tirsdag den 4. december 2018

Staten Franklin

Staten Franklin

I United States er der 50 stater med den sidste, Hawaii, der kom til i 1959. Men i løbet af de sidste 2 århundreder plus, har andre grupper forsøgt at skabe stater. Hvem kom nærmest? En gruppe af personer fra oprindeligt North Carolina, og med “Staten Franklin.”
Ved afslutningen af Den Amerikanske Revolution havde mange stater fået en betragtelig gæld, og med ringe udsigt til at kunne betale den. I 1784 indvilligede North Carolina i at afgive næsten 30 millioner acres (121000 kvadratkilometer) af sit territorium vest for Appalacherne til forbundsregeringen som tilbagebetaling af gælden.
Dette faldt absolut ikke i god jord hos bosætterne i det berørte territorium, der frygtede at Kongressen ville sælge deres land (og hjem) til en fremmed magt. North Carolina tilbagekaldte sin beslutning få måneder senere man skaden var allerede sket. I 1784 samledes indbyggerne og erklærede sig uafhængige af North Carolina. I 1785 fik området - dengang benævnt Frankland - syv stemmer (af 13) for at være en stat, der manglede blot to for at nå det krævede to tredje-dels flertal. Derfor omdøbte de Frankland så det blev til “Franklin” en slags hyldest til Benjamin Franklin, idet de håbede at når navnet blev knyttet til den ældre statsmand så ville det fremme deres sag yderligere. (Mr. Franklin ville ikke være med i den øvelse.)  
Franklin - nu hverken en stat eller en del af North Carolina blev en de facto uafhængig nation, og således varede det til 1789, da mængden af aggression fra de indfødte indianerstammer i området krævede at man igen sluttede sig til North Carolina for at opnå beskyttelse af militsen der. Territorierne endte med at blive en del af Tennessee, og John Sevier, guvernør over Franklin, blev den første guvernør i staten Tennessee i 1796.
 
John Sevier
Bonus fakta:  I 1784, foreslog Benjamin Franklin sarkastisk, i et brev til Journal of Paris, at Frankrig gik over til noget der svarer til vores ‘Sommer/Vintertid.
Franklin havde lagt mærke til at den parisiske elite havde for vane at sove længe grundet deres vilde natteliv; han foreslog da, for at spare på stearinlysene, at de blot lavede om på tiden, så de var vågne når solen skinnede. Her i vor tid blev Sommer/Vintertiden introduceret ud fra samme energibesparende rationale.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails