fredag den 11. juli 2014

Tæl til 5 inden du spiser

Tælle til fem


Du sidder og spiser en meget velsmagende snack da, ups! du taber den på gulvet. Snacken er fast, som en bagt småkage, og ikke klæbrig som is. Gulvet ser ganske rent ud. Du har et relativt godt immunforsvar, og der er ingen der så uheldet.

Derfor skynder du dig at få samlet snacken op, da den jo ikke har ligget længe på gulvet, puster på den og spiser. “Ikke har ligget længe” er selvfølgelig efter det gamle råd kendt som “fem sekunders reglen” -- du har 5 sekunder til at samle op, går der længere er det ikke godt at spise det tabte.

Den regel er selvfølgelig omgærdet af årtier med videnskabelig forskning og natur. Hvorfra den stammer vides ikke, men det er usandsynligt at de første der adopterede reglen vedtog den efter en række forsøg, og med ‘snyd’ i et laboratorium. Det er de dårlige nyheder. De gode?  

5 sekunders reglen kan faktisk være, i det store og hele, udmærket. Videnskabelig set.

Et hold forskere fra Aston University i Birmingham, England, udgav et dokument med beskrivelse af en test af 5 sekundersreglen. (Den er dog ikke udgivet i en journal). Som TIME forklarede, “For at prøve ‘reglen’ lod de studerende toasts, pasta, småkager og slik falde på gulvet der havde været udsat for almindelige bakteriekulturer, og man målte hvor mange bakterier der blev overført til maden der faldt på gulvet - i perioder mellem 3 til 30 sekunder.” 

De almindelige bakterier?  Escherichia coli (E. coli) og Staphylococcus aureus, ingen af dem er sjove at have i sit fordøjelsessystem og de skal undgås.

 

Hvad fandt man så? Nuvel 5 sekunder er ikke en præcis regel -- det er mere et skud. Forskningsholdet opdagede at gulvmaterialet som maden lander på har stor betydning i overførsel af bakterier. Aston opgørelsen bemærker at bakterier “med større sandsynlighed overføres fra flise- eller laminatgulve til fugtige fødevarer ved en kontakt over 5 sekunder.”

På den anden side, er det langt bedre at spise den samme ‘lækkerbisken’ hvis den lander på et tæppe -- jovist du får nok lidt fnuller på maden fra tæppet -- men bakterierne overføres ikke nær så hurtigt.

5 sekunders reglen, dersom den anvendes på strengeste vis, gælder altså mad på flise- laminatgulve - tæpper giver lidt længere respit opdagede man.

Men det betyder ikke nødvendigvis at du skal indlade dig på risikoen - uanset hvilken madtype eller hvilket gulvmateriale det drejer sig om. I en video fra Smithsonian.com vurderer en anden professor at det at spise mad der har været på gulvet er som “at spille russisk roulette med sin mave.” Det er vel ikke nogen god ide, men hvis du er typen der tager risici, så vær forvisset om, at du ikke er den eneste. Aston Universitys forskningsafdeling fandt at 87% af de mennesker de udspurgte indrømmede at de spiste mad de har tabt på gulvet.Bonus Fakta: En anden måde at forhindre at e.coli bakterier ødelægger dit måltid? Prøv sennepsmel, ifølge forskere fra University of Manitoba. Som Professor Rick Holley fra universitetets Department of Food Science forklarede i en artikel fra 2009:

“Vi fandt at hvis vi bruger kold sennepsmel (varmebehandlet således at det ikke længere er stærkt) som en ingrediens i sur pølse eller skinke, da vil enhver tilstedeværende  E. coli O157:H7 vil fortære melet for at hente glukosen ud af det. Her udskilles så isothiocyanates, der er giftigt for bakterierne, og på sæt og vis begår de ‘selvmord’ under processen.”

http://nowiknow.com/counting-on-five/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails