onsdag den 2. december 2020

Universitetsstudium: Corona ikke mere dødbringende end så meget andet

 Johns Hopkins Undersøgelse siger at COVID-19 har ‘relativt ingen effekt på dødsfald’ i U.S. Undersøgelsen er nu slettet

MATT MARGOLIS

Konventionel visdom går ud på at COVID-19 har været årsag til titusinder af dødsfald i the United States og næsten 1,5 million på verdensbasis. Denne opfattelse er blevet voldsomt udfordret af et studium udgivet 22. november af Johns Hopkins University.

Genevieve Briand, programdirektør fra the Applied Economics master’s degree program ved Johns Hopkins University, har med stor omhu analyseret den påvirkning som COVID-19 havde på dødsfald i U.S. Ifølge Briand, kan man få et solidt begreb, forståelse af COVID-19 dødsfaldene i the United States ved at sammenligne det med det samlede antal døde i landet. 

Ifølge undersøgelsen - “som kontrast til de flestes formodninger er antallet af døde ved COVID-19 ikke alarmerende. Faktisk har den haft en relativ ingen effekt på antallet af dødsfald .”

Vent! Hvad! Virkelig?

Det er hvad der siges. Og det burde ikke komme som en overraskelse at undersøgelsens resultater blev slettet i løbet af nogle dage. 

Heldigvis er der en back-up kopi på The Wayback Machine, og vi kan stadig læse undersøgelsen.

Derfor, hvor præcist konkluderede undersøgelsen at COVID-19 har haft “relativt ingen effekt på antallet af  dødsfaldene”? Her følger så hvordan undersøgelsen kom frem til denne konklusion:

Efter at have indhentet data på the CDC website, (amerikanske sundhedsstyrelse) sammensatte Briand en graf der repræsenterer procentdele af de samlede dødstal efter alderskategori fra februar til tidligt september, der omfatter perioden fra før COVID-19 blev registreret i the U.S. til efter smittetallene steg voldsomt.

Overraskende er det dødstallene for ældre medborgere forblev det samme før og efter COVID-19. Da COVID-19 i overvejende grad rammer de ældre forventede eksperter en øgning i procentdelen af dødsfald blandt de ældre aldersgrupper. Imidlertid kan man ikke se denne øgning i data fra CDC. Faktisk er procentandelen af dødsfald blandt alle aldersgrupper relativt den samme. 

Ifølge Briand, “Årsagen til vi har et højere antal af rapporterede COVID-19 dødsfald blandt ældre individer end blandt yngre individer er ganske enkelt fordi ældre medborgere dør i højere antal end yngre medborgere.”  

Briand’s analyse fandt at omfanget af døde hos den ældre befolkningsgruppe er forblevet inden for omfanget af tidligere år.

Således, hvis COVID-19 faktisk har haft en betragtelig virkning på dødsfald i U.S. hvorfor kan det så ikke ses på dette felt?

For at besvare spørgsmålet skiftede Briand sit fokus fra dødsfald forårsaget af diverse årsager og strækkende sig fra årene 2014-2020. Der er en pludselig øgning i dødsfald i 2020 grundet COVID-19. Dette kan ikke overraske fordi COVID-19 dukkede op i the U.S. tidligt i 2020, og således har COVID-19 relaterede dødsfald været i drastisk øgning derefter.

Analyser af dødsfald efter årsag i 2018 åbenbarede et mønster i øgningen der er sæsonbetonet i det samlede antal døde og er et resultat øgningen i dødsfald af alle årsager hvoraf de top tre årsager er ‘ hjertesygdomme, lungelidelser, influenza og lungebetændelse. 

“Dette gælder hvert eneste år,” forklarede Briand. “Hvert år i the U.S. når vi observerer op og ned tendenserne har vi en øgning af dødsfald ved alle årsager.”

 

Her begynder det at blive interessant.

Da vi så nærmere på 2020 data under denne sæsonperiode oversteg COVID-19 relaterede dødsfald hjertetilfældenes. Dette var højst usædvanligt da hjertesygdomme altid har været førsteårsag til dødsfald. Når der imidlertid ses nærmere på antallet af døde bemærkede hun noget besynderligt. Da Briand sammenlignede antallet af døde efter årsag i perioden 2018-2020 bemærkede hun at i stedet for den forventede drastiske øgning på alle områder var der et betragteligt fald i hjerterelaterede dødsfald. Også overraskende som det kan ses af grafen kan denne pludselige nedgang i dødsfald observeres ved alle andre årsager.  

Undersøgelsen fandt at “Denne tendens er direkte modsat det mønster der er observeret i alle de tidligere år.” Faktisk “svarer det samlede antal døde af andre årsager næsten præcist til øgningen i dødsfald ved COVID-19.”

Briand konkluderer at COVID-19 ‘dødshøsten’ i the United States er vildledende og at dødsårsager ved andre sygdomme kategoriseres som COVID-19 relaterede.

Der har i månedsvis været rapporter om oppustede antal COVID-19 relaterede dødsfald. Patienter der aldrig var blevet testet positive for sygdommen fik angivet COVID-19 som dødsårsagen i deres dødsattester. I maj måned betvivlede Jared Polis, Colorados Democrat guvernør officielt coronavirus optællingerne og sagde, at endog de tal som the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) opgav var oppustede ved det at det omfatter personer der var testet positive for coronavirus, men var døde af andre årsager. I juli måned kom et offer for en dødbringende motorcykelulykke på listen som et COVID-19 dødsfald.

Torsdag forklarede Johns Hopkins University at man slettede artiklen om undersøgelsen fordi “den blev benyttet som støtte for falske og farlige upræcisheder om virkningen af pandemien.”

Imidlertid udfordrede man ikke det korrekte i de anvendte data eller konklusionerne. Med andre ord blev artiklen slettet, fordi den ikke lige passer til den ‘rigtige’ fortælling. 

_____

Matt Margolis is the author of the new book Airborne: How The Liberal Media Weaponized The Coronavirus Against Donald Trumpand the bestselling book The Worst President in History: The Legacy of Barack Obama. You can follow Matt on Twitter @MattMargolis

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgxwKjdwVzzQrzdDcSScwbKPvgBCW

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails