U.S. House races in Southern California, Michigan, Minnesota and Wisconsin as well as several state gubernatorial candidates in Brazil. You can follow him on twitter @ArickWierson.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails