lørdag den 19. december 2020

Ubåd sænket med kartofler

U-båd sænket med kartofler

Krigsskibet USS O'Bannon, tjente i United States Navy under 2. Verdenskrig og Koreakrigen. Destroyerens våbenudrustning var på alle måder imponerende - dybvandsbomber mod u-både, 17 anti-luftskytskanoner, torpedorør mod skibe og u-både, og fem  5"/38 kaliber kanoner for overflademål. Der var kun få trusler som O’Bannon og andre skibe i dens klasse ikke kunne svare igen på.
Men i april 1943, under tjeneste i Stillehavet kom besætningen til at stå over for en udfordring de ikke var klar til. Man opdagede Ro-34, en japansk u-båd der af en eller anden grund var kommet op til overfladen. O’Bannons officerer besluttede at sejle ind i Ro-34, hvilket ville have betydet at den blev sænket, med kun meget lidt skade på destroyeren. Før man gik i aktion indså man at planen havde nogle risikomomenter. Man frygtede at Ro-34 kunne have lagt miner ud - en sådan set rimelig antagelse - den var jo kommet op til overfladen - og derfor ville det være fatalt at lade O’Bannon komme for tæt på.
O’Bannon drejede skarpt for at undgå en ellers planlagt kollision og kom til at ligge ganske tæt på u-båden (som faktisk var ved at lægge miner ud). Japanerne løb til deres kanon på dækket og skulle til at skyde mod O’Bannon.
Nu havde japanerne amerikanerne lige der hvor de gerne ville. O’Bannon, trods dens svære våben, kunne ikke forsvare sig da dens våben ikke var beregnet til nærkamp. 5"/38 kanonerne kunne ramme et mål på flere hundrede meters afstand, men blot få meter - helt umuligt. For at gøre det hele værre, så forventede O’Bannon ikke at komme i nærkamp og havde således ingen våben der var egnet dertil. I den situation måtte mandskabet nu lede efter noget der kunne benyttes som ‘projektiler’ mod fjenden. Det var der rigeligt af - i kabyssen Kartofler.
Under normale omstændigheder er det ikke noget særlig god plan - ikke meget at stille op overfor en dækskanon på en u-båd. Men de mange kartofler der blev kastet, måske var de ret så effektive? Japanerne kunne ikke forestille sig de blev bombarderet med stivelsesholdige grøntsager, når de troede at amerikanerne kastede håndgranater mod dem. Derfor søgte de skjul, efterlod kanonen ubemandet og trak sig tilbage fra O’Bannon og begyndte at dykke.
Det var, mildt sagt, en kæmpefejltagelse. Om nu blot japanerne havde ignoreret de flyvende kartofler (eller samlet dem ind til senere brug) ville u-båden kunne have påført destroyeren betydelig skade. Ved at flygte overdrog japanerne ikke blot fordelene til O*Bannon, men satte sig selv i stor fare.  O'Bannon havde nu tilstrækkelig afstand til kunne affyre sine kanoner og dybvandsbomber - hvilket man gjorde med succes. Med hjælp fra en anden U.S. destroyer sænkedes Ro-34. Alle 66 ombord mistede livet og de 300 amerikanerne overlevede og kunne kæmpe videre.

Bonus Fakta: Sent det 17. århundrede var der en succesrig britisk væddeløbshest ved navn Potoooooooo, der udtales "potatoes." Grunden til den besynderlige stavemåde? Som Wikipedia bemærker, var hestens originale navn "Pot-8-Os," men en staldknægt blev forvirret og skrevet så alle 8 o’er på hestens ædetrug. Hestens ejer morede sig over den alternative stavemåde og holdt så fast ved den.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails