torsdag den 6. december 2018

Yams - her og der og alle vegne

Yam - her og der og alle vegne

Trobriand Islands er en række småøer, del af Papua New Guinea og cirka 100 miles nordøst herfor. Området er beboet af cirka 12000 mennesker der er født på øerne og har været der i generationer. Disse mennesker har fået moderne ting i årenes løb, har fået medicin og andre forbedringer i deres liv. Men i det store og hele er det lykkedes dem at opretholde deres kuturelle anakronismer.
Og alle disse kulturelle særheder har en fælles faktor: Yams.
Yams er øernes hovedfødevare, og udgør en stor del af hverdagen som man kunne forvente, men dog også øjeblikke af stor betydning. Der er ingen traditionel ægteskabsceremoni på Trobriand Islands. Istedet, ifølge Wikipedia, bliver manden og kvindens forhold seriøst når de tilbringer natten sammen, og næste morgen bringer brudens mor kogte yams til det nye par.

Hvis et par går fra hinanden kan manden forsøge at true sin ekshustru tilbage ved at bringe yams til hendes familie. Endog graviditeter er yams relateret. Trobianderne mener at graviditeter  skyldes en død ånd ved navn Baloma og ikke manden i forholdet. Den tro, per Wikipedia stammer fra den kendsgerning at yams er hovedføden på øen og yams har en lettere kontraseptisk egenskab, hvilket gør den ellers åbenbare årsag til graviditet en hel del mere dunkel.
Yam ophøjes til en status langt ud over hvad andre grøntsager kan opnå. Hver familie har en yam byttefest hvert år, som beskrevet af  Wikipedia:
Ved begyndelsen af yam høsten udstilles yams i haverne i cirka en måned før gartneren bringer dem til ejeren. Ejeren er altid en kvinde. Der er en stor ceremoni hvert år for dette. Yams bæres så ind i ægtemandens tomme yamskur. Unge mennesker kommer til haverne iført deres traditionelle festtøj tidligt på den dag yams leveres til opbevaring. De unge mennesker har relation til gartneren og bærer kurve med yams til ejerens hjem. Når de kommer til hjemmet synger de for at meddele ankomsten af yams mens de vrider hofterne i seksuelle bevægelser. Dette understreger relationen mellem yams og seksualitet. Nogle få dage senere kommer gartneren og bærer yamsene ind i huset, og manden er nu ansvarlig for høsten.
Kulturen på øerne er matriarkalsk og ifølge et antropologisk studium, er det en piges onkel, ikke hendes far, der står for at sørge for mad og andre fornødenheder til hende - det betyder så at han giver hende yams. Faktisk er er næsten ingen penge på øerne. I stedet, som du nok kan gætte, benytter øboerne yams som valuta. Dette gælder også selv efter døden, da de som hjælper til med begravelsen af den afdøde bliver kompenseret for deres indsats med de allesteds nærværende yams.
Bonus fakata: I the U.S., kaldes søde kartofler ofte yams. Det er imidlertid to forskellige grøntsager som der gøres opmærksom på da kaldes sweet potatoes ofte yams. The North Carolina Sweet Potato Association.. The Association bemærker yderligere i yam vs. sweet potato pop quiz) at yams stammer fra Afrika og sjældent sælges i the U.S. Så hvis du i Amerika og tror du spiser yams så er det ikke sandsynligt. ​

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails