mandag den 24. december 2018

Bjældeklang fra rummet

Bjældeklang hele vejen"Jingle Bells" har været fast repertoire i juletiden i masser af årtier, om ikke længere. Dusinvis af kunstnere har indspillet sangen -- ofte som del af Julealbums -- og dermed betonet dens popularitet. Og mens listen af kunstnere omfatter the Beatles, Andrea Boceilli og endog The Three Stooges, så er ingen af deres optagelser at så historisk betydning som den der blev fremført den 16. december 1965.


Den dag blev, Jingle Bells den første sang der blev sunget i rummet.


Den 4. december det år satte NASA Gemini 7 rumkapslen i kredsløb. Den 15. december blev Gemini 6A et identisk rumfartøj sendt afsted. De to Gemini søstre, hver bemandet med et par astronauter, mødtes i rummet, med blot en 30 centimeters afstand. (De kunne godt være koblet sammen, hvis de havde haft udstyret) Dette var det første succesrige bevidste møde i rummet, og skulle udgøre grundarbejdet for fremtidig rumforskning.
 


Da opgaven var fuldført lod de to Gemini rumkapsler sig glide fra hinanden for at undgå et sammenstød og mandskaberne gik til ro. Men før det skete dukkede astronauten Walter Schirra op i radioen med en rapport. Han lod som om han netop havde set noget besynderligt - et uidentificeret objekt på vej ind i Jordens atmosfære som det fortælles af logbogen:


Vi har set objekt, der ligner en satellit der går fra Nord til Syd fra pol til pol. Han ligger i en meget lav kurs i rejsen fra nord til syd og stiger kraftigt. Det ser ud det kunne være en ... Meget lav. Ser ud til han kunne snart går i kredsløb. Mere følger.....Lad mig lige finde ud af hvad den tingest er.....


Ifølge Boing Boing, begyndte Mission Control at blive nervøse - men det var storm i et glas vand. Gemini var ifærd med en joke, som meget snart skulle blive meget tydelig, da Schirra fortsatte. Han tog en mundharmonika og seks bjælder som han og hans medastronaut Thomas Stafford havde smuglet ombord. I de næste 15 sekunder serverede han så for Gemini 7 og Mission Control sin version af Jingle Bells.
Genstanden han hævdede at have set var Julemanden og heldigvis for alle involverede, parret i Gemini 7 og myndighederne på Jorden faldt joken i god jord. Denne minikoncert må være den første musikoptræden (med et instrument) i rummet.


Harmonikaen og bjælderne er udstillet på Smithsonian.


Bonus Fakta: Jingle Bells er blevet en ikonisk Juletids melodi, men det var ikke oprindeligt hensigten. Den blev skrevet i 1850’erne (det er uklart hvornår og hvor komponisten James Lord Pierpont skrev den) og ifølge Reader's Digest, var det meningen den skulle benyttes ved Thanksgiving højtiden.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails