søndag den 7. oktober 2018

Besøg på the Dark Side - Øen Sark

Dark Sark



Langt langt borte højt oppe over himlen er stjernerne. På grund af lysforurening, selv om natten, er der ikke mange af os der kan se flere end et par hundrede eller måske færre.  


Hvis der findes et problem - nu tales i generelle vendinger - er der en eller anden der danner en organisation, en forening for at klare det. Lysforurening er ingen undtagelse.

I 1988, dannede en astronom sammen med en læge International Dark-Sky Association, der arbejder på, og rådgiver om den “korrekte” brug af lys således at der også mulighed for et frit syn til himlen - universet. For at gøre en indsats på dette felt giver IDA retningslinjer til områder så der lever op til deres skrappe kriterier. Mange af disse områder er ofte ubeboede, men ikke alle. I særlig grad er øsen SARK.


Sark er en lille ø i Den Engelske Kanal på knap 3 kvadratkilometer i størrelse. Øens status er  “crown dependency,” altså hverken del af United Kingdom eller selvstændig..


Der bor cirka 600 mennesker på Sark, og heraf taler cirka 15 af dem sproget Sercquiais, en normannisk dialekt (eneste sted på kloden). Det officielle sprog er engelsk og fransk.


I 443 år havde Sark et politisk system baseret på Normannisk feudal lov, og dermed var det et af de sidste ( om ikke det sidste) med en feudal regering i Europa.


Det ændrede sig i 2008, da David og Frederic Barclay - milliardær brødre der ejer, blandt andet en del europæiske aviser - gik i færd med juramæssigt at tilskynde til at få til at reformere ledelsen af øen - og kræve at blot to embedsmænd blev valgt.


Der var ingen lygtepæle på øen og den er nærmest bilfri - de eneste motoriserede køretøjer der er tilladt er traktorer, battieridrevne køretøjer og motordrevne cykler til de ældre borgere. Selv en ambulance på Sark er uden motor - som det kan ses herunder - det sættes bag en traktor.  
På grund af sin isolerede beliggenhed, mangel på biler og lygtepæle er Sark usædvanlig mørk om natten. Med hjælp fra IDA er mørket blevet ‘mørkere.’ I løbet af et år arbejdede øen sammen med IDA eksperter på at begrænse den allerede meget lave lysmængde i at komme ud over nattehimlen - og succesen er utrolig.   The IDA hædrede Sarks bestræbelser i januar 2011 ved at gøre den til den første Dark Sky Island, og være Europas eneste modtager af IDA prisen.


Grundet mørket kan man få nogle ganske enestående og forbløffende synsindtryk af himlen som det kan ses her
.Milky Way
Bonus fakta: Sark er også stedet, hvor uden tvivl den mest tåbelige invasion i menneskehedens historie blev forsøgt. I 1990 kom André Gardes, en arbejdsløs fransk kernefysiker til Sark bevæbnet med et halv-automatisk våben. Han havde til hensigt at styrte den feudale regering og selv få kontrol over øen.


Gardes havde virkelig en chance for at det skulle lykkes da der kun er en eneste, frivillig, politibetjent, der ikke besad et våben. Hans plan var dog ikke ‘stjerneklar’ for at sige det mildt.


En nat satte Gardes plakater op rundt om på øen, hvor han gjode opmærksom på sin hensigt. Derpå ventede han, siddende på en bænk, at klokken skulle blive 12.00. Her besluttede han så (eller blev overbevist af en eller anden om) at han skulle skifte magasinet på sit våben. Så stod politibetjenten der - anholdt ham - og dermed var det slut på denne enmands belejring af Sark.  

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails