onsdag den 31. juli 2019

Status som udviklingsland, WTO og Trump

Trump lukker et smuhul i WTO som Kina benytter

Donald Trump lader op til 2020 valget. Ikke kun lader han Democrats eje “the Squad” og al deres hadfyldte anti-amerikanske retorik, men han tvinger også Democrats til at forsvare deres ansvar for forfaldet i store dele af det urbane Amerika. Samtidig holder han deklassificerings kortet over hovederne på ringlederne i kuppet mod ham.
Ganske forståeligt bliver mange mennesker dybt engagerede, også følelsesmæssigt, over disse emner. Men om man kan lide det eller ej er det sundhedstilstanden i økonomien der motiverer masserne på valgdagen. Og økonomien er den mest præcise pil i præsidentens kogger, for det som the Ragin' Cajun, James Carville, sagde tilbage i 1992 er stadig sandt: "It's the economy, Stupid."
På den økonomiske bane er her det seneste MAGA initiativ fra Trump. Forleden fredag gav Det Hvide Hus the World Trade Organization 90 dage til at lukke et smuthul der har tilladt Kina at lege kispus med verdens handelssystem og have hænderne i Amerikas lomme. Utroligt nok tillader WTO, der blev oprettet i 1995 stadig Kina at være klassificeret som et “udviklingsland.” Det er meget betegnende. 
Billedresultat for wto and donald trump
Ifølge reglerne i WTO er udviklingslande nogle der formodentligt endnu ikke er konkurrencedygtige med mere udviklede økonomier - som Amerikas. Som sådan får de mere tid til at åbne for deres markeder, får betragtelig frihed til at støtte deres eksportindustrier, og får visse proceduremæssige fordele i handelsaftaler. Og hvordan opnår et land så betegnelsen “udviklings”? Ganske simpelt. Landene vælger deres egen status. Andre kan udfordre den hævdede status, men WTO default tilkendegivelsen er hvad landet selv har valgt. 
Som Trump tweetede: 

The WTO er FÆRDIG når verden RIGESTE lande kan hævde at være udviklingslande for at omgås WTO’s regler og få sær behandling. SLUT - ikke mere. I dag bad jeg the U.S. Trade Representative om at gribe ind således at landene holder inde med SNYDE systemet på bekostning af the the USA!
Kina er ikke alene om at snyde handelssystemet på denne måde. Der er 164 lande i WTO, og næsten to tredjedele af dem hævder at have ret til særbehandling som “udviklings” lande.
Blandt de meget velstående lande der hævder at være på “udviklingsstadiet” er Singapore, Korea, Brunei og De Fornede Arabiske Emirater.  Men når man ser på landets størrelse som verdens næststørste økonomi, og en der har oversvømmet the USA med eksportartikler i årevis er Kina så langt den mest dadelværdige. 
En proklamation fra the Trump administration siger: "The United States har aldrig accepteret Kinas hævd på udviklingsstatus, og faktisk enhver nuværende økonomisk indikator går imod Kinas hævd.” 
Aldrig?  Dette giver anledning til spørgsmålet, hvis the U.S. aldrig har accepteret Kinas hævd på at være et udviklingsland, hvorfor har Kina så fået lov til at fortsætte med at blive betragtet som et sådant da det skader Amerika? Svaret, desværre må det være op til præsidenterne Clinton, Bush og Obama at svare på. Deres øjne, fokus var på verden og ikke i tilstrækkelig grad på det som gavnede deres eget land. 
Var Hillary Clinton blevet valgt i 2016 er der vist kun meget lidt tvivl om, at endnu et blindt øje ville fortsætte den kurs.

At afbryde den kurs, status, som Trump gjorde er urovækkende hvilket er det sidste vore tidligere politiske lederskaber ønskede, selvom det er i den nationale interesse at han gør det.
At lukke dette smuthul hos WTO vil ikke forbedre økonomien hurtigt, som f.eks. Republikanernes skattenedsættelser, skære ned på regulativerne fra Obama, eller rentenedsættelsen.   Med det vil ske med tiden. Det vil være endnu et skridt i Trumps MAGA agenda, der vil resultere i at velstanden vender tilbage - den velstand der så længe har fået lov til at flyde ud af Amerika. 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails