tirsdag den 2. oktober 2018

Tesla 3 - Elon Musk og succes med statsstøtte

Tesla 3 - Elon Musk og statsstøtte ‘succes’

JENNY BETH MARTIN
Tesla’s nye Model 3 er langt om længe færdig og det er ikke et sekund for tidligt. Kritikerne synes at elske den, og Tesla ledelsen siger de allerede har masser af ordrer på køretøjet.
Nu er det vel så på tide at Elon Musk kan få fjernets hånden fra de amerikanske skatteyderes lommer?
Musk er, så sandt , så sandt, en ideernes mand. Private rumrejser? Jeps. Washington til New York på under en halv time i det han kalder et “hyperloop” tog der ‘flyver’ med 800 miles i timen? Jeps. En ny slags tunnelbore teknologi? Jeps. Elektriske biler? Jeps,og endnu en gang Jeps.
Lige så vidtrækkende og skelsættede disse forskellige ideer og foretagender kan synes at være, har de alle een ting til fælles - Ikke en eneste af dem får deres midler i et konkurrencepræget privat kapital marked. Hvis det ikke var for en massiv (og her mener jeg  mega-massiv skatteyderbetalt regeringstilskud ville de falde.
Billedresultat for tesla 3
En undersøgelse udgivet for to år siden af The Los Angeles Times afslørede, at blot tre af Musks foretagender – SolarCity Corp. (der fremstillede og installerede solenergisystemer før man slog sig sammen med Tesla Motors Inc., og Space Exploration Tecnologies Group, kendt som Space X, som bygger rumskibe, - havde modtaget 4,9 milliarder dollars i støtte fra regeringen og counting. Nu har Musk suget over 5 milliarder dollars til sig fra skattekisten hos regeringen. 
At yde bogstavelige milliarder af dollars i skattemidler til Musks firmaer er slet ikke det værste. Nej, denne gunst er reserveret hans lille ædelsten: For at få bilkøberne til at bruge deres penge på el-biler, tilbyder forbundsregeringen 7.500 dollars i rabat på udsalgsprisen.
Nogle stater yder så endnu mere. I Californien får køberne en statsbetalt rabat på yderligere 2.500 dollars.
Det er det man kalder “crony capitalism.” Nej, hvor det stinker. 
Crony capitalism hviler på at regeringen vælger vindere og tabere. Den afhænger af at regeringen vælger at flytte ressourcer til noget man favoriserer, samtidig med man nægter at flytte ressourcer til foretagender man ikke favoriserer.
Således føjes et politisk aspekt til de økonomiske kriterier når der besluttes om noget skal finansieres. De som kan indynde sig hos vigtige regeringsembedsmænd har banet vejen for dem selv på bekostning af de som ikke indynder sig.Det er således med til at forvride markedet, og fordrejer investeringsbeslutninger langt mere end private investorer der ikke lader sig lede af politiske overvejelser, og hvis eneste forpligtelse er at vise ansvarlighed over for de som betaler dem for deres indsats.
Når der kommer politiske kalkulationer med i en beslutningstagning bliver resultatet ændret, og forhindrer den mest effektive økonomiske udvikling ved begrænsede finansielle ressourcer. 
Det er det alle de dygtige økonomiprofessorer underviste mig om på universitetet.
Her følger så det spørgsmål jeg hører når jeg taler med venner i Georgia, der beder mig forklare for Washington: “Hvorfor skulle de fyre i Washington tage mine hårdttjente skattepenge og bruge dem til at sænke prisen på en elektrisk bil til en eller anden filmstjerne i Hollywood?”
Det er et godt og rimeligt spørgsmål. Når man tager i betragtning at gennemsnits indkomsten for en Tesla Model X er 503.000 dollars, og at gennemsnitsindkomsten for en Tesla Model S er 267.000 dollars, og vi må formode at gennemsnitsindkomsten for en Model 3 ejer vil være lige omkring 600.000 dollars, så er det altså et svært spørgsmål at gøre rede for.
Hvis Leonardo DiCaprio – der kræver rundt regnet 20 millioner dollars per film (det er der intet galt i, hvis Hollywwood studierne mener han er investeringen værd) ønsker at købe en Tesla, lad ham endelig det. Men han behøver helt sikkert ikke at tage pengene ud af middelindkomst skatteyderens lommer andre steder for at gøre det. Han har så rigeligt råd til at betale den fulde pris.
Det er derfor jeg håber at Teslas Model 3 bliver et Jubiiiii hit. Jeg håber Elon Musk sælger så mange at han selv kan tjene sine penge, uden at have brug for at have snablen nede i vore lommer og tegnebøger. 
Så kunne vi måske endelig få en skattenedsættelse og få vore penge tilbage så vi selv kan beslutte hvad vi vil bruge dem på, fremfor at lade bureaukrater og politikere i Washington bestemme for os.
Præsident Trump, hører du efter?
Jenny Beth Martin (@JennyBethM) is president and co-founder of Tea Party Patriots.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails