onsdag den 23. december 2020

Jule afføring er godter til børnene

 Jule afføring og godter til børnene


I 1997, fik South Park, den måske ikke for børn egnede tegneseriefilm sin debut. Den har fokus på livet hos nogle skoleelever -— Stan, Kyle, Kenny, og Cartman — og ofte bryder den med opfattelsen af hvad der er god smag for at gøre disse ungers eventyr til noget man kan more sig over.

Første sæsons Juleepisode er et godt eksempel. Kyle der er jøde, bliver udvalgt til at spille Josef af Nazareth i skolens krybbespil. Kyles forældre er imod, og byens andre voksne kommer i ophedet debat om, hvor passende det er med sådanne optrædener i en offentlig skole.

Kyle har en løsning, han vil synge en sang om Mr. Hankey, Jule Bæen, en værre rod af andromorfiseret afføring der er iført en Julemands hat, som det kun er Kyle der er klar over. Kyle argumenterer med at Mr. Hankey er det perfekte billede på et kompromis, da han går på tværs af alle trosretninger og således ikke kan krænke nogen.

https://www.youtube.com/watch?v=r88Q-wyRHQM

I virkelighedens verden? Kyle tager måske fejl. Hvis man bor i Katalonien, Spanien er et krybbespil ikke i orden,  hvis ikke det har en scene med en lille figur der ‘skider’ kaldet en Caganer.

El Caganer – Barcelona, Spain - Atlas Obscura

Caganeren som i eksemplet på billedet overlader kun lidt til fantasien. Den lille figur skider med bukserne nede om anklerne, en nydelig lille ‘pyramide’ præcis der hvor man kan forvente den. Traditionen byder at Caganeren skal placeres et eller andet sted i krybbespillet men gerne lidt skjult. Trods det er Caganeren for mange katalanere nødvendigt i scenen.  

Den første dukkede op i det 16. eller 17. århundrede af ukendte årsager. Der er mange teorier om betdningen af Caganeren, men ingen konsensus. En tankerække lader formode at Caganeren giver gødning til scenen, og dermed illustrerer fornyelse, livskraft. En anden mener at Caganeren repræsenterer at mennesker er helt lige - alle har trods alt behov for at lette sig. Eller måske er Caganeren blot en prakctical joke der ved sin gentagelse huskes.

Selvom de fleste i Katalonien værdsætter denne Caganer (eller i tilfældet med de katolske kirker i området, tolererer figurerne) så havde byen Barcelona den ikke med i sit krybbespil i 2005, idet man henviser til et nyt regulativ hvor det forbydes at lette sig offentligt.  Åbenbart var urinering og afføring et alvorligt problem i Barcelona før 2005, og regulativet gav da også debat. Men andre i byen var de der lo sidst - for ikke kun Barcelona, genindførte Caganeren i 2006 og i de efterfølgende krybbespil, men Barcelona er også hjemsted for en næsten 20 fod høj figur.

 

Bonus fakta: Caganeren er ikke den eneste katalanske juletradition der har med afføring at gøre. Tio de Nadal — bogstaveligt, “Jule Planken” er et stykke udsmykket træ med et tegnet ansigt. Efter traditionen bliver planken “madet” hver aften fra den 8. december til Juleaften - hvor den så skider julegodter til hjemmenes børn.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails